ΒΙΒΛΙΟ

Τίτλοι τέλους για την τριλογία της κρίσης

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης σ’ ένα από τα ταξίδια του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Τι θέλει να πει μ’ αυτόν τον τίτλο;». «Τι να σημαίνει αυτό, μήπως σκότωσε τον Χαρίτο;». Αυτές οι φράσεις ακούστηκαν σε παρέες που είχαν ήδη ενημερωθεί ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη με τον τίτλο «Τίτλοι τέλους – Ο επίλογος» (που βρίσκεται από χθες στα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης», όπως όλα τα βιβλία του πολύ αγαπητού Ελληνα συγγραφέα). Την απορία μας την έλυσε ο ίδιος ο Πέτρος Μάρκαρης, τον οποίον βρήκαμε στο Βερολίνο, αφού μετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου για την 40ή επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Τι σημαίνουν λοιπόν οι «Τίτλοι τέλους» του Πέτρου Μάρκαρη; «Σημαίνει, πολύ απλά, ότι είναι ο επίλογος της τριλογίας της κρίσης, που τελικά έγινε τετράτομη. Οτι τα επόμενα βιβλία μου δεν θα έχουν θέμα την κρίση. Γι’ αυτό και ο υπότιτλος “Επίλογος”». Δηλαδή θεωρεί ότι η κρίση έχει τελειώσει; «Οχι, δεν θεωρώ κάτι τέτοιο, εγώ τελειώνω με το θέμα της κρίσης. Και κάτι ακόμα: αυτός “Ο επίλογος” έχει να κάνει με τους απλούς ανθρώπους, όχι με τους επώνυμους, όχι με τους τραπεζίτες, όχι με τους φοροφυγάδες, όχι με τους πολιτικούς από τη γενιά του Πολυτεχνείου» λέει, αποκαλύπτοντάς μας και ένα μέρος από το σύμπαν του βιβλίου του.

Το νέο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη κεντρικό ήρωα έχει έναν Ελληνα από τη Γερμανία, τον Ανδρέα Μακρίδη, που αυτοκτονεί στο διαμέρισμά του. Αυτοκτόνησε όμως ή δολοφονήθηκε; Γιατί δύο μέρες μετά τον θάνατο του Μακρίδη φτάνει στη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας ένα σημείωμα με την υπογραφή «οι Ελληνες του ’50». Στην αρχή όλοι θεωρούν ότι είναι ένα κακόγουστο αστείο, όλοι εκτός από τον αστυνόμο Χαρίτο. Γιατί οι φόνοι συνεχίζονται με την υπογραφή «οι Ελληνες του ’50». Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι «Ελληνες του ’50»; Και ενώ ο αστυνόμος Χαρίτος προσπαθεί, πάλι, να βγάλει άκρη, η κόρη του, η Κατερίνα δέχεται επίθεση ομάδας Χρυσαυγιτών... Τα τρία προηγούμενα βιβλία του Πέτρου Μάρκαρη, που αποτελούν το κύριο σώμα της «Τριλογίας της κρίσεως» είναι (με τη σειρά που κυκλοφόρησαν): «Ληξιπρόθεσμα δάνεια», «Περαίωση», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» και αγαπήθηκαν όλα από το κοινό, όπως και όλα τα προηγούμενα, με ήρωα πάντα τον αστυνόμο Χαρίτο.

Ο σεναριογράφος

Ο Πέτρος Μάρκαρης, που πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, πρόκειται να δεχθεί και μιαν άλλη τιμή τις επόμενες μέρες. Την ερχόμενη Παρασκευή για την ακρίβεια, στις 7 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., στο χώρο των εκδόσεων «Γαβριηλίδης» στην οδό Αγίας Ειρήνης 17 στο Μοναστηράκι, θα τον τιμήσει η Ενωση Σεναριογράφων της Ελλάδος. Και θα τον τιμήσει γι’ αυτή του ακριβώς την ιδιότητα: του σεναριογράφου.

Γιατί ο Πέτρος Μάρκαρης έχει υπογράψει πολλά σενάρια, για τον κινηματογράφο (ήταν από τους βασικούς συνεργάτες του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου), αλλά και την τηλεόραση. Ηταν ο δημιουργός της πολύ επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Ανατομία ενός εγκλήματος» που είχε προβληθεί στον ΑΝΤ1.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ