Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστών

Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία δικαστική απόφαση δικαιώνει κατηγορίες ειδικών μισθολογίων που τους περικόπηκαν οι αποδοχές ή οι συντάξεις από 1ης Αυγούστου 2012 και υποχρεώνει την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις αμοιβές τους και τις απώλειες που υπέστησαν.

Μετά τους εν ενεργεία δικαστικούς και τους ενστόλους, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε χθες αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αναδρομικές από 1ης Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η απόφαση αυτή δεν δημιουργεί στην παρούσα φάση επιπλέον «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς το κόστος της είχε προβλεφθεί και είχε αποτυπωθεί στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε τον Μάιο. Ωστόσο, παγιώνει ένα νομικό προηγούμενο και για τις υπόλοιπες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων όπως είναι των διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών πανεπιστημίων και άλλων, που εκκρεμούν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Εφόσον δικαιωθούν και αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων, το κόστος κάλυψης της επιστροφής των αποδοχών τους στα προ περικοπής επίπεδα δεν έχει προβλεφθεί και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, δημιουργώντας την ανάγκη για νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών ήταν σχεδόν ομόφωνη από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την αιτιολογία ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Επίσης, οι δικαστές αποφάσισαν ακόμη ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής μειώνοντας άμεσα τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών, κάνοντας δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει την επιστροφή των αποδοχών των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 και από αυτή την απόφαση εκτιμάται πως το δημοσιονομικό κόστος είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν έχει προβλεφθεί για φέτος ως δαπάνη και στο υπουργείο Οικονομικών καλούνται να εντοπίσουν παρεμβάσεις που θα καλύπτουν αυτό το κόστος.

Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι όταν εκδοθεί η οριστική δικαστική απόφαση και διαπιστωθεί το ακριβές δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλεί, θα αναλάβει δράση υιοθετώντας νέα μέτρα ώστε να κλείσει η «τρύπα». Ακόμα στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν επεξεργαστεί τα σενάρια για το πώς θα καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί και τηρούν στάση αναμονής έως ότου φθάσει στα χέρια τους η τελική απόφαση.

Πάντως, όπως έχει αποτυπωθεί από πηγές του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης, αρχική πρόθεση είναι τα όποια μέτρα αποφασιστούν να αφορούν στις ίδιες επαγγελματικές κατηγορίες που επωφελούνται από τις δικαστικές αποφάσεις. Κάτι το οποίο στηρίζεται στο σκεπτικό ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ολόκληρη η κοινωνία με νέους φόρους ή περικοπές δαπανών προς όφελος συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή