Επιστρέφοντας στην Πάρο

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στιχουργός πολλών μεγάλων επιτυχιών και δημοσιογράφος Νίκος Μωραΐτης μάς ξεναγεί στο νησί που τον… διάλεξε μέσα από μια αλυσίδα συμπτώσεων.

Λέω μέσα μου «Παρίσι – Πάρος» όποτε σκέφτομαι τα αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο. Το λέω στα γαλλικά, «παρί – παρό», και γίνεται η παρήχηση.

Πάρος λοιπόν. Νησί μυστικό, αφού πολλοί το έχουν επισκεφτεί, λίγοι το ξέρουν. Στους πρώτους παραλίγο να ανήκω κι εγώ, αφού βρέθηκα εκεί στις πρώτες διακοπές μετά το λύκειο. Πήγα Νάουσα, πήγα Παροικιά, πήγα Κολυμπήθρες και Χρυσή Ακτή, πήρα το πλοίο της επιστροφής. Με κορόιδεψε η Πάρος με λίγα λόγια. Μου έδωσε το tour που δίνει στους επισκέπτες του Αυγούστου και με έστειλε σπίτι μου. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να επιστρέψω. Τυχαία πήγα Μάιο και θαμπώθηκα, σχεδόν τυχαία απέκτησα σπίτι ύστερα από μερικά χρόνια, στο ωραιότερο χωριό του νησιού, τις ορεινές Λεύκες, που μένουν αλώβητες από τον ορυμαγδό των τουριστών ακόμη και τον Αύγουστο. Λίγοι -κυρίως Γάλλοι- φτάνουν έως εκεί πάνω, κατηφορίζουν στην πλατεία με τα δύο καφενεία και παίρνουν το βυζαντινό μονοπάτι.

Ας επιστρέψω όμως στην τυχαιότητα. Νιώθω ότι δεν τη διάλεξα την Πάρο. Εκείνη με διάλεξε, μέσα από μια αλυσίδα συμπτώσεων. Κάτι σαν την οικογένεια που σε γεννά, που λατρεύεις, έχεις σημείο αναφοράς, σιχτιρίζεις κάποιες φορές (όπως όταν ψάχνεις να παρκάρεις στη Νάουσα τον Αύγουστο), αλλά πάντα εκεί επιστρέφεις.

Η Πάρος για μένα είναι το θηλυκό τοπίο. Αυτές οι ξανθές καμπύλες των λόφων με τα στάχυα, τις καλαμιές, τους αθανάτους, τα αμπέλια και τα φραγκόσυκα. Δεν είμαι άνθρωπος της άγριας ομορφιάς, του κάθετου βράχου. Η Πάρος είναι για τύπους σαν εμένα. Ηπιος διαμελισμός, ανοιχτόχρωμο έδαφος και ένας κυκλικός δρόμος να διατρέχει όλο το νησί, ακολουθώντας το κυκλικό του σχήμα. Και οι θάλασσες, η μία σαν συνέχεια της άλλης, με τις αμμουδιές και τα ανοιχτά νερά.

Οταν όμως μάθεις την Πάρο, ξέρεις πού είναι το πιο ακριβό κρύσταλλο: στη Λάγκερη, στον Φάραγγα, στο Μαρτσέλο. Πάνω απ’ όλα, στα λιμανάκια αριστερά και δεξιά της Σάντα Μαρία, που θέλει περπάτημα για να πας. Εκεί βουτάς και ξαναβαφτίζεσαι. Αγιος ο Θεός, Αγιος Ισχυρός. Και όμως, γίνεται να βαφτίζεσαι κάθε χρόνο.

Ελεγα προηγουμένως για το ξανθό του τοπίου. Σε αυτό το νησί όλα τα χρώματα είναι έναν-δύο τόνους πιο ανοιχτά. Από το χώμα, την άμμο και τη θάλασσα μέχρι το υπέδαφος, που παρήγε το πιο διάφανο από όλα τα μάρμαρα του κόσμου, την περίφημη Παρία Λίθο. Σε αυτό σκαλίστηκαν η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλους, η Νίκη της Σαμοθράκης. Τα αρχαία λατομεία βρίσκονται στο χωριό Μαράθι και, αν ήμασταν κανονική χώρα, σήμερα θα ήταν αρχαιολογικός τόπος προβεβλημένος.

Η Πάρος είναι ένα σύνολο θαυμάτων, και κάθε θαύμα περνάει (και) από το στομάχι. Η τουριστική ανάπτυξη δεν την έχει διαλύσει… γευστικά. Η ντομάτα μυρίζει ντομάτα, το χταπόδι έχει αυτό το βαθύ άρωμα που σε λίγα μέρη της Ελλάδας πια συναντάς. Μερικές διευθύνσεις: Mediterraneo, Barbarossa, Ουζερί των Ναυτικών, Mario στο λιμανάκι της Νάουσας. Και πιο κρυμμένα: Σωσώ, Περβολαριά, Ματζουράνα στη Νάουσα, Siparos στο δρόμο προς Σάντα Μαρία, Τράτα στην Παροικιά, Θαλάμι λίγο έξω από τον Αμπελά. Για κρέας, η Ρίγανη στη Νάουσα, η Ταβέρνα Πάρος στην Παροικιά, η Αννα και ο Γιώργος στη Μάρπησσα και, φυσικά, ο Κλαρίνος στις Λεύκες.

Γράφω αυτές τις γραμμές μέσα στο Blue Star, κατευθυνόμενος προς το νησί, και σκέφτομαι ότι αυτό το νησί για μένα δεν είναι μόνο διακοπές. Είναι μια εναλλακτική ζωή όπου μπορούν να χωρέσουν όλα -δουλειά, καθημερινότητα-, αλλά με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό. Πέρυσι πέρασα αρκετό καιρό στην Πάρο δουλεύοντας την απόδοση των στίχων του μιούζικαλ «Cabaret» για την παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου. Τώρα πηγαινοέρχομαι Αθήνα – Πάρο για το δίσκο της Χάρις Αλεξίου που ηχογραφούμε στο νησί. Πολλή δουλειά. Και όμως, τόσο όμορφα, ήρεμα, φυσικά. Σαν βοριαδάκι που έρχεται και σου χαϊδεύει τα βλέφαρα, πηγαίνοντας τη θέα ένα κλικ πιο βαθιά.

Mediterraneo, Τ/22840-53.176 | Barbarossa, Τ/22840-51.391 | Ουζερί των Ναυτικών, Τ/22840-51.300 | Mario, Τ/22840-51.047 | Σωσώ, Τ/6974-878.281 | Περβολαριά, Τ/22840-51.721| Ματζουράνα, Τ/22847-71.171 | Siparos, Τ/ 22840-52.785 | Τράτα, Τ/22840-24.651 | Θαλάμι, Τ/22840-53.351 | Ρίγανη, Τ/6944-557.214 | Ταβέρνα Πάρος, Τ/22840-24.397 | Αννα και Γιώργος, Τ/22840-42.127 | Κλαρίνος, Τ/ 22840-41.608

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ)

Μετάβαση

Με απευθείας πτήσεις της Olympic Air (Τ/801-801.0101, www.olympicair.com) από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Καθημερινά υπάρχουν 4 πτήσεις και το ταξίδι διαρκεί 40 λεπτά. Οι τιμές αρχίζουν από 57 ευρώ για απλή μετάβαση με όλους τους φόρους. Επίσης, με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Η εταιρεία Blue Star Ferries (T/18130, www.bluestarferries.gr) έχει δρομολόγια κάθε μέρα νωρίς το πρωί και το απόγευμα. Το ταξίδι διαρκεί 4 ή 5 ώρες και τα εισιτήρια κοστίζουν 32,50 ευρώ το άτομο και 81 ευρώ το αυτοκίνητο για απλή μετάβαση. Ακολούθως, η Hellenic Seaways (T/210-41.99.000, www.hellenicseaways.gr) ταξιδεύει με Highspeed για Πάρο σχεδόν κάθε μέρα (ανάλογα με την περίοδο) και καλύπτει την απόσταση σε 3 ώρες. Τα εισιτήρια κοστίζουν από 48 ευρώ το άτομο και 79 ευρώ το αυτοκίνητο για απλή μετάβαση.

Διαμονή

Almira Suites (Νάουσα, Τ/22840-51.845, www.almirasuites.gr). Μόλις 1 χλμ. από τις Κολυμπήθρες, οι σουίτες προσφέρουν όλες τις ανέσεις σε μοντέρνο κυκλαδίτικο στυλ. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Ξενώνας Ανθίππη (Ψηλός Μύλος, Παροικιά, Τ/22840-21.601, www.anthippi.com). Η παλιά αγροικία μετατράπηκε σε ξενώνα, ο οποίος διαθέτει 9 διαφορετικές επιλογές σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια και διαμερίσματα. Από 55 ευρώ το δίκλινο.

Minois Village Hotel (Παράσπορος, Τ/22840-23.555, www.minois-village.gr). Μόλις ανακαινισμένο, το ξενοδοχείο είναι κομψά διακοσμημένο σε νησιώτικο στυλ, ενώ διαθέτει και πολλές παροχές, όπως πισίνα, spa, pool bar και εστιατόριο. Από 88 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Boudari Hotel (Δρυός, Χρυσή Ακτή, Τ/22840-41.785, www.boudari.gr). Σε προνομιακή θέση πάνω στην παραλία Μπουντάρι, διαθέτει δωμάτια, στούντιο, σουίτες, διαμερίσματα και μεζονέτες. 60 – 90 ευρώ το δίκλινο.

Paros Agnanti Hotel (Παραλία Κριού, Παροικιά, Τ/22840-23.205, www.parosagnanti.gr). Αιγαιοπελαγίτικο συγκρότημα, όπου κυριαρχεί το λευκό και το γαλάζιο, με δωμάτια, σουίτες και οικογενειακά διαμερίσματα. Από 129 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Lefkes Village (Λεύκες, Τ/22840-41.827, www.lefkesvillage.com). Χτισμένο αμφιθεατρικά στο ορεινό χωριό Λεύκες, το ξενοδοχείο αποτελείται από παραδοσιακά κτίρια, τα οποία στεγάζουν τα καλόγουστα δωμάτια. 55 – 80 ευρώ το απλό δίκλινο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Ασπρο Γαλάζιο Δαμιανός (Αμπελάς, Τ/22840-51.100). Μπροστά στην παραλία, η κλασική ψαροταβέρνα μετατράπηκε σε σικάτο εστιατόριο και οι γεύσεις πειράχτηκαν ευχάριστα: μαριναριστά μπαρμπούνια, κριθαρότο με γαρίδες και γαύρος τηγανητός με σόγια.

Thalassamou (Πίσω Αυλή, Τ/22840-91.461). Σε μαγευτική τοποθεσία πάνω στην παραλία, το εστιατόριο σερβίρει ελληνική δημιουργική κουζίνα. Δοκιμάστε αρνάκι με δεντρολίβανο, τσιπούρα με κολοκυθάκια και ριζότο θαλασσινών.

Μπαρμπαρόσσας (Νάουσα, Τ/22840-51.391). Ευφάνταστα πιάτα με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά. Από τα καλύτερα, το ριζότο γλυκιάς κολοκύθας με γαρίδες και μασκαρπόνε και το κριθαρότο καραβίδας.

Franca Scala (Παροικιά, Τ/22840-24.407). Με μίνιμαλ αισθητική και στεγασμένο σε κτίριο του 1890, σερβίρει ελληνικές και ιταλικές γεύσεις, όπως ριζότο γαρίδας, φιλέτο σολομού με λαχανικά σχάρας και φρέσκα ψάρια.

Tips

– Για τέταρτη χρονιά φέτος διοργανώνεται το Jazz in Paros Festival. Από τις 19 έως τις 27 Ιουλίου, ξένοι και Ελληνες καλλιτέχνες θα δώσουν συναυλίες σε διάφορα σημεία του νησιού. Περισσότερες πληροφορίες στο www.jazzinparos.com.

– Μια ιδιαίτερη εμπειρία θα βιώσουν όσοι αποφασίσουν να πάρουν μέρος στο τριήμερο βιωματικό και πολιτιστικό φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα». Από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε και να μάθετε πολλά για σημεία μέσα και γύρω από το χωριό. Περισσότερες πληροφορίες στο www.stimarpissa.gr.

– Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου οι ντόπιοι στη Νάουσα γιορτάζουν τη νίκη του νησιού ενάντια στον πειρατή Μπαρμπαρόσα. Η γιορτή περιλαμβάνει αναπαράσταση, πυρομαχικά, χορούς και γλέντι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή