Η Ανδρος των μονοπατιών

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μουσικός Κατερίνα Πολέμη μάς οδηγεί σε άγνωστες διαδρομές της δικής της Μικράς Αγγλίας.

Νιώθω ότι μεγάλωσα μεταξύ των παραλιών της Βραζιλίας και της Ανδρου. Στην Ανδρο, πολύ συχνά σε όλη την παιδική μου ηλικία, κάναμε μικρές εξορμήσεις με τον αδελφό και τη μαμά μου στην παραλία για να βρούμε ξύλα για τη φωτιά, γιατί σε λίγο θα έφτανε ο καπετάν μπαμπάς με τα φρέσκα ψάρια που μόλις είχε πιάσει με το καΐκι του παππού. Μετά το φαγοπότι και αφού είχαμε καθαρίσει τα πιάτα με το νερό της θάλασσας και τα λεπτά χαλίκια, οι φίλοι ψαράδες του μπαμπά έπιαναν την κιθάρα και τραγουδούσαν παλιά ελληνικά τραγούδια και εγώ τους άκουγα προσεκτικά. Η παραλία αυτή λεγόταν και λέγεται Αχλα, που στα Τουρκικά σημαίνει «μαγεία». Και πράγματι αυτή είναι η αλήθεια.

Η Ανδρος, όμως, εκτός από τις μαγευτικές και παρθένες ακόμη και σήμερα παραλίες, είναι ένα νησί πλούσιο σε πηγές και υπόγεια ύδατα. Από τα χρόνια μάλιστα της Ενετοκρατίας διαθέτει πολλά γραφικά μονοπάτια που οδηγούν σε μικρούς καταρράκτες, λιμνούλες και ποταμάκια. Υπάρχουν μάλιστα εξαιρετικοί οδηγοί με λεπτομερή χαρτογράφηση γι’ αυτές τις διαδρομές, πολύ χρήσιμοι στους θαρραλέους επισκέπτες του νησιού.

Για τους τολμηρούς φυσιολάτρες, μια πολύ ωραία πεζοπορία είναι από την εκκλησία του Αγιου Νικόλα στα Αχλα μέχρι τη Βουρκωτή – ή αντίστροφα. Η διαδρομή αυτή διαρκεί περίπου 3 ώρες και καθ’ όλη τη διάρκεια συναντάς πλούσια βλάστηση και ρέματα. Μια άλλη πεζοπορία που μου αρέσει είναι από τα Αποίκια μέχρι την Πυθάρα. Είναι πιο μικρή διαδρομή, εξίσου μαγευτική, με πλούσια βλάστηση, σκιά και νερό. Ακολουθώντας αυτά τα μονοπάτια, εύκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει πως βρίσκεται σε νησί των Κυκλάδων και να μεταφερθεί σε κάποιο τροπικό τοπίο.

Μια τελευταία διαδρομή, την οποία έκανα πριν από πέντε χρόνια, μου έμαθε ότι κάποιες εξορμήσεις, εκτός από το ότι απαιτούν προετοιμασία, καλή φυσική κατάσταση και τον απαραίτητο εξοπλισμό, μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις, ανατροπές και μας ανοίγουν νέους ορίζοντες μέσα από πρωτόγνωρες εμπειρίες:

Αποφασίζουμε, λοιπόν, να περπατήσουμε από τη Χώρα της Ανδρου μέχρι το Κόρθι (περίπου 20 χλμ. με τα πόδια). Ο εξάδελφός μου μας είχε πει πως είναι μόνο δύο ώρες περπάτημα, οπότε πήρα μαζί μου ένα λίτρο νερό, καπέλο και… φύγαμε. Οι δύο ώρες έγιναν δυόμισι. Οι δυόμισι τρεις, τέσσερις… Κάπου εκεί, ανάμεσα στο «τα έχω φτύσει, πρέπει οπωσδήποτε να φάω κάτι…» βρήκα μια συκιά! Μέχρι εκείνη τη μέρα δεν έτρωγα σύκα, δεν μου άρεσαν. Εκείνη τη στιγμή, όμως, δεν υπήρχε άλλη λύση. Χωρίς δεύτερη σκέψη, τέντωσα το χέρι μου, έκοψα ένα σύκο, το έφαγα και έψαξα για άλλο.

Πρώτον, ευχαρίστησα τον Θεό χίλιες φορές για τη συκιά που βρέθηκε στο μονοπάτι μου εκείνη τη στιγμή, ενώ πριν με αγκάλιαζαν ξεροί θάμνοι για 4 ώρες, και συγχρόνως αγάπησα τα σύκα!

Αυτή με λίγα λόγια είναι η δική μου Ανδρος, μακριά από τον τουρισμό και τις συνήθειες της μεγαλούπολης, ένα νησί σπαρμένο με φυσικές ομορφιές που κάθε στιγμή σε προσκαλούν και σε προκαλούν να τις γευτείς.

* Η Κατερίνα Πολέμη θα εμφανιστεί στον Κήπο του Μεγάρου στις 2 Ιουλίου, μαζί με την Katerine Duska.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΣΑΛΟΥ)

Μετάβαση

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, από το λιμάνι της Ραφήνας αναχωρούν καθημερινά πλοία της Golden Star Ferries (T/801 222 4000, goldenstarferries.gr) και της Fast Ferries (Τ/210-41.82.163, www.fastferries.com.gr). Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες των εταιρειών για να δείτε τις ώρες των δρομολογίων -και με τις δύο υπάρχουν αρκετά δρομολόγια μεταξύ 7 και 8 το πρωί, αλλά και αρκετά απογευματινά. Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες και το εισιτήριο κοστίζει 17 ευρώ το άτομο και 42 – 43 ευρώ το αυτοκίνητο η απλή μετάβαση. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Λιμεναρχείο της Ανδρου: T/22820-22.250.

Διαμονή

Aegea Blue Hotel (Παραλία Ζόργκος, Τ/6985-050.087, www.aegeablue.gr). Καινούργια άφιξη στο δυτικό τμήμα του νησιού με ατμοσφαιρικές πολυτελείς σουίτες. Από 162 ευρώ με πρωινό.

Μικρά Αγγλία (Χώρα, Τ/22820-22.207, www.micra-anglia.gr). Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο και διαθέτει 16 πολυτελή δωμάτια και σουίτες. Από 85 ευρώ το δίκλινο. Αναζητήστε τις ειδικές τιμές στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου.

The Paradise Lifestyle Hotel (Xώρα, Τ/22820-22.187, www.paradiseandros.gr). Δωμάτια και σουίτες προσεκτικά ανακαινισμένα και διαφορετικά μεταξύ τους, σε κτίριο που μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής. Από 85 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Armonia Resort (Μαίνητες, Τ/22820-51.000, www.armonia-resort.gr). Ομορφα επιπλωμένα διαμερίσματα, χωρητικότητας 2 – 4 ατόμων, με μεγάλη βεράντα με θέα σε μια κατάφυτη πλαγιά με αιωνόβιες βελανιδιές. 80 – 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Villa Korthi (Ορμος Κορθίου, Τ/22820-61.961, www.villakorthi.gr). 10 αυτόνομα, ευρύχωρα δωμάτια με προσεγμένη διακόσμηση και εξοπλισμένα με κουζινάκι, ψυγείο, καφετιέρα και τοστιέρα. Από 35 ευρώ το δίκλινο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Ενδοχώρα (Χώρα, Τ/22820-23.207). Παραδοσιακά πιάτα με δημιουργικές πινελιές, καλή ρακή και φιλική εξυπηρέτηση.

Σκαλάκια (Χώρα, Τ/22820-22.822). Διαχρονική επιλογή για νόστιμα μαγειρευτά, όπως κόκορα κρασάτο και φρουτάλια, την ανδριώτικη εκδοχή της ομελέτας, με πατάτες και λουκάνικα.

Mπαλκόνι του Aιγαίου (Ανω Απρόβατο, Τ/22820-41.020). Εδώ θα συνδυάσετε το πολύ καλό φαγητό, κυρίως μαγειρευτά, με ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στο νησί.

Κόσσης (Ανω Φελλός, Τ/6972-002.975). Ταβέρνα-ψησταριά για παϊδάκια και λοιπά κρεατικά.

Γιαννούλης (Αγιος Πέτρος, Τ/22820-71.385). Οικογενειακή ταβέρνα που σερβίρει σπιτικά πιάτα με πολλά λαχανικά από τον κήπο τους.

Tips

– Κολυμπήστε στην παραλία με το ασυνήθιστο όνομα Της γριάς το πήδημα, με τον χαρακτηριστικό μυτερό βράχο κάτω από το Κάστρο της Φανερωμένης (ή… της Γριάς), βόρεια του γραφικού όρμου Κορθίου.-

– Επισκεφτείτε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, το οποίο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο με τη μόνιμη συλλογή του, ενώ από τις 29 Ιουνίου έως τις 28 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει το έργο της Ελληνίδας γλύπτριας Σοφίας Βάρη. Περισσότερες πληροφορίες: www.moca-andros.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή