Ο Edward Lear, ο βικτωριανός ζωγράφος επέστρεψε για πάντα στην Κέρκυρα που ύμνησε…

Ο Edward Lear, ο βικτωριανός ζωγράφος επέστρεψε για πάντα στην Κέρκυρα που ύμνησε…

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«…“Οσο περισσότερο παρατηρώ αυτόν τον τόπο, τόσο περισσότερο αισθάνομαι ότι κανένα άλλο μέρος στη γη δεν μπορεί να περικλείει τόση ομορφιά και τόση ποικιλία ομορφιάς”… Αυτά έγραφε τον Μάρτιο του 1863 ο Edward Lear, ο Βικτωριανός ζωγράφος και συγγραφέας, για την Κέρκυρα. Ηταν μία ακόμη εκμυστήρευση λατρείας που έτρεφε για την Κέρκυρα»… Με τα λόγια αυτά άρχισε την εμπνευσμένη ομιλία του από το βήμα της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας ο count Σπύρος Φλαμπουριάρης, ο Κερκυραίος Κόντες και ιδρυτικό μέλος της Edward Lear Λονδίνου που, μαζί με την Αναγνωστική, τον αρχαιότερο πολιτιστικό σύλλογο της Ελλάδος, διοργάνωσαν επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ζωγράφου και μεγάλου ταξιδευτή Edward Lear (1812 – 1888) που θα μείνει πλέον για πάντα στην ιστορική αίθουσα της Αναγνωστικής.

Μεγάλο πολιτιστικό γεγονός είναι για την Κέρκυρα, την οποία, χάρις στα έργα του, έκανε γνωστή στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα ο γνωστός για το πνεύμα του και την οξυδέρκειά του Edward Lear. Η τελετή έγινε στις 30 Μαΐου 2014 και, αν γίνεται τώρα ευρύτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό, ίσως να οφείλεται στην εσωστρέφεια των Κερκυραίων που κρατούν τα σύνορα του νησιού «κλειστά». Η χάλκινη προτομή είναι έργο της Γαλλοελληνίδας γνωστής γλύπτριας Margot Roulleau – Gallais (γεννημένη το 1979) που τη φιλοτέχνησε «αποδίδοντας θαυμαστά, όχι μόνον την ομοιότητα της μορφής αλλά και την έκφραση της πνευματώδους προσωπικότητας του πολυταξιδεμένου Αγγλου» όπως παρατηρεί σε άρθρο του ο ιστορικός τέχνης Μεγακλής Ρογκάκος.

Για πρώτη φορά ήλθε η προτομή στην Κέρκυρα στις 24 Μαΐου 2012 και τοποθετήθηκε στο Hotel Cavalieri, ιστορικό νεοκλασικό αρχοντικό που ανήκει στην οικογένεια Φλαμπουριάρη, και όπου έμειναν οι πρωθυπουργοί Γεώργιος Θεοτόκης και Γεώργιος Ράλλης, νέος με τη μητέρα του Ζαΐρα. Είχε γίνει τότε μία σεμνή τελετή, παρουσία του Sir David Myers, πρώην Βρετανού πρέσβη στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 25 Βρετανών πρέσβεων, κατόχων του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου. Το γεγονός αυτό χαιρετίσθηκε από τον βρετανικό Τύπο, και όπως είπε στην ομιλία του ο κ. Σπύρος Φλαμπουριάρης «η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα “The Evening Standard” το είχε σχολιάσει στο φύλλον της 24ης Μαΐου 2012, ως εξής: Η παρουσία της προτομής του Edward Lear στην Κέρκυρα θα πρέπει να χαρακτηρισθεί μεγάλης σημασίας, διότι συμβολίζει μια μακρά πνευματική σχέση μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδος». Η Κέρκυρα είχε τιμήσει τον Lear για την αγάπη του προς το νησί με την επιτυχή έκθεση που έγινε στα Παλαιά Ανάκτορα, πριν από δύο χρόνια, συγχρόνως με την έκθεση στο Ashmolean Μουσείο της Οξφόρδης, για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννησή του, ενώ η Edward Lear Society του Λονδίνου ιδρύθηκε με στόχο να κάνει γνωστά στο ευρύτερο κοινό τα πολλαπλά ενδιαφέροντα του μεγάλου ταξιδευτή – ποίηση, συγγραφή, μουσική, στιχουργίες, εμπειρίες από τα ταξίδια του και, φυσικά, τη μεγάλη γκάμα των ζωγραφικών του έργων, λάδια και υδατογραφίες. Εργα του Lean κοσμούν τη βρετανική πρεσβεία της οδού Λουκιανού στην Αθήνα.

Οπως επισήμανε ο κ. Φλαμπουριάρης: «Ο Edward Lear έχει αφήσει τεράστιο έργο. Πάνω από 7.000 υδατογραφίες που ζωγράφισε στα ταξίδια του. Επιπλέον 2.000 υδατογραφίες που φιλοτέχνησε στο ατελιέ του, επίσης 200 ελαιογραφίες, χιουμοριστικές “ορνιθογραφίες”, ταξιδιωτικά βιβλία, τραγούδια και χιλιάδες επιστολές». Ο κ. Derek Johns, ο αντιπρόσωπος των έργων του, και εμπειρογνώμων της τέχνης, και ο κ. Σπύρος Φλαμπουριάρης, κι οι δύο είναι ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας, αποφάσισαν για την καλύτερη ενημέρωση των θιασωτών του έργου του Lear να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα που θα παρέχει κάθε δυνατή πληροφορία.

Ανάμεσα στους επιφανείς συνεργάτες αυτής είναι και ο Sir Richard Attenborough και πολλοί άλλοι. «Η πλούσια συλλογή υδατογραφιών, ελαιογραφιών και σκιαγραφημάτων του, με θέματα που αγκαλιάζουν το νησί –τόνισε ο κ. Σπύρος Φλαμπουριάρης– είναι η Γέφυρα που ενώνει την πατρίδα του Lear, την Αγγλία, με την Κέρκυρα. Το έργο του αναδεικνύει το κερκυραϊκό τοπίο σ’ ολόκληρη την υφήλιο. Η Κέρκυρα δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο πρεσβευτή χωρίς να ξεχάσουμε και τους αδελφούς Durrel»…

Τώρα, ως προς την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων, η Αναγνωστική Εταιρεία και η Edward Lear Society του Λονδίνου καλωσόρισαν Κερκυραίους αλλά και Βρετανούς στην ωραία τελετή, στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων της Αναγνωστικής, που είχε εγκαινιασθεί από τον αείμνηστο πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη, αποτελεί δε ευεργεσία του ιδρύματος «Α. Λεβέντη». Η στήλη είχε παραστεί τότε, με τον πρέσβη ε.τ. Αχιλλέα Εξαρχο που ο θάνατός του αποτελεί απώλεια για την Κέρκυρα, όπου πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια. Στην τελετή μίλησε ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας ιστορικός κ. Γιάννης Πιέρρης που υπογράμμισε τη σημασία της μόνιμης τοποθέτησης της προτομής του Edward Lear μαζί με άλλες, διακεκριμένων Κερκυραίων και ξένων φίλων της Κέρκυρας και τη χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτιστικό και εικαστικό γεγονός». Επίσης, μίλησε ο βαθύς γνώστης του πολύπλευρου έργου του Edward Lear κ. Derek Johns, ενώ ο κ. Σπύρος Φλαμπουριάρης έκλεισε την ομιλία του, ευχαριστώντας τον Κερκυραίο κ. Μάριο Παϊπέτη «που ήταν ο εμπνευστής και αρχιτέκτων αυτής της ιδέας». Τώρα, κοντά στα πάμπολλα αξιοθέατα που έχει να παρουσιάσει στους επισκέπτες της η ωραία Κέρκυρα, έχει προστεθεί και η προτομή του Edward Lear, ο οποίος μοιάζει να μειδιά, που επέστρεψε για να μείνει για πάντα, στην Κέρκυρα!

ΤΗΛΕΦΟΣ

ΥΓ. Ιστοσελίδα Edward Lear Society London: www.edwardlearsociety.org

Ιστοσελίδα Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας: www.anagnostikicorfu.com

Παρουσίες

Μάριος Παϊπέτης, Ευγένιος Βούλγαρης, Γιάννης Πετσάλης, Ιλεάνα Τριβόλη, Γ. Σοφιανοπούλου, Μαριάννα Φουρλή, Ανδρέας Παγκράτης, Νίκος Λέμης, Νίκος Βελλιανίτης, Περικλής Λάσκαρης, Μαρίλλα Βεντούρα – Ντάντος, Αδελφοί Γιούργα, Νίκος Λούβρος, Ηλίας Καποδίστριας, Μεγακλής Ρογκάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή