Ανασχηματισμός ισορροπιών και τηλεπαραθύρων

Ανασχηματισμός ισορροπιών και τηλεπαραθύρων

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα συνέπειας προς το εξωτερικό ως προς την οικονομική πολιτική, αλλά και σήμα προσέγγισης με τα λαϊκά στρώματα στα αστικά κέντρα, τους αγρότες, στην περιφέρεια και επαγγελματικές – επιστημονικές ομάδες, όπως οι επαγγελματίες υγείας, που έστρεψαν την πλάτη στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ., στις πρόσφατες κάλπες, απέστειλε ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό.

Η επιλογή του κ. Γκίκα Χαρδούβελη μπορεί να μην ήταν η πρωταρχική του κ. Σαμαρά καθώς, αρχικώς, λέγεται ότι αναζητούνταν πολιτικό πρόσωπο, ωστόσο είχε οριστικοποιηθεί εδώ και πολλές ημέρες στον στενό πρωθυπουργικό κύκλο, με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, προφανώς, να είναι ο μόνος άλλος γνώστης της τελικής επιλογής. Αντιστοίχως, σαφείς ήταν και οι προτεραιότητες βάσει των οποίων επελέγησαν οι νέοι υπουργοί, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις αλλεπάλληλες συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες και δη τον κ. Δημ. Σταμάτη, που φέρεται να είχε την κυρίαρχη «εισηγητική» άποψη για το νέο σχήμα.

Βάσει κάλπης

Σε αντίθεση με την «επιλογή συνέπειας» Χαρδούβελη, ο οποίος θα πλαισιωθεί από την ομάδα που ήδη έδωσε τη μάχη της διαπραγμάτευσης (Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Μαυραγάνης στο υπ. Οικονομικών, Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου από πλευράς Μαξίμου και τον κ. Γ. Στουρνάρα ως επικεφαλής της ΤτΕ), οι υπόλοιπες υπουργοποιήσεις μοιάζουν να υπακούουν στην όποια ερμηνεία έδωσε το Μαξίμου στο αποτέλεσμα της κάλπης. Προβεβλημένα τηλεοπτικώς στελέχη και, συχνά, με αιχμηρό λόγο, έχοντας προνομιακές σχέσεις με παραγωγικές ομάδες, αλλά και στελέχη που ευαγγελίζονται την άμβλυνση των αιχμών της κυβερνητικής πολιτικής, αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα και, προφανώς, στην πολιτική και εκλογική μάχη που θα δοθεί.

Σε μερικές περιπτώσεις, η σύνθεση των νέων υπουργείων μοιάζει εκρηκτική. Στο Ανάπτυξης, λόγου χάριν, αντί του κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος «χρεώθηκε» την πολιτική φθορά από τη μνημονιακή υποχρέωση εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ο κ. Νίκος Δένδιας θα κληθεί να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να συνεργαστεί με τον υφυπουργό του Γερ. Γιακουμάτο. Ο κ. Γιακουμάτος, η επιστροφή του οποίου στην κυβέρνηση υπενθύμισε, σε πολλούς, την αντίστοιχη επιλογή του κ. Κ. Σημίτη, το 2003, στο πρόσωπο του κ. Κιμ. Κουλούρη, έχει καταφερθεί το προηγούμενο διάστημα εναντίον του κ. Δένδια, τον οποίο και φωτογράφιζε ως υπεύθυνο για τη δημοσιοποίηση υπόθεσης φοροδιαφυγής που τον αφορούσε.

Ο κ. Γιακουμάτος είναι ο ένας εκ των τεσσάρων της Β΄ Αθήνας που διαθέτουν συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και μπαίνουν στην κυβερνητική μάχη. Ο κ. Αργ. Ντινόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών, η κ. Σοφία Βούλτεψη, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και η κ. Κατερίνα Παπακώστα, ως υφυπουργός Υγείας, θεωρούνται στελέχη που μπορούν να απευθυνθούν στη λαϊκή βάση του κόμματος στην αχανή Β΄ Αθήνας, εκεί δηλαδή όπου το κόμμα της Ν.Δ. είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν στις πρόσφατες εκλογές.

Αντίστοιχη είναι η στόχευση της επιλογής του κ. Γ. Καρασμάνη ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, γεγονός που, από σπόντα, οδήγησε τον κ. Ανδ. Λοβέρδο στο Παιδείας. Ο βουλευτής Πέλλας πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τη φορολογία των αγροτών, ενώ με σειρά ερωτήσεων πίεζε για οικονομικές ενισχύσεις προς τους αγρότες, ανεξαρτήτως δημοσιονομικού κόστους. Είναι ενδεικτικό ότι πρότεινε να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ (σ.σ.: και μάλιστα αναδρομικά!) και την… ακαρπία. Πλέον, καλείται να δει, στην πράξη, τη δυνατότητα εφαρμογής όσων πρέσβευε.

«Δυο καλές κουβέντες» σε όσους αποχώρησαν

Από την ώρα που ξεκίνησε η τηλεφωνική ενημέρωση όσων αποχωρούσαν ή επρόκειτο να αξιοποιηθούν μέχρι την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος από την κ. Σοφία Βούλτεψη, μεσολάβησαν περίπου 2,5 ώρες, δείγμα ότι το σχέδιο που είχε διαμορφωθεί, στη μακρά περίοδο κυοφορίας του ανασχηματισμού, υλοποιήθηκε χωρίς κραδασμούς.

Το έργο ενημέρωσης των υπουργών που αποχωρούσαν ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιφυλάσσοντας ένα – δυο καλά λόγια για καθέναν από τους μέχρι χθες συνεργάτες του στην κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, ο κύκλος άνοιξε με τον πρώην υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος -κατά κοινή ομολογία- αφιερώθηκε πλήρως στην προσπάθεια που ανέλαβε πριν από ένα έτος. Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος απομακρύνθηκε προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις με τους συνδικαλιστές στον χώρο της Υγείας, εμφανίστηκε αρνητικός στο σενάριο να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., όπως του προτάθηκε.

Αν συνέβαινε αυτό, θα επρόκειτο για την πλήρη ανταλλαγή ρόλων με τον διάδοχό του στο υπουργείο Μάκη Βορίδη, η υπουργοποίηση του οποίου ενεργοποίησε έναν άτυπο όρο που φαίνεται να ισχύει στο Μαξίμου, όχι πάντως με τη συμφωνία όλων των συνεργατών του κ. Σαμαρά – περί μη ταυτόχρονης συμμετοχής και των δύο αυτών στελεχών στην κυβέρνηση.

Ακολούθησαν οι υπόλοιποι που αποχώρησαν, δηλαδή οι Αθ. Τσαυτάρης, Π. Παναγιωτόπουλος, Γ. Μιχελάκης, Κ. Χατζηδάκης, Θεόδ. Καράογλου. Αξιοσημείωτες, αν και αναμενόμενες, είναι οι αποχωρήσεις των Κ. Αρβανιτόπουλου και Ζέττας Μακρή. Πέραν της αποτελεσματικότητας ή μη στον τομέα ευθύνης τους, οι δύο στήριξαν εμφανώς ή υπογείως τους Γ. Μώραλη και Αχ. Μπέο σε Πειραιά και Βόλο, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή