Συμφωνία στο Μαξίμου για Μικρή ΔΕΗ

Συμφωνία στο Μαξίμου για Μικρή ΔΕΗ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συμφωνία στους βασικούς άξονες για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσω της διχοτόμησης της σημερινής Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και της δημιουργίας της Μικρής ΔΕΗ ολοκληρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη εκπροσώπων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου. Η συμφωνία συνιστά το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων που οδηγούν στην εκταμίευση των δόσεων, ύψους 2 δισ. ευρώ, και στην άρση των εκκρεμοτήτων εκ μέρους της Αθήνας για τη συζήτηση περί της βιωσιμότητας του χρέους.

Βελτιώσεις

Ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης και Ασ. Παπαγεωργίου (σ.σ. οι οποίοι και εμφανίστηκαν με απολύτως ενιαία στάση), αλλά και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ (Π. Ρήγας, Π. Κουκουλόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας, Δημ. Καρύδης) συμφώνησαν να υπάρξουν επιμέρους βελτιώσεις-επεξηγήσεις που θα άρουν όποιες –ακόμη και ηθελημένες– αμφισβητήσεις. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να αρχίσει να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την επόμενη Τετάρτη, αφού ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου ολοκληρώσουν ανειλημμένες υποχρεώσεις τους στο εξωτερικό.

Στόχος των δύο κομμάτων είναι η υλοποίηση των προαπαιτουμένων να ολοκληρωθεί, κατά το δυνατόν, χωρίς εσωτερικούς κραδασμούς και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση της κοινής γνώμης, αλλά και των άμεσα ενδιαφερομένων. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία σειρά θέσεων που, μεταξύ άλλων, αφορούν:

• Στο προσωπικό της ΔΕΗ που θα μετατεθεί στη νέα εταιρεία, για το οποίο θα ισχύει το σύνολο των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ προβλέπεται και 5ετής «εγγύηση» μη απόλυσης.

• Στους καλλιεργητές, οι οποίοι και θα διατηρήσουν –όπως και με τη ΔΕΗ– τα δικαιώματα άρδευσης από τα υδροηλεκτρικά.

• Στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά κοντά σε ορυχεία, οι οποίες και θα διατηρήσουν το δικαίωμα προτίμησης για πρόσληψη.

Ως προς τη διαδικασία πώλησης θα διευκρινίζεται ότι αυτή θα υλοποιηθεί από και υπέρ της ΔΕΗ. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το ποσό που θα εισπραχθεί δεν θα αφορά στο χρέος. Αλλωστε, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας συνιστά κοινοτική υποχρέωση της Ελλάδας, ενώ «μνημονιακός» κατέστη μόνον ο τρόπος υλοποίησης της κοινοτικής οδηγίας, μέσω της δημιουργίας της Μικρής ΔΕΗ.

Σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη, το τίμημα θα είναι «εύλογο» και όχι, περιοριστικά, βάσει της χρηματιστηριακής αξίας, η νέα εταιρεία θα αναλάβει αναλογικά το πελατολόγιο, ενώ προτιμητέοι θα είναι οι επενδυτές που, πέραν του τιμήματος, θα προτείνουν και πρόγραμμα επενδύσεων. Πριν από τη διενέργεια και ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα υπάρξει σχετική ενημέρωση της Βουλής.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως, μετά τη χθεσινή σύσκεψη, ξεπερνιέται ένα από τα βασικά εμπόδια για την επίτευξη των προαπαιτουμένων με την τρόικα. Μετά και τις συνεννοήσεις που είχαν όλο αυτό το διάστημα οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει το σύνολο των προαπαιτουμένων. Υπό την έννοια αυτή, κρίσιμη είναι και η προσπάθεια που καταβάλλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον Ιούνιο είναι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Κατά πληροφορίες, επιδιώκεται να υπάρξει συμβιβασμός αφενός με την τρόικα αφετέρου με τους φαρμακοποιούς, σε ένα ποσοστό περί το 17%, αντί του 15% που ζητούν οι πιστωτές, χωρίς όμως προσώρας να έχει επέλθει η απαιτούμενη συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή