Ο διορισμός μετακλητών στη Βουλή καλά κρατεί…

Ο διορισμός μετακλητών στη Βουλή καλά κρατεί…

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς ειδικής προστασίας, αντί να αποτελούν έστω και για συμβολικούς λόγους «αφετηρία» εφαρμογής των κυβερνητικών αποφάσεων για απολύσεις στο Δημόσιο, εξακολουθούν να βρίσκονται οι υπάλληλοι των οποίων ο διορισμός έγινε από το πολιτικό-κομματικό προσωπικό της χώρας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Βουλή. Ως γνωστόν, τα προνόμια που απολαμβάνουν εκεί είναι ιδιαίτερα, ακόμα και εν καιρώ κρίσης. Σαν να μην έφτανε αυτό, το εν λόγω προσωπικό αυξάνεται κιόλας, ακόμα και στις μέρες μας, καθώς διορίζονται και νέοι ως μετακλητοί υπάλληλοι.

Ο συνολικός αριθμός των μετακλητών, αυτή τη στιγμή, είναι άγνωστος. Ωστόσο, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, 120 είναι μόνο στη Βουλή, με πιο πρόσφατη και πολυσυζητημένη περίπτωση εκείνη της κόρης του πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου Β. Πολύδωρα.

Πρόκειται για μία από τις αρκετές, όπως αποδείχθηκε, περιπτώσεις διορισμού τέκνων και συγγενών σε προνομιακές και από το Δημόσιο μισθοδοτούμενες θέσεις.

Υπενθυμίζεται, επί παραδείγματι, ότι όταν προ έτους αποκαλύφθηκε σειρά τέτοιων υποθέσεων «βολέματος συγγενών» ως μετακλητών σε γραφεία κρατικών αξιωματούχων (με αφορμή το γραφείο του τότε αντιπροέδρου Γ. Τραγάκη), προκλήθηκε δημόσια και έντονη παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε το φαινόμενο αυτό να τερματιστεί.

Οι διορισμοί-βολέματα συγγενών και φίλων παλαιότερα γίνονταν σε θέσεις μονίμων είτε αμέσως είτε πλαγίως: πρώτα τοποθετούνταν ως μετακλητοί και μετά αποφασιζόταν η μονιμοποίησή τους εντός κι εκτός Κοινοβουλίου (περιπτώσεις, μεταξύ άλλων, Σιούφα, Τσοβόλα, Παπαδημητρίου, Αποστολάτου, Καμμένου, Πετσάλνικου κ.ά.).

Εντοπιότητα

Ενα από τα βασικά κριτήρια, πέραν της συγγένειας, ήταν και παραμένει, βεβαίως, η εντοπιότητα: επώνυμα μετακλητών παραπέμπουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του διορίζοντος αξιωματούχου, όπως φαίνεται και με την περίπτωση του Ε.Σ. που διορίζεται (στις 14/2/2014) μετακλητός σε γραφείο αξιωματούχου της Βουλής. Στο ίδιο γραφείο, διορίζονται στις 3/2/2014 και οι Β.Β., Α.Χ. και Ε.Τ.

Εντός του τρέχοντος έτους μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν διορισμοί μετακλητών σε γραφεία κοινοβουλευτικών ομάδων (Α.Γ. στις 16/4, Δ.Τ. 27/3), Α.Μ. στις 21/3, Ν.Χ. στις 5/2) ή και σε πολιτικά γραφεία υπουργών (Γ.Μ. στις 5/5).

Το προηγούμενο έτος επίσης πραγματοποιήθηκε μια σειρά τέτοιων διορισμών. Μικρό ρεκόρ κατεγράφη σε γραφείο αντιπροέδρου της Βουλής με πέντε περιπτώσεις (Ε.Π., Κ.Β., Β.Κ., Α.Κ., Ε.Κ.) στις 26/4, ημέρα που ψηφιζόταν στην αρμόδια Επιτροπή εν μέσω εντάσεων πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου.

Σήμερα στη Βουλή, υπηρετούν 593 μόνιμοι και 609 με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι προσφάτως αποφασίστηκε ακόμα και στη Βουλή να μπει τέλος στο ρουσφέτι και οι όποιες προσλήψεις να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Με αυτήν την αντικειμενική διαδικασία, προσληφθέντες υπάρχουν μόνο λίγο περισσότεροι από δέκα υπάλληλοι στο Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται εδώ ότι όπως ανέδειξε παλαιότερη έρευνα της «Κ», η συγγένεια ως κριτήριο επαγγελματικής αποκατάστασης επεκτάθηκε κάποτε και σε μη πολιτικά πρόσωπα, αλλά σχετιζόμενα εμμίσθως με αυτά: περίπτωση υιού απολυθέντος συνεργάτη από γραφείο πρώην πρωθυπουργού (έτος 2005), που διορίζεται στο ίδιο γραφείο, την επομένη ημέρα της απόλυσης του πατέρα του!

Κομματική ταυτότητα

Εντός Βουλής, αντίστοιχη περίπτωση: η Σ.Κ. στις 25/4 απολύεται από μετακλητή γραφείου κοινοβουλευτικού αξιωματούχου και 15 ημέρες μετά διορίζεται σε γραφείο άλλου αξιωματούχου του Κοινοβουλίου.

Ξεχωριστές είναι και οι υποθέσεις είτε πρώην βουλευτών είτε πολιτευτών που εξασφαλίζουν εισόδημα μέσω του διορισμού τους. Πρώην βουλευτής της Ν.Δ., ο Σπ. Γαληνός επί παραδείγματι, προσελήφθη μετακλητός σε γραφείο βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αλλος, έστω για ελάχιστο διάστημα, εκλεγμένος βουλευτής, ο Απ. Γκλέτσος και ο συνάδελφός του πολιτευτής Χρήστος Ζέρβας διορίζονται σε γραφείο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Το συμπέρασμα; Εντός των τειχών του Κοινοβουλίου οι «αποκαταστάσεις», με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αποτέλεσαν κανόνα και ώς ένα βαθμό εξακολουθούν να αποτελούν ακόμη και σήμερα. Εν καιρώ κρίσης και απολύσεων ή αναγκαστικών μετακινήσεων χιλιάδων «απλών» υπαλλήλων του Δημοσίου.

Ρεκόρ επιστημονικών συνεργατών

Απαραίτητος, για προφανείς λόγους στήριξης του έργου τους, είναι για τους βουλευτές ο θεσμός των επιστημονικών συνεργατών. Ωστόσο, ορισμένοι ακόμη και αυτόν τον θεσμό φαίνεται να τον χρησιμοποιούν για –έστω προσωρινή– τακτοποίηση προσωπικού.

Από το 1983 υπήρχε απόφαση του τότε προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία ένας βουλευτής θα μπορούσε να προσλάβει για ορισμένο χρονικό διάστημα «έξτρα» επιστημονικό συνεργάτη, ως αντικαταστάτη ήδη υπάρχοντος, στην περίπτωση κατά την οποία ο «παλαιός» χρειαζόταν να απουσιάσει από το γραφείο με ειδική άδεια (αναρρωτική, γονική κ.λπ.), για κάποιο λόγο.

Προσφάτως, ωστόσο, η εν λόγω ρύθμιση προσέλαβε νέα ρουσφετολογικά χαρακτηριστικά, με τη γνωστή «ελληνική πατέντα»: με νεότερη απόφαση, που υπογράφει ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, στις 16 Απριλίου, δίδεται δικαίωμα σε βουλευτή, αν το επιθυμεί, να προβεί σε πρόσληψη έξτρα συνεργάτη, κάνοντας… μεταχρονολογημένα χρήση της παλαιάς διάταξης, δηλαδή, ακόμα και μετά την επιστροφή του απουσιάζοντος συνεργάτη! Στην τελευταία «καταγραφή» φαίνεται ότι απασχολούνται στη Βουλή 590 επιστημονικοί συνεργάτες.

Ο αριθμός θα πρέπει να συνιστά ρεκόρ, όπως βεβαίως και η εφευρετικότητα, όταν πρόκειται να αποκατασταθούν όσοι έχουν τις κατάλληλες δυνατότητες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή