Προς το αρχείο η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

Προς το αρχείο η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν στοιχειοθετούνται οι καταγγελίες της κ. Ζωής Γιωργαντά, πρώην μέλους της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 για να εισέλθει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης, αποφαίνεται στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ο αρμόδιος εισαγγελέας που χειρίστηκε τη σχετική υπόθεση. Ο εισαγγελέας εφετών κ. Ι. Κούτρας στην πρότασή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες κατά του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και δύο μελών της και, ως εκ τούτου, εισηγείται να μη γίνει σε βάρος του καμία κατηγορία.

Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, που απασχολεί τις δικαστικές αρχές, έφθασε στην Εισαγγελία ύστερα από καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά –πρόσφατα είχε θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές με το κόμμα των ΑΝΕΛ χωρίς να εκλεγεί–, η οποία είχε ισχυριστεί ότι διογκώθηκε το έλλειμμα με στόχο να υπογραφούν τα πολυσυζητημένα Μνημόνια και οι σχετικές δανειακές συμβάσεις.

Οι καταγγελίες Γεωργαντά διερευνήθηκαν από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη και δόθηκε εντολή εκ μέρους του για άσκηση δίωξης κατά του Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση. Οι ανακρίσεις που ακολούθησαν, από την ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη, δεν επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες και η υπόθεση έκλεισε με τυπικές κλήσεις, δηλαδή χωρίς να ληφθούν απολογίες από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και δύο ακόμα μέλη της διοίκησής της. Μετά ταύτα η υπόθεση έφθασε στο Εφετείο Αθηνών και εκκρεμεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο προς τελική κρίση, όπου και υποβλήθηκε η πρόταση για ουσιαστική αρχειοθέτησή της από τον εισαγγελέα εφετών.

Την ίδια στιγμή, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έχουν αποκλίνουσες απόψεις για το ζήτημα. Η Ν.Δ. έσπευσε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε στη γραμμή του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση εναντίον του προκατόχου του στην πρωθυπουργία της χώρας. Και από τα δύο κόμματα γίνεται προφανής η προσπάθεια υπεράσπισης των δύο πρώην αρχηγών τους. Από τη Ν.Δ. χαρακτηρίζουν την ανακοίνωση του κ. Γ. Παπανδρέου ως απαράδεκτη και τονίζουν ότι το 2009 η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. «πλήρωσε υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του Δημοσίου πολλών δισ. ευρώ». Απαντώντας, η Χαρ. Τρικούπη τόνισε ότι, ψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς του 2012 και του 2013, η Ν.Δ. αναγνώρισε ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν στο 15,8% του ΑΕΠ και της καταλόγισε κινήσεις «εσωτερικής κατανάλωσης».

Πηγές της Ν.Δ. περιγράφουν την επιλογή του κ. Βενιζέλου να υπερασπιστεί τον κ. Παπανδρέου ως αποτέλεσμα των εσωκομματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι αντίστοιχες ανησυχίες υπάρχουν και στο περιβάλλον του κ. Αντ. Σαμαρά. Το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. φάνηκε χθες να κινείται περίπου στο ίδιο μήκος με τον κ. Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος χθες επανέλαβε πως η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο. Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Καραμανλή προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό. Παράλληλα, προσπαθούν να διατηρήσουν και τις ισορροπίες με το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν θεωρούν ότι σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα είναι θεμιτό να προχωρήσουν σε ρήξη με τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο και μάλιστα όταν εκκρεμεί ένα δύσκολο κοινοβουλευτικό καλοκαίρι, με ανοιχτές τις ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις σε σειρά από ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή