Βενιζέλος: Η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα δεν βοηθάει

Βενιζέλος: Η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα δεν βοηθάει

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποκατάσταση των αδικιών και την προστασία των ευπαθών ομάδων ανέδειξε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη χθεσινή συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε, επίσης, υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να υπερκερασθεί και το ορόσημο της προεδρικής εκλογής τον ερχόμενο Μάρτιο, ξεπερνώντας, όπως είπε, «τεχνητά θεσμικά εμπόδια».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη τήρησης της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ περιέγραψε τον ανασχηματισμό ως σκέλος γενικότερων πολιτικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των τοπικών και ευρωπαϊκών εκλογών που διεξήχθησαν περίπου προ δύο εβδομάδων. Αν και υπονόησε ότι οι διορθωτικές κινήσεις έγιναν ακριβώς για να γίνει αντιληπτό πως το μήνυμα των εκλογών εισακούστηκε, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στις αναμετρήσεις της 25ης Μαΐου ουσιαστικά εγκρίθηκε η στρατηγική της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι νέα μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται να ληφθούν και άφησε μάλιστα αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι όσοι αναμένουν ένα νέο Μνημόνιο «θα απογοητευθούν πολύ». Επί τούτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε προς την αντιπολίτευση, την πρόσκληση για συμμετοχή «σε μια πανεθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση», είτε διά της συμμετοχής σε μια εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης είτε με «συναίνεση στα βασικά».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο, όπως είπε, «μετατρέπεται ήδη σε κοινωνικό μέρισμα και αναπτυξιακό εφαλτήριο». Επ’ αυτού ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ώστε να διευκολυνθεί η αποπληρωμή τους «με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς».

«Συντονισμός»

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να υπάρχει «απόλυτος συντονισμός, καθαρή στόχευση, ευελιξία και πρακτικότητα», αποστροφή που εκλαμβάνεται και ως παραίνεση για καλύτερη συνεργασία με τη Ν.Δ. Ανέδειξε και τον έτερο, κομβικής σημασίας στόχο της κυβέρνησης, δηλαδή τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους. Επανέλαβε ότι το δημόσιο χρέος «έχει ήδη “κουρευτεί”» (αναφερόμενος προφανώς στο PSI), ενώ επισήμανε ότι πλέον απομένει να πραγματοποιηθούν «παραμετρικές αλλαγές» (επιμήκυνση της λήξης ομολόγων, μείωση επιτοκίων) οι οποίες, όπως είπε, «συνιστούν πρακτικά μείωση χωρίς να ανοίγουν περιττά μέτωπα με Κοινοβούλια και λαούς μέσα στην Ευρώπη».

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ευθέως και ζήτημα της παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα λέγοντας ότι «δυσκολεύει τις προσπάθειές μας και δεν προωθεί τους κοινούς στόχους που έχουμε με τους εταίρους μας». Μάλιστα ζήτησε από τους θεσμικούς εταίρους της χώρας «να καταλάβουν ότι έπειτα από τόσες θυσίες και τόσα επιτεύγματα, αλλάξαμε φάση», όπως διεφάνη και από την επάνοδο στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή