Επιτυχημένη έξοδος της Κύπρου στις αγορές

Επιτυχημένη έξοδος της Κύπρου στις αγορές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη απόπειρα να επιστρέψει η Κύπρος στις αγορές αφού υπέγραψε το μνημόνιο, ακολουθώντας τα χνάρια της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Ελλάδας. Η Κύπρος εξέδωσε 5ετές ομόλογο 750 εκατ. ευρώ με επιτόκιο στο 4,75%. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,85%, δηλαδή ήταν χαμηλότερη του 5% με 5,25% που είχε προβλεφθεί με βάση δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Η ζήτηση ήταν αρκετά μεγαλύτερη στα 2 δισ. ευρώ παρά το ότι η βαθμολογία του χρέους της εντάσσεται στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αρκετά δυσοίωνες, δεδομένου ότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι «η επιτυχία που σημειώθηκε σήμερα δεν υπονοεί τη χαλάρωση της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση και εξυγίανση της οικονομίας».

Πριν από την έκδοση, η Κύπρος είχε πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές στο Λονδίνο ώστε να διασφαλίσει η κυβέρνηση ότι το έδαφος θα είναι πρόσφορο στη χθεσινή δημοπρασία. Είχε ήδη προηγηθεί τον Απρίλιο μια «δοκιμαστική» έκδοση 6ετούς ομολόγου μόνον 100 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 6,5% που πραγματοποιήθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Οπως επισημάνθηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, «αν και η οικονομία της Κύπρου επλήγη πολύ από το πακέτο διάσωσης, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «κούρεμα» καταθέσεων και σε ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, η Λευκωσία τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν».

Ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στη βαθμίδα «Β», η οποία παραμένει στην κατηγορία του υψηλού επενδυτικού ρίσκου. Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που επικρατεί στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρύτερου ευρωπαϊκού Νότου είναι η μεγάλη πτώση των αποδόσεών τους από τότε που η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βγήκαν ολοκληρωτικά από το Μνημόνιο. Την περασμένη εβδομάδα, η απόδοση του 7ετούς κυπριακού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά υποχώρησε στο χαμηλό τετραετίας, δηλαδή στο 4,7% από το 13% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή