Σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της ανεργίας το α΄ τρίμηνο

Σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της ανεργίας το α΄ τρίμηνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένει το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία (βάσει τριμηνιαίων μη εποχικά διορθωμένων ερευνών) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το 1ο τρίμηνο του 2014. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 27,8%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο του 2013 και ελαφρώς αυξημένο, κατά 0,2%, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2013 (27,6%). Το «θετικό» στοιχείο αφορά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης της ανεργίας. Το πιο αρνητικό αναδεικνύεται και πάλι από τον όγκο των μακροχρονίως ανέργων. Οι πολίτες που είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο διατηρούνται σταθερά κοντά στο ένα εκατομμύριο (958.401) και αποτελούν το 71,4% του συνόλου (1.342.299) των ανέργων που δήλωσαν ότι αναζητούν εργασία.

Επίσης, λίγο περισσότεροι από έναν στους πέντε είναι οι άνεργοι που εισήλθαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, το ποσοστό των «νέων» ανέργων που δεν εργάστηκαν στο παρελθόν ανέρχεται στο 23%. Η ανεργία στους πολίτες με ξένη υπηκοότητα «τρέχει» με 36,5% (27% για τους Ελληνες υπηκόους), ενώ μόνο ένα ποσοστό 4% φέρεται να απέρριψε κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους.

Αλλά και η απασχόληση συνεχίζει την κάθοδο. Μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2013 και κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο της περιόδου αναφοράς. Οι ροές εισόδου – εξόδου από την αγορά εργασίας δίνουν αρνητικό πρόσημο υπέρ της απώλειας θέσεων εργασίας. Οι σημερινοί άνεργοι που έχασαν την εργασία την οποία είχαν ένα χρόνο πριν ανέρχονται σε 145.255 άτομα. Επίσης στον πρωτογενή τομέα παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά 0,9% σε σχέση με το περυσινό τρίμηνο. Αύξηση 0,3% παρατηρείται και στις υπηρεσίες. Στον δευτερογενή τομέα παρατηρείται μείωση 5,6%. Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης συνεχίζει την ανοδική τροχιά και αποτελεί το 9,2% του συνόλου των απασχολουμένων. Οι 6 στους 10 δήλωσαν ότι επέλεξαν μερική απασχόληση αναγκαστικά, διότι δεν βρήκαν πλήρη απασχόληση.

Το ποσοστό των μισθωτών παραμένει χαμηλό, στο 63,3%, το χαμηλότερο στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε., στην οποία ο μέσος όρος της μισθωτής εργασίας ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλότερο στις γυναίκες (31,4%) σε σύγκριση με τους άνδρες (25%), ενώ σε σχέση με τις περιφέρειες το μεγαλύτερο ποσοστό (30,3%) εμφανίζεται στο Νότιο Αιγαίο και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (29,9%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή