Πρώτα η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και μετά οι δόσεις

Πρώτα η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και μετά οι δόσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Καμία αλλαγή στον πυρήνα του ελληνικού προγράμματος, παρά μόνο περιορισμένες περιφερειακές αλλαγές που έτσι και αλλιώς γίνονται σε κάθε αξιολόγηση του προγράμματος, ήταν το μήνυμα που έστειλε ανώτατος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες. Οι δύο δόσεις που είχαν προγραμματιστεί για τέλος Μαΐου και τέλος Ιουνίου, ύψους 1 δισ. η καθεμία έχουν συνδεθεί με έξι προαπαιτούμενες δράσεις «οι οποίες περιμένουμε ακόμα να ολοκληρωθούν» τόνισε χαρακτηριστικά. «Ελπίζω ότι τα προαπαιτούμενα του Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα».

Το Eurogroup της Πέμπτης το οποίο είναι και το πρώτο του νέου υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο όπου οι εταίροι αναμένουν με ανυπομονησία να γνωρίσουν τον νέο υπουργό που θα παρουσιάσει τα σχέδια και τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά θα δείξει συγχρόνως και την προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις. Στο Eurogroup αυτό θα συμμετάσχει και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ. Ταυτόχρονα, ο ανώτατος αξιωματούχος τόνισε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για την Ελλάδα είναι επιτεύξιμοι. Αυτό το σχόλιο είναι ενδεικτικό της στάσης που θα κρατήσει το Eurogroup τους επόμενους μήνες, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει μία προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να «μαλακώσει» τους δημοσιονομικούς στόχους που θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν όπως η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 στο 3,5% κάτι το όποιο όχι μόνο η ελληνική πλευρά αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί έναν στόχο πολύ υψηλό και δύσκολο να βγει αληθινός. Ομως το μήνυμα από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ήταν σαφές. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρωθεί στην εκπλήρωσή των υποχρεώσεών της και να παραμείνει πιστή στο πλαίσιο που της έχει τεθεί. Παρόλο που η χρηματοδότηση για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φτάνει στο τέλος της, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δίστασε να προβλέψει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, όπως και να σχολιάσει για το αν θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, καθώς όπως είπε υπάρχουν πολλές επιλογές οι οποίες όμως θα συζητηθούν μετά το καλοκαίρι.

Για τον Ευρωπαίο αξιωματούχο όμως αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για την επίτευξη των στόχων είναι να δοθεί έμφαση στο αναπτυξιακό σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο κ. Γ. Στουρνάρας ενώπιον των εταίρων του στο Eurogroup του Μαΐου και το είχαν καλωσορίσει τα μέλη του Eurogroup. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στα μέτρα που θα απελευθερώσουν περισσότερο την ελληνική οικονομία.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα τον Ιούλιο όταν θα έχει ολοκληρωθεί τα πρώτο σετ των 6 προαπαιτούμενων. Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Γερμανός Ματίας Μορς έχει πλέον επίσημα αντικατασταθεί από τον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο.

«Ανάκριση» για τον Χ. Θεοχάρη

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο θέμα της παραίτησης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης και οι ομόλογοι του Ελληνα εκπροσώπου κ. Τσακλόγλου του έθεσαν πολλά ερωτήματα για το θέμα. Η απάντηση που πήραν όπως λέει χαρακτηριστικά ήταν ότι η παραίτηση του κ. Θεοχάρη ήταν αδιαμφισβήτητα απόφαση του ίδιου. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιλογής του επόμενου γενικού γραμματέα σχολίασε ότι θα γίνει με έναν πολύ ανοιχτό τρόπο που θα περιλαμβάνει ακόμα και ειδικούς από το εξωτερικό που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής του. Πάντως, για τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η παραίτηση αυτή έγινε σε μία «ακατάλληλη στιγμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή