Δυνατότητα απαγόρευσης μονομερώς της καλλιέργειας ΓΤΟ αποκτούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Δυνατότητα απαγόρευσης μονομερώς της καλλιέργειας ΓΤΟ αποκτούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυνατότητα να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) που έχουν αδειοδοτηθεί ή είναι υπό αδειοδότηση στην Ε.Ε., δίνεται για πρώτη φορά στα κράτη-μέλη, με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, στο οποίο προέδρευσε ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Η συμφωνία, επί τη βάσει της πρότασης που κατέθεσε η Ελληνική Προεδρία, επετεύχθη σχεδόν ομόφωνα, με τη θετική ψήφο 26 κρατών μελών από τα 28 της Ε.Ε. και δύο αποχές, δίνοντας επιτυχές τέλος σε μια διαπραγμάτευση που έχει κρατήσει πάνω από 4 χρόνια.

Σύμφωνα με την πρόταση τροποποίησης της Οδηγίας που επεξεργάστηκε και διαπραγματεύτηκε η Ελληνική Προεδρία, τα κράτη μέλη, στηριζόμενα για πρώτη φορά σε ισχυρή νομική βάση, θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια ΓΤΟ ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, λαμβάνοντας μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Η απαγόρευση θα πραγματοποιείται με απόφαση του κάθε κράτους-μέλους, χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ασφαλώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταιριών.

«Η Ελληνική Προεδρία πέτυχε απόφαση με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ώστε πέρα από τις διακηρύξεις αρχών να θεσμοθετηθεί και αξιόπιστο νομικό «οπλοστάσιο» για να μπορούν στην πράξη τα Κράτη Μέλη να εμποδίζουν την καλλιέργεια των ΓΤΟ στην επικράτειά τους», σχολίασε ο Γ. Μανιάτης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Μανιάτης επανέλαβε την εθνική θέση ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός της, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφός της, ακόμη κι αν απομείνει η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα ισχύει μια τέτοια απόφαση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, ο Γ. Μανιάτης ανέφερε τα εξής: "Θεωρώ πολύ σπουδαίο ότι σήμερα, μετά από πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας, 26 από τις 28 εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης, για λογαριασμό των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, αποφάσισαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα τους να απαγορεύουν την καλλιέργεια των ΓΤΟ. Αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν κάποιοι εργολάβοι περιβαλλοντικής ευαισθησίας προσπάθησαν να τη διαστρεβλώσουν. Έχω ήδη ανακοινώσει την κατάθεση στη Βουλή ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής κατά των Μεταλλαγμένων, με στόχο τη διαμόρφωση της μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής."

Εξάλλου, η σημερινή επίτευξη συμφωνίας για τα ΓΤΟ χαρακτηρίστηκε ως μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας από τους περισσότερους υπουργούς της ΕΕ. Η Υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αφού συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία για την επίτευξη συμφωνίας μετά από τέσσερα χρόνια, τόνισε ότι ήταν απολύτως αναγκαία αυτή η απόφαση, καθώς το νέο σύστημα εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος, αποτρέπει τον κίνδυνο για ημίμετρα και δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αποφασίζουν με βάση την αρχή της επικουρικότητας.

Από την πλευρά του, ο αυστριακός υπουργός Αντρέ Ρουπρέχτερ εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για το νέο κείμενο, υπογραμμίζοντας τη νομική ασφάλεια που παρέχει η Ελληνική πρόταση και χαρακτήρισε τη συμφωνία «μέγιστο επίτευγμα».

Η γερμανίδα υπουργός Μπάρμπαρα Χέντρινγκς τόνισε ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται ένα απολύτως ξεκάθαρο πλαίσιο νομοθετικών διατάξεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποία μια χώρα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια των ΓΤΟ.

Σημειώνεται ότι τη σημερινή επίτευξη συμφωνίας για τους ΓΤΟ θα πρέπει να επικυρωθεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή