Μ. Τσαμάζ: «Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε επαφή με Forthnet»

Μ. Τσαμάζ: «Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε επαφή με Forthnet»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς το ενδιαφέρον του ΟΤΕ για τις εξελίξεις στη Forthnet ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της μητρικής εταιρείας του ομίλου, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι ο ΟΤΕ «αξιολογεί την κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί στη Forthnet και ότι «πραγματοποιεί τις κατάλληλες επαφές», επιβεβαιώνοντας πλήρως χθεσινό δημοσίευμα της «Κ». Παράλληλα σημείωσε ότι η τηλεπικοινωνιακή αγορά στην Ελλάδα έχει ανάγκη περαιτέρω συγκέντρωσης και ότι ο ίδιος αναμένει να μείνουν στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών δύο με τρεις μεγάλοι και με βαθιές τσέπες «παίκτες».

Για το θέμα της Forthnet, ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ είπε: «Οι τηλεπικοινωνίες είναι μια δυναμική αγορά που αλλάζει συνεχώς. Προφανώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν θα κάναμε τη δουλειά μας σωστά αν δεν διερευνούσαμε και δεν αξιολογούσαμε όλες τις εξελίξεις στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Στο πλαίσιο αυτό», κατέληξε ο κ. Τσαμάζ, «αξιολογούμε και κάνουμε επαφές με παράγοντες της αγοράς για να κατανοήσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε τι σημαίνουν αυτά και για εμάς (σ.σ. τον όμιλο ΟΤΕ) και ειδικότερα για την (τηλεπικοινωνιακή) αγορά της Ελλάδας». Ο κ. Τσαμάζ απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χθες, η μετοχή της Forthnet κόλλησε για άλλη μια φορά στο +20%, παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν έντονα καθοδική (-2,10% ο Γενικός Δείκτης).

Ολα δείχνουν ότι ο ΟΤΕ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη των συνδρομητικών δορυφορικών υπηρεσιών τηλεόρασης Nova που παρέχει η Forthnet. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΟΤΕ στοχεύει αφενός στη ραγδαία αύξηση των πελατών της υπηρεσίας OTE TV, αφετέρου φέρεται να επιδιώκει να στερήσει στις εταιρείες Vodafone και Wind μια εύκολη είσοδο στη συγκεκριμένη αγορά. Περισσότερο κερδισμένοι από τον συνωστισμό «γαμπρών» για τη Forthnet είναι οι Αραβες της Emirates Telecommunications International (EIT), που βλέπουν ξανά τη μετοχή να ζωηρεύει.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα, ο κ. Τσαμάζ τόνισε στη συνέλευση των μετόχων ότι υπάρχει ανάγκη για ισχυρά σχήματα που θα μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΤΕ και να επενδύσουν στην ανάπτυξη. «Αυτό χρειάζεται η αγορά, αυτό χρειάζεται η χώρα», είπε χαρακτηριστικά. «Η ιστορία αποδεικνύει ότι μια συγκεντρωμένη αγορά με λίγους, σοβαρούς και υγιείς ανταγωνιστές είναι πολύ πιο αποτελεσματική από μία κατακερματισμένη», είπε, προσθέτοντας ότι «η αγορά φαίνεται να πηγαίνει προς δύο με τρεις παίκτες». Και σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΤΕ, θα πρέπει να καταργηθεί η σκληρή ρύθμιση, αφού δεν υποστηρίζονται πλέον επιχειρήματα περί κυρίαρχου παρόχου στην αγορά.

Για το 2014, ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε σε περαιτέρω επενδύσεις του ΟΤΕ με στόχο την αναβάθμιση των δικτύων του, τόσο των σταθερών όσο και των κινητών επικοινωνιών.

Σημείωσε ότι το VDSL θα φτάσει σε κάλυψη στο 30% του πληθυσμού (από 20% στο τέλος του 2013) και η κινητή τηλεφωνία 4ης γενιάς στο 70% (από 60%).

Τέλος, ο κ. Τσαμάζ έκανε λόγο για έναν όμιλο ΟΤΕ πιο εύρωστο από πολλές άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις του κλάδου.

Στη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, οι μέτοχοι του ΟΤΕ ενέκριναν όλα τα θέματα της ημερήσιας ατζέντας. Οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης να μη διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή