6.500 απολύσεις από τους «διαθεσίμους» του 2013

6.500 απολύσεις από τους «διαθεσίμους» του 2013

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους «διαθέσιμους» του 2013, οι οποίοι δεν θα επανατοποθετηθούν μετά τη λήξη του οκταμήνου σε νέες θέσεις του Δημοσίου, θα προέλθει μέρος των 6.500 απολύσεων που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 15.000 που προβλέπει η μνημονιακή σύμβαση. Πλην αυτών, οι απολύσεις, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα προέλθουν από τους επίορκους, όσους εντοπιστούν να έχουν προσληφθεί ή να εργάζονται στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά, από εκείνους των οποίων οι συμβάσεις έχουν παρανόμως μετατραπεί από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καθώς και από μείωση του προσωπικού σε μεγάλα ΝΠΙΔ κυρίως των υπουργείων Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα χρονικά περιθώρια είναι «στενά» δεδομένων και των «απρόβλεπτων» καθυστερήσεων που εμφανίζονται, όπως συνέβη με τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων. Εξ ου και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και κατ’ επέκταση τον «σφικτό» προγραμματισμό που έχει καταρτιστεί προκειμένου «να μην πάει χαμένη η δουλειά του τελευταίου έτους».

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία άσκησε σκληρή κριτική «φωτογραφίζοντας» και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο. «Οι διαφοροποιήσεις πρέπει να είναι επί της ουσίας της πολιτικής και όχι να οπισθοχωρούμε ενόψει προαπαιτουμένων. Υπάρχουν στελέχη και υπουργοί και των δύο κομμάτων που έσπευσαν να πουν “όλα σε επαναδιαπραγμάτευση”, μιλώντας με τρόπο που χαϊδεύει αυτιά και κλείνει το μάτι προς τους εκλογείς. Δεν μπορεί να επικρατεί η Βαβέλ των υπουργών. Δεν υπάρχουν υπουργοί περιορισμένης ευθύνης, ούτε οι καλοί και ευαίσθητοι από τη μια πλευρά και οι κακοί και σκληροί από την άλλη. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι ποιοτικές και τα προαπαιτούμενα να τελειώσουν. Ολα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου επέρριψε ευθύνες και στον πρώην υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο, επί υπουργίας του οποίου είχε διαφανεί η «εμπλοκή» που ακολούθησε με τους διοικητικούς υπαλλήλους. «Ο κ. Αρβανιτόπουλος επέλεξε να ανοίξει το θέμα των πανεπιστημίων χωρίς να έχουν προχωρήσει οι αξιολογήσεις από τους εξωτερικούς αξιολογητές. Οι προτάσεις, με τις οποίες είχε προσέλθει το υπουργείο Παιδείας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών, γρήγορων και ελλιπών αξιολογήσεων, από τα ίδια τα ιδρύματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή