Φώτης Νιφιάτης: «Ο Ελληνας ίσως βγει από την κρίση ωριμότερος και πιο συνετός»

Φώτης Νιφιάτης: «Ο Ελληνας ίσως βγει από την κρίση ωριμότερος και πιο συνετός»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί πολλοί Ελληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό; 

Γιατί καταλαβαίνουν από πολύ νωρίς ότι μόνο η σκληρή και υπεύθυνη δουλειά θα τους οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα επειδή βρίσκονται σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον που βοηθάει στο να αναγνωριστεί η δουλειά τους.

Πώς σας αγγίζει η κρίση της Ελλάδας;

Αμεσα, καθώς οι δεσμοί μου με την πατρίδα δεν εξασθένησαν, παρά την πολυετή παραμονή μου στο εξωτερικό. Στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μου υπάρχουν νέοι πτυχιούχοι, άνεργοι, οι οποίοι έχουν πάψει να κάνουν όνειρα για μια λαμπρή καριέρα, και επιτυχημένοι μέχρι σήμερα επιχειρηματίες που δεν ξέρουν εάν θα επιβιώσουν αύριο. Ακόμη, συνταξιούχοι που ζουν με αβεβαιότητα και άγχος βλέποντας τις μειωμένες συντάξεις τους να τους οδηγούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Βλέπω μια έντονη θλίψη και ανησυχία στα μάτια των Ελλήνων, μια πίκρα που διακρίνεται σε όλες τις εκδηλώσεις τους – το φαινόμενο είναι πιο διακριτό στις εργατικές συνοικίες των μεγαλουπόλεων.

Σε τι ελπίζετε;

Σε ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα. Σε αυτήν τη φάση θέλω να πιστεύω ότι οι Ελληνες, και κυρίως οι πολιτικοί, θα κατανοήσουν ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την έξοδο από την κρίση έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση. Η ανάγκη για ριζική αλλαγή τακτικής είναι επιτακτική και σύντομα θα είναι αναπόφευκτη. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει προτεραιότητα σε εθνικά συμφέροντα και όχι σε ευρωπαϊκά.

Η ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;

Πρωταρχικά είναι αίσθημα, το οποίο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις εξελίσσεται σε συνείδηση. Οι Ελληνες της διασποράς έχουν περισσότερα ερεθίσματα από το νέο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζουν, ώστε να κάνουν την ελληνικότητα συνείδηση – σκέφτονται τα ελληνικά βιώματά τους από απόσταση, γίνονται παρατηρητές.

Γιατί φύγατε; Και με ποια προϋπόθεση θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Εφυγα μόνο για μεταπτυχιακές σπουδές, όμως οι επαγγελματικές ευκαιρίες που είχα με κράτησαν στην Αμερική. Ωστόσο θα θεωρούσα τιμή μου να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην πατρίδα, απ’ όπου κι αν βρίσκομαι.

Η δεύτερη χώρα σας σε τι σας επηρέασε;

Ανέπτυξα πιο έντονη κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία, καθώς και υπευθυνότητα.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε; 

Οπου κι αν ταξιδεύω λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, προσπαθώ με ευλάβεια να τηρώ τις θρησκευτικές παραδόσεις μας, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη Γέννηση και στην Ανάσταση του Χριστού.

Ενα πρόσφατο ελληνικό έργο τέχνης που σας άγγιξε

Πρόσφατα ξαναδιάβασα το βιβλίο «Oι Αδερφοφάδες» του Νίκου Καζαντζάκη, που ως έφηβο με είχε εντυπωσιάσει. Η γραφή του με αγγίζει και σήμερα, το έργο είναι διαχρονικό και επίκαιρο.

Εάν ήταν στο χέρι σας να αλλάξετε ένα πράγμα στην Ελλάδα, αυτό ποιο θα ήταν; 

Τη νοοτροπία του μέσου Ελληνα. Οπως τα σημαντικά γεγονότα δίνουν το ερέθισμα για ριζικές αλλαγές στη ζωή και στο χαρακτήρα μας, έτσι η κρίση του παρόντος μπορεί να γίνει καταλύτης για μια βαθιά και μόνιμη αλλαγή – ο Ελληνας ίσως βγει από τη δοκιμασία ωριμότερος και πιο συνετός.

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα

Λατρεύω τα μικρά ελληνικά νησιά.

Ο Ελληνας ήρωάς μου

Δεν έχω ήρωες, αλλά θαυμάζω ανθρώπους για τη ζωή και το έργο τους. Ενας από αυτούς ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής – πολιτικός με ήθος, κύρος και αποφασιστικότητα, αρετές που σπανίζουν στις μέρες μας. Η φιλοπατρία και η σοφία του τον βοήθησαν να γράψει ιστορία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή