Ταξίδι της «ενέργειας για ζωή» στα νησιά

Ταξίδι της «ενέργειας για ζωή» στα νησιά

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από το δειλινό, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, αλλά και κάτοικοι της Σκοπέλου που νιώθουν ακόμα παιδιά, είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο του Δημοτικού του νησιού προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που θα επισφράγιζε την ολοκλήρωση του προγράμματος «Η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει» υπό τον ήχο… πουλιών του δάσους. Καθ’ όλη τη σχολική χρονιά οι νεαροί Σκοπελίτες είχαν τη σπάνια ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της προστασίας περιβάλλοντος και της αειφορίας με βιωματικό τρόπο.

«Εκπρόσωποι των πλέον δραστήριων περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως του Αρκτούρου, της ΜΟΜ, “Αρχέλων” και πρωτοβουλιών, όπως τα “Βιβλία σε ρόδες”, επισκέφθηκαν το νησί μας, μπήκαν στις τάξεις και μέσα από βιωματικά παιχνίδια και εργαστήρια πραγματικά άλλαξαν τα μυαλά των παιδιών», περιγράφει στην «Κ» η διευθύντρια του Δημοτικού, Φραγκούλα Τουτούτζογλου. Ωστόσο, η δραστηριότητα που «ξεσήκωσε» τους μαθητές της Ε΄ Δημοτικού ήταν το δημιουργικό εργαστήριο του Exile Room, καρπός του οποίου ήταν οι ταινίες κινούμενης εικόνας «Μια αναπάντεχη συνάντηση» και το «Πειρατικό», όπου χρησιμοποιήθηκαν άχρηστα ανακυκλώσιμα αντικείμενα.

Επιστέγασμα, όμως, όλων των δραστηριοτήτων αποτέλεσε το ΠΕΠΕ (περίπτερο ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης), μια πρωτότυπη ως προς τη σύλληψη και μοναδική στην Ελλάδα κατασκευή, που θα φιλοξενείται στο εξής στο προαύλιο. «Το δημιουργήσαμε βάσει των ειδικών χαρακτηριστικών του χώρου», εξηγεί ο αρχιτέκτονας Παύλος Αγάθης, μέλος του Ινστιτούτου «Κοινός Τόπος», που εργάστηκε μαζί με τον Γιάννη Παπαγιαννάκη, τη Ζωή Λάγγη, τον Μάνο Βορδοναράκη και τη Νίκη Καράλη νυχθημερόν επί μία εβδομάδα στην αυλή. Η ομάδα τoυς δημιούργησε ένα υπαίθριο περίπτερο, που μπορεί να ανοίγει, να κλείνει και να κλειδώνει. Στην ξύλινη πλευρά, υπάρχουν ράφια, ένα μεγάλο τραπέζι και καθίσματα, ενώ η σιδερένια πλευρά έχει «επενδυθεί» με γλάστρες γεμάτες ελληνικά βότανα. «Για να εξασφαλίσουμε, μάλιστα, τη μακροημέρευσή τους, προσθέσαμε και αυτόματο πότισμα». Πλάνα για την αξιοποίηση του ΠΕΠΕ, που σχηματίζει λογοπαίγνιο με τη δημοφιλή φιγούρα των κινουμένων σχεδιών Πέπα, είναι πολλά. «Μπορούμε να στεγάσουμε βιβλιοθήκες με αντικείμενο την περιβαλλοντική αγωγή ή να δημιουργήσουμε μια τράπεζα σπόρων», επισημαίνει η εκπαιδευτικός. «Εμείς παραδίδουμε το ΠΕΠΕ στους μαθητές, οι οποίοι στο εξής είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση και τη λειτουργία του», συμπληρώνει ο κ.Αγάθης. Στόχος είναι να μεταφερθεί η εκπαιδευτική διαδικασία για το περιβάλλον και την οικολογία εκτός τάξης, αλλά και οι μαθητές να γαλουχηθούν έτσι «ώστε να αξιοποιούν, να βελτιώνουν και να υπερασπίζονται όταν απαιτείται τον δημόσιο χώρο». Οι μαθητές παρακολουθούσαν με περιέργεια το ιδιότυπο «συνεργείο» από την Αθήνα, έθεσαν κάθε πιθανή ερώτηση κατά την κατασκευή και την ημέρα της παρουσίασης μπόρεσαν να το περιεργαστούν με την ησυχία τους. Για τις ανάγκες των εγκαινίων, που συνοδεύτηκαν από αγιασμό και χαιρετισμούς, είχαν μεταφερθεί 30 κιλά πορτοκάλια, τα οποία οι μαθητές έστυψαν για τους συμμαθητές τους που υπομονετικά περίμεναν στη σειρά, δίνοντας δείγμα γραφής της ωριμότητας που διαθέτουν να διαχειριστούν το έργο.

Σε άλλα έξι νησιά

Το εν λόγω περιβαλλοντικό πρόγραμμα «γεννήθηκε» με πρωτοβουλία των Ελληνικών Πετρελαίων, που αποτελούν και τον αποκλειστικό χορηγό, ενώ υλοποιήθηκε από την ΑΜΚΕ «Αγονη Γραμμή Γόνιμη». Ιθύνων νους, ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, που είναι πεπεισμένος ότι οι δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης δεν χρειάζεται να περιορίζονται στις περιοχές όπου μια εταιρεία έχει παρουσία. Και οι νησιωτικές κοινωνίες χρήζουν υποστήριξης όλο τον χρόνο. «Η ενέργεια για ζωή» ταξίδεψε και σε αλλά έξι νησιά του Αιγαίου: Σκιάθο, Σίκινο, Σέριφο, Κάσο, Ολυμπο Καρπάθου και Καστελλόριζο. «Για τους πιτσιρικάδες από τη Σίκινο το πρόγραμμα στάθηκε η “γέφυρα” για να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, που πολλοί δεν είχαν επισκεφθεί», περιγράφει ο υπεύθυνος του προγράμματος, Στέφανος Νόλλας. Οι συνομήλικοί τους στη Σέριφο κρατούν ως ανάμνηση το graffiti με το οποίο φιλοτέχνησαν έναν τοίχο σε συνεργασία με το επιτελείο του urban art. Το δημιουργικό ταξίδι θα συνεχιστεί του χρόνου στο Ιόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή