Συναγερμός για «στημένα» στη Βραζιλία

Συναγερμός για «στημένα» στη Βραζιλία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα είναι το Μουντιάλ της Βραζιλίας το πρώτο στην ιστορία που θα διαβρωθεί από τη δράση των «συνδικάτων» που αποσκοπούν στον πλουτισμό μέσω «στησίματος» αγώνων για στοιχηματικούς λόγους; Στη FIFA και την Ιnterpol υπάρχει έκδηλη ανησυχία, που οδηγεί σε λήψη άμεσων μέτρων για την απόκρουση οποιασδήποτε απόπειρας. Στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής το 2010 δεν υπήρξε κάποια αναφορά για χειραγώγηση ή απόπειρα χειραγώγησης αγώνα, όμως έκθεση που ήρθε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα για έρευνα σχετικά με το «στήσιμο» φιλικών αγώνων εθνικών ομάδων πριν από το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής με Νιγηριανό διαιτητή που φέρεται να είχε γίνει όργανο των «fixers», αλλά και η ενίσχυση του φαινομένου από την πύκνωση της δράσης των εγκληματικών οργανώσεων, δημιουργούν ανησυχία και ενεργοποιούν αντανακλαστικά.

Σύμφωνα με τον Γιάτσεκ Βόιντιλα, επικεφαλής του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης της FIFA σχετικά με τον στοιχηματισμό στις διοργανώσεις της, ο κίνδυνος που υπάρχει είναι «ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να διαφθαρούν πριν από ένα παιχνίδι χωρίς νόημα στο τέλος της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Οταν δεν υπάρχει κάτι στο να αποβλέπουν οι ομάδες, τα χρήματα θα μπορούσαν να είναι κίνητρο». Αντιθέτως, ο κίνδυνος σχεδόν εκμηδενίζεται στα παιχνίδια όπου υπάρχει αγωνιστικό κίνητρο.

Εκτός από τους φορείς (αστυνομία, στοιχηματικές εταιρείες) με τους οποίους έχει συμβληθεί η FIFA, την περασμένη Τρίτη η Interpol ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο που επανδρώνουν το Διεθνές Κέντρο Αστυνομικής Συνεργασίας δίδαξαν σε Βραζιλιάνους αστυνομικούς τρόπους αναγνώρισης ύποπτων προτύπων συμπεριφοράς που συνδέονται με τη χειραγώγηση αγώνων και ενίσχυσαν την ευαισθητοποίησή τους γύρω από τα φαινόμενα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Υπέρ της κοινής προσπάθειας είναι και ο αρχηγός της Εθνικής Αργεντινής, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος δάνεισε τη φωνή του στην εκστρατεία της Interpol «TurnBackCrime», που αποσκοπεί στην ανάδειξη των κινδύνων του οργανωμένου και άλλων μορφών εγκλήματος και στις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή.

«Το Μουντιάλ θα είναι βασικός στόχος των εγκληματιών του στοιχήματος», υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο διευθυντής Ακεραιότητας της Sport Radar, Darren Small, και το δικαιολογεί λέγοντας: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γεγονός στο παγκόσμιο ημερολόγιο, τόσο από αθλητικής όσο και από στοιχηματικής πλευράς. Οι προσφορές προϊόντων από τους bookmakers είναι πιο ποικιλόμορφες από ποτέ. Είναι πιθανό να είναι πάνω από 500 διαφορετικές εταιρείες στοιχηματισμού που είναι διαθέσιμες για τους παίκτες σε κάθε αγώνα, πριν και κατά τη διάρκειά τους. Συνολικά, η εκτίμηση είναι ότι πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να στοιχηματιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ κάθε αγώνας πιθανολογείται ότι θα “προσεγγίσει” στοιχήματα περίπου δύο δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Στον τελικό αναμένεται να παιχτούν πέντε δισ. ευρώ. Με τέτοια τεράστια ποσά χρημάτων να ποντάρονται νόμιμα, το Μουντιάλ γίνεται βασικός στόχος των εγκληματιών του στοιχήματος».

Η Sports Radar είναι εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας σε σχέση με την ανίχνευση ύποπτων αγώνων (τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και σε άλλα αθλήματα). Τα τελευταία δέκα χρόνια συνεργάζεται με ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, αλλά και με την UEFA. Χειρίζεται στο περίφημο Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης, που με την πιστοποίηση, αποδοχή και έγκριση της UEFA στέλνει και στην ΕΠΟ τις εκθέσεις με τους ύποπτους αγώνες των εγχώριων διοργανώσεων. Πρόσφατα παρουσίασε έκθεση η οποία περιλαμβάνει τον παγκόσμιο χάρτη «στησίματος» αγώνων, στον οποίο υπάρχει και η Ελλάδα. Η έκθεση αυτή, σε αντίθεση με όσες έχουν γίνει και παρουσιαστεί τελευταία, περιλαμβάνει τα ονόματα και τη δράση των «μεγαλύτερων παικτών», όπως τους ονομάζει, στο «στήσιμο» αγώνων που έχει την έδρα του στη Σιγκαπούρη και απλώνει τα πλοκάμια του σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, αναφέρει τη σχέση που έχουν μεταξύ τους διάφορα «συνδικάτα στησίματος αγώνων», τα πρόσωπα με τα οποία συνδέονται και σε ποιες περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνων έχουν πάρει μέρος. Για την Ελλάδα, η αναφορά που υπάρχει είναι σχετικά με έρευνα της FIFPro, την οποία δημοσίευσε παλαιότερα η «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή