Αδιέξοδο για παιδικούς σταθμούς

Αδιέξοδο για παιδικούς σταθμούς

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμένει το αδιέξοδο σχετικά με τη χρηματοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) για την επόμενη χρονιά. Από την ικανοποιητική χρηματοδότηση του προγράμματος λείπουν δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δήμων, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με τους υφυπουργούς Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Εξασφαλισμένα 125 εκατ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (Κώστας Ασκούνης, πρόεδρος, και Σίμος Δανιηλίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης), υπάρχει φόβος να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά (που φιλοξενούνταν την προηγούμενη χρονιά).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δημοτικών αρχών, η κυβερνητική πλευρά παρουσίασε εξασφαλισμένα για το έτος 2014-15 περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρυσι είχαν διατεθεί περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Η απόκλιση αυτή θα οδηγήσει σε αποκλεισμό από τη δωρεάν φιλοξενία στους σταθμούς και στα κέντρα δεκάδων χιλιάδων παιδιών.

«Η ΚΕΔΕ εμμένει στη χρηματοδότηση των 1.100 παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ των δήμων τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.

Στη χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποί της υπογράμμισαν ότι «η συνεχιζόμενη κρίση με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια φέτος στην αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για συμμετοχή των παιδιών στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα φιλοξενίας. Η εκτίμηση είναι ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100.000. Η Πολιτεία θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση μειωμένης χρηματοδότησης θα μείνουν εκτός των δομών αυτών χιλιάδες παιδιά, ενώ υπάρχει κίνδυνος και πολλοί εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους».

Οπως τονίστηκε, πρέπει να βρεθεί επειγόντως λύση ώστε να προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις. Τα χρονικά περιθώρια για την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος έχουν στενέψει ασφυκτικά. Η ΚΕΔΕ σημειώνει πως οι δύο υφυπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα προσπαθήσουν να δώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα λύση στο πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή