Αίγυπτος: Επικυρώθηκαν οι θανατικές ποινές σε 183 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων

Αίγυπτος: Επικυρώθηκαν οι θανατικές ποινές σε 183 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο της Αιγύπτου επικύρωσε σήμερα τις θανατικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε και σε τουλάχιστον 182 υποστηρικτές του, δήλωσαν δικαστικές πηγές στο Ρόιτερς.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε δύο μήνες αφότου η υπόθεση ανατέθηκε στην ανώτατη θρησκευτική αρχή της χώρας, τον μουφτή–το πρώτο βήμα προς την επιβολή της θανατικής ποινής.

Οι 183 κατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην πόλη Μίνια της νότιας Αιγύπτου τον Ιούλιο ύστερα από την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Στα επεισόδια σκοτώθηκε ένας ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας.

Η σημερινή απόφαση έρχεται δύο μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον πρώην επικεφαλής του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, νικητή των εκλογών τον Μάιο.

Ο Σίσι ηγήθηκε της ανατροπής του Μόρσι, την οποία ακολούθησαν διαδηλώσεις από τους υποστηρικτές του και η καταστολή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας, στις οποίες εκατοντάδες ισλαμιστές διαδηλωτές σκοτώθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν.

Σε μία διαφορετική υπόθεση, δικαστήριο του Καϊρου παρέπεμψε την Πέμπτη τον Μπαντίε και 13 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων στον μουφτή με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της οπλοκατοχής που συνδέονται με τις συγκρούσεις στη διάρκεια των διαδηλώσεων τον περασμένο Ιούλιο.

Από την ανατροπή του Μόρσι μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περίπου 500 αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας.

Ο Μπαντίε και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης–περιλαμβανομένου του Μόρσι–δικάζονται για άλλες υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή