«Υβριδικά» και χωρίς καλώδια

«Υβριδικά» και χωρίς καλώδια

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά λεπτά και ελαφριά λάπτοπ ή «υβριδικά» μηχανήματα, τα οποία θα έχουν πολύ μεγάλη αυτονομία, δεν θα χρειάζονται κανένα καλώδιο για να λειτουργήσουν και θα «καταλαβαίνουν» τις χειρονομίες του χρήστη τους. Αυτό είναι το μέλλον που έχουν στα σκαριά για τα φορητά PC αρκετές εταιρείες ηλεκτρονικών, όπως φάνηκε από τα πρωτότυπα μοντέλα και τις τεχνολογίες που παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες στην Ταϊπέι και την Computex, τη μεγαλύτερη ετήσια έκθεση τεχνολογίας στην Ασία.

Ολες αυτές οι εταιρείες ποντάρουν στο γεγονός ότι, παρά την ολοένα μεγαλύτερη απήχηση που έχουν τα tablet, αρκετοί χρήστες σε όλο τον κόσμο θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται τις δυνατότητες και τις επιδόσεις που δίνει ένα notebook, και τις οποίες δεν μπορεί να προσφέρει καμία ταμπλέτα. Οπως φαίνεται, αυτοί οι καταναλωτές ενδεχομένως δεν θα αποδειχθούν αρκετοί ώστε να ανακάμψει η αγορά των υπολογιστών – για παράδειγμα, η εταιρεία αναλύσεων IDC προβλέπει πως οι πωλήσεις PC θα συνεχίσουν να μειώνονται την επόμενη τετραετία. Ακόμη κι έτσι, όμως, η ίδια εταιρεία εκτιμά πως το 2018 θα διατεθούν ούτε λίγο ούτε πολύ 290 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

Πολύ νωρίτερα από το 2018, και πιο συγκεκριμένα στο τέλος της φετινής χρονιάς, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο φορητά PC με τους επεξεργαστές πέμπτης «γενιάς» (Broadwell) της Intel, οι οποίοι θα είναι εντυπωσιακά λεπτοί, αφού θα ψύχονται χωρίς ανεμιστήρα. Ενδεικτικό παράδειγμα το 12,5 ιντσών «υβριδικό» Transformer Book T300 Chi που έδειξε η Asus στην έκθεση – το οποίο έχει πάχος μόλις 7,2 χιλιοστά, όταν αποσπασθεί από το πληκτρολόγιό του, και 14,3 χιλιοστά με το πληκτρολόγιο. Το ίδιο πάχος και μέγεθος οθόνης έχει και το πρωτότυπο Llama Mountain που η Intel παρουσίασε στην Computex, επίσης με επεξεργαστή Broadwell, ζυγίζοντας μάλιστα μόλις 670 γραμμάρια.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, τα οφέλη της νέας «γενιάς» CPU δεν σταματούν εδώ, αφού συνδυάζονται με την εξαιρετική ταχύτητα και την πολύ μικρή κατανάλωση ρεύματος. Μάλιστα, στην περίπτωση του Llama Mountain, η Intel αξιοποίησε ακόμη περισσότερο τις μικρές απαιτήσεις σε ενέργεια των Broadwell, «στριμώχνοντας» δύο μπαταρίες στην οθόνη του υπολογιστή. Ετσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, το συγκεκριμένο μοντέλο έχει «θηριώδη» αυτονομία, που αγγίζει τις 32 ώρες.

Αν και τέτοια μοντέλα θα μπορούν να «κονταροχτυπηθούν» με τα tablet, όσον αφορά την ευκολία στη μεταφορά και τη μεγάλη διάρκεια «ζωής» εκτός πρίζας, η AMD και η Texas Instruments στοχεύουν να τα κάνουν και πιο εύχρηστα, αναπτύσσοντας το πρωτόκολλο DockPort το οποίο θα δώσει τέλος στο… κουβάρι από καλώδια που χρειάζεται ένας υπολογιστής. Κι αυτό γιατί μία θύρα θα είναι αρκετή για τη φόρτιση του μηχανήματος και τη σύνδεση με σκληρούς δίσκους, οθόνες, εκτυπωτές και άλλα περιφερειακά. Οι πρώτες εφαρμογές του DockPort παρουσιάστηκαν στην έκθεση, ωστόσο επισκιάσθηκαν από την αποκάλυψη της Intel, ότι το… μεθεπόμενο βήμα θα είναι τα φορητά PC να μη χρειάζονται καθόλου καλώδια.

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα πρώτα πλήρως ασύρματα μοντέλα αναμένονται το 2016, ενσωματώνοντας τεχνολογίες που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν με κάθε είδους περιφερειακό μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Ασύρματα θα γίνεται επίσης η φόρτιση των μπαταριών τους, καταργώντας και σε αυτή την περίπτωση την ανάγκη ενός καλωδίου. Η τεχνολογία ονομάζεται Rezence και αναπτύσσεται από την Alliance 4 Wireless Power (A4WP), μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν κολοσσοί όπως οι Dell, Fujitsu, Lenovo, Logitech, Panasonic, Asus, Logitech και Toshiba.

Η A4WP εξέλιξε πρόσφατα την τεχνολογία, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες όχι μόνο μικρών γκάτζετ, αλλά και φορητών υπολογιστών. Μάλιστα, στην Computex έκανε την πρώτη επίδειξη των δυνατοτήτων που έχει πλέον η Rezence, φιλοξενώντας στο περίπτερό της ένα ξύλινο τραπέζι, που φόρτιζε ταυτόχρονα ένα λάπτοπ, ένα κινητό και ένα ζευγάρι ακουστικών. Η «ασύρματη πρίζα» ήταν μία βάση τοποθετημένη κάτω από το τραπέζι, η οποία μπορούσε να μεταφέρει ενέργεια στις συσκευές, παρόλο που ανάμεσά τους υπήρχε ξύλο πάχους 5 εκατοστών.

Την έκθεση στην Ταϊπέι επέλεξε όμως και η AMD για να δώσει μια πρόγευση της ικανότητας που θα έχουν τα PC με τους νέους επεξεργαστές της Kaveri να «βλέπουν» μέσω της κάμεράς τους τις χειρονομίες του χρήστη – π.χ. για να παίζουν παιχνίδια. Οι κάμερες που αναπτύσσει η Intel, από την άλλη μεριά, μπορούν εκτός από τις χειρονομίες να αντιλαμβάνονται το πρόσωπο του κατόχου τους σε τρεις διαστάσεις, κάνοντας έτσι πιο αξιόπιστη τη χρήση του προσώπου για το ξεκλείδωμα του υπολογιστή.

3 μηχανήματα 2 λειτουργικά

Αν και τα περισσότερα πρωτότυπα notebook που έκαναν την εμφάνισή τους στην Computex βασίζονταν στα Windows 8.1, από την έκθεση δεν έλειψαν τα μηχανήματα τα οποία μπορούν να εναλλάσσουν το λειτουργικό της Microsoft με το Android της Google. Αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό ήταν το Transformer Book V της Asus, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με 5 διαφορετικούς τρόπους: σαν tablet ή λάπτοπ με Windows, όπως και ως smartphone, tablet και λάπτοπ με το λειτουργικό της Google.

Το Transformer Book V αποτελείται από δύο μέρη, ένα 12,5’’ «υβριδικό» μηχάνημα με αποσπώμενο πληκτρολόγιο και Windows 8.1, κι ένα smartphone 5,5 ιντσών με Android. Η πρωτοτυπία του είναι ότι, εκτός από το να χρησιμοποιήσει κανείς τις δύο συσκευές ανεξάρτητα, έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει το smartphone σε μια υποδοχή στο πίσω μέρος της οθόνης του μηχανήματος. Σε αυτή την περίπτωση, το «υβριδικό» μοντέλο «δανείζεται» το λειτουργικό του κινητού, λειτουργώντας δηλαδή σαν μια «ταμπλέτα» ή notebook με την πλατφόρμα της Google.

Αν και με λιγότερο καινοτόμο ντιζάιν, η ταϊβανέζικη εταιρεία έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν ένα μοντέλο που συνδυάζει τα δύο λειτουργικά, το οποίο ωστόσο δεν διατέθηκε ποτέ στο εμπόριο. Οσον αφορά το Transformer Book V, η Asus δεν διευκρίνισε πότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά και σε ποια τιμή. Πάντως, φαίνεται να είναι από τους ελάχιστους μεγάλους κατασκευαστές που ποντάρει στην ιδέα, αφού τα υπόλοιπα αντίστοιχα μοντέλα που παρουσιάστηκαν στην Computex προέρχονταν από λιγότερο γνωστούς Κινέζους κατασκευαστές. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της έκθεσης, ο εκπρόσωπος της Dell Neil Hand απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η αμερικανική εταιρεία να κατασκευάσει ένα μοντέλο που να υποστηρίζει παράλληλα τα δύο λειτουργικά, υποστηρίζοντας πως δεν θα είχε απήχηση στους καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή