Τροπολογία επαναφέρει τους μισθούς των δικαστικών στα προ περικοπών επίπεδα

Τροπολογία επαναφέρει τους μισθούς των δικαστικών στα προ περικοπών επίπεδα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία με την οποία οι αποδοχές όλων των δικαστικών επιστρέφουν στα προ περικοπών επίπεδα και συγκεκριμένα σε εκείνα που ήταν έως τον Ιούλιο του 2012, κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στην Βουλή, εφαρμόζοντας την σχετική δικαστική απόφαση, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και στην επιστροφή όλων των αναδρομικών περικοπών που έχουν υποστεί από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα.

Με την αλλαγή αυτή ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και όσοι αμείβονται στο ίδιο κλιμάκιο θα έχουν να λαμβάνουν ένα «δώρο» από την αναδρομική επιστροφή των μειώσεων που υπέστησαν από 1η Αυγούστου 2012 έως σήμερα που θα ανέρχεται στα 34.690 ευρώ. Αντιστοίχως, το ποσό των αναδρομικών για τον Ειρηνοδίκη Δ’ Τάξης (που είναι ο χαμηλόμισθος της συγκεκριμένης επαγγελματική ομάδας) ανέρχεται στο ποσό 7.624 ευρώ. Ωστόσο, με τη χθεσινή τροπολογία δεν καθορίζεται ο τρόπος καταβολής των αναδρομικών και η κυβέρνηση παραπέμπει για το θέμα αυτό σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο βασικός μισθός του Προέδρου του Αρείου Πάγου επιστρέφει στα 4.134 ευρώ το μήνα από 3.023 ευρώ και του Ειρηνοδίκη Δ’ Τάξης στα 1.488 ευρώ από 1.369 ευρώ. Στα προ περικοπών επίπεδα θα επιστρέψει και το επίδομα για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, καθώς και η πάγια μηνιαία αποζημίωση λόγω παραμονής στην έδρα.

Συνολικά, το Δημόσιο και ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθούν με εφάπαξ δαπάνη 99,76 εκατ. ευρώ για την επιστροφή των αναδρομικών μειώσεων, ενώ για να καλυφθεί η δημοσιονομική «τρύπα» που προκύπτει εξαιτίας της επιστροφής των αποδοχών των δικαστικών στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 θα απαιτηθούν παρεμβάσεις 69,56 εκατ. ευρώ. Παρεμβάσεις οι οποίες να σημειωθεί ότι έχουν ήδη προβλεφθεί στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε τον Μάιο. Επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, κυρία Σοφία Βούλτεψη, ξεκαθάρισε χθες πως «σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την αναπροσαρμογή των απολαβών των δικαστικών λειτουργών, λόγω δικαστικών αποφάσεων, η εντολή του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές».

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κατέθετε την εν λόγω τροπολογία, το υπουργείο Οικονομικών παρείχε χθες διευκρινίσεις στις εφορίες ξεκαθαρίζοντας πως οι δικαστικές αποφάσεις θα εφαρμόζονται μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει και όχι γενικευμένα για τις κοινωνικές – επαγγελματικές ομάδες στις οποίες ανήκουν. Οι διευκρινίσεις αυτές δόθηκαν με αφορμή αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκριναν ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και του επιδόματος αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου.

Μάλιστα, χθες το απόγευμα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σχολιάζοντας τη σχετική διευκρίνιση πως το οικονομικό επιτελείο «θα εξετάσει στο αμέσως προσεχές διάστημα το θέμα συνολικά». Και σημείωναν ότι στο υπουργείο θέλουν πρώτα να συγκεντρώσουν όλες τις δικαστικές αποφάσεις που δημιουργούν «τρύπες» στον προϋπολογισμό και στη συνέχεια αναλόγως με το κόστος που υπάρχει να διαμορφώσουν μία στρατηγική αντιμετώπισής του.

Με το εν λόγω διευκρινιστικό έγγραφο το υπουργείο Οικονομικών οδηγεί επί της ουσίας όλους όσους θίγονται από μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς να προσφύγουν στα δικαστήρια. Επίσης, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι είναι στην κρίση του κάθε εφόρου κατά πόσο στις περιπτώσεις που πανεπιστημιακοί ή πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά αξιοποίησαν την απόφαση και έλαβαν αναδρομικά τις μειώσεις τους, θα ζητηθούν πίσω τα ποσά που εισπράχθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή