Α΄ Παγκόσμιος, ανείπωτες ιστορίες

Α΄ Παγκόσμιος, ανείπωτες ιστορίες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΤΟΡΙΑ. Ηταν γεμάτη κόσμο χθες το μεσημέρι η Εθνική Βιβλιοθήκη (ΕΒΕ). Και τα μπάνερ, μέχρι το πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, έκαναν γνωστό αυτό που γινόταν εντός. Tη συμμετοχή, δηλαδή, της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στόχο έχει να κινητοποιήσει τους πολίτες και να διασώσει μνήμες και ντοκουμέντα.

Με αφορμή, λοιπόν, την επέτειο των 100 χρόνων από την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα, μέσω της Εθνικής Βιβλιοθήκης και των Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών ανά την Ελλάδα, συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής και ψηφιοποίησης των αναμνηστικών αντικειμένων που ακόμα διασώζονται, των οικογενειακών ιστοριών που ακόμα υπάρχουν στις μνήμες των απογόνων εκείνων που πολέμησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πανευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα έχει τίτλο Europeana 1914-1918 και μέχρι τώρα έχει διοργανώσει αντίστοιχες δράσεις σε 20 χώρες της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα www.europea na.eu 60.000 προσωπικά αντικείμενα (επιστολές, ημερολόγια, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, μετάλλια, κράνη και σημαίες).

Χθες το μεσημέρι στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, δίπλα στον νέο διευθυντή Φίλιππο Τσιμπόγλου ήταν η Jill Cousins, εκτελεστική διευθύντρια της Europeana και ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου, διευθυντής του Future Library και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας. Ηδη, περιμετρικά του Αναγνωστηρίου ήταν εκτεθειμένες εφημερίδες της εποχής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τις συλλογές της ΕΒΕ. Η Jill Cousins αναφέρθηκε στη σύνδεση της προσωπικής ιστορίας με την επίσημη ιστορία και κάλεσε τους Ελληνες «να δημιουργήσουν τη δική τους συλλογική μνήμη». Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου μίλησε για τις «ανείπωτες ιστορίες. Τον πόνο των μεμονωμένων ανθρώπων θέλουμε να καταγράψουμε», είπε και τόνισε ότι αυτή η δράση «σηματοδοτεί την έναρξη των προσπαθειών για συνεργασία με ομόλογα ιδρύματα της Ευρώπης». Τέλος, κάλεσε τις δημοτικές και τις δημόσιες βιβλιοθήκες «όχι μόνο να συνδράμουν, αλλά να κερδίσουν το στοίχημά τους: ότι είναι εδώ, ζωντανές και ενεργές».

Ακολούθησε ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου, που συντονίζει την προσπάθεια στη Βόρεια Ελλάδα και τέλος, μίλησαν άνθρωποι που ήδη έχουν καταθέσει τις δικές τους οικογενειακές μνήμες από εκείνη την περίοδο.

Ολοι τους κάλεσαν τους Ελληνες πολίτες να μετάσχουν στις Ημέρες Συλλογής, για να συμβάλουν σ’ αυτήν την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια: στις 20 και 21 Ιουνίου στην Αθήνα και στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στις 27 και 28 Ιουνίου στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες Βέροιας και Χανίων και στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή