Στα βήματα των προκατόχων τους

Στα βήματα των προκατόχων τους

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου ανέδειξε η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία. Οι νέοι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η δουλειά των προκατόχων τους, ενώ οι απερχόμενοι υπουργοί (συχνά χωρίς να κρύβουν τη συγκίνησή τους) αναφέρθηκαν στα πεπραγμένα τους.

«Βάλαμε σε εφαρμογή σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν προχώρησαν όλα όπως θα θέλαμε, είναι γνωστά τα γεγονότα και τα αίτια», είπε ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Προχώρησε η ρύθμιση οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους, η εξασφάλιση κονδυλίων για τους παιδικούς σταθμούς και η κατάθεση του Ενιαίου Κώδικα για τους ΟΤΑ. Ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε τον μηχανισμό εθελοντικής κινητικότητας στους ΟΤΑ χωρίς απολύσεις, ενώ είπε πως είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για την ψήφο των ομογενών, το πολιτικό χρήμα, τη λειτουργία των ΜΚΟ και την απλοποίηση των ληξιαρχικών πράξεων. Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, σημείωσε πως «θα σπρώξουμε το κάρο από τη λάσπη». «Η πόρτα μου θα είναι ανοικτή σε όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, όπου κι αν ανήκουν», είπε εμφατικά.

«Δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν, δεν θα κάνουμε τίποτε εάν δεν προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος. Η διοίκηση πρέπει να είναι ενιαία. Η εμπειρία και οι περιστάσεις δεν προσφέρονται για νεωτερισμούς και ερασιτεχνισμούς», ανέφερε ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, δίνοντας το στίγμα των κινήσεών του. «Η ευθύνη του υπουργού είναι να συγκρούεται εκεί που πρέπει και όχι άσκοπα» απάντησε ο απερχόμενος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Οπως είπε, σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα νομοσχέδια για την έρευνα και την τεχνολογία (έχει κατατεθεί στη Βουλή), την ειδική αγωγή και τη νομική μορφή των θρησκευτικών κοινοτήτων. Σε μια κίνηση διαμαρτυρίας, χθες, καθηγητές των Επαγγελματικών Λυκείων οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, λίγο πριν από την ορκωμοσία, πήγαν στο πολιτικό γραφείο του κ. Λοβέρδου και ζήτησαν συνάντηση μαζί του.

Ο νέος υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι «η Υγεία θα φέρει το αποτύπωμα του Αδώνιδος Γεωργιάδη» προσθέτοντας ότι είναι μια φορτισμένη στιγμή, διότι «παραλαμβάνω από έναν συναγωνιστή και φίλο». Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμες οι ανακοινώσεις για την πρόσβαση ανασφάλιστων στη φαρμακευτική κάλυψη, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «οι μεταρρυθμίσεις γίνονται για το καλό των πολιτών και όχι γιατί το ζητούν κάποιοι ξένοι».

Σε φιλικό κλίμα έγινε η τελετή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου Μακεδόνες παρέδωσαν τα σκήπτρα σε Μακεδόνες. «Καταφέραμε σε κάποιο βαθμό να κάνουμε τη γεωργία πυλώνα ανάπτυξης», ανέφερε ο πρώην υπουργός, δρ Αθανάσιος Τσαυτάρης. «Να μάθουμε όχι μόνο να παράγουμε καλά, αλλά και να πουλάμε καλά», παρότρυνε ο νέος υπουργός, Γιώργος Καρασμάνης, που διαβεβαίωσε ότι «θα αγκαλιάσουμε τον κόσμο της υπαίθρου». «Θα νιώθουν σαν το σπίτι τους στο υπουργείο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ στους υπαλλήλους είπε πως «δεν μπορούμε να σας αποκαταστήσουμε υλικά, αλλά θα σας αποκαταστήσουμε ηθικά».

Για δύο «εξαιρετικά δημιουργικά» χρόνια μίλησε ο κ. Νίκος Δένδιας, «παραδίδοντας» το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στον κ. Βασίλη Κικίλια. «Σήμερα υπάρχει καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας, χωρίς το οποίο δεν θα είχε έρθει η οικονομική ανάπτυξη και δεν θα είχε κατακλυστεί η Αθήνα από επισκέπτες», συμπλήρωσε συγκινημένος. Αναφέρθηκε στις συλλήψεις για την τρομοκρατία (13 ατόμων για εγχώρια δράση και 15 για εκτός Ελλάδας) και στο πρόγραμμα επαναπροώθησης μεταναστών. Τέλος, υπογράμμισε πως «στην αρχή της υπουργίας μου είχα πει ότι “δεν θα ανεχθούμε τάγματα εφόδου”. Εμεινα εγώ, και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απολύτως πιστός σε αυτή τη δήλωση». Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας είπε πως «κύριο μέλημά μου είναι οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή