Δεν προχωρεί η δημιουργία αποτεφρωτηρίων

Δεν προχωρεί η δημιουργία αποτεφρωτηρίων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου που προβλέπει τη δημιουργία χώρων καύσης νεκρών, η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει αποτεφρωτήριο. Κάθε φορά που ένας δήμος πλησιάζει στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, το έργο εγκαταλείπεται με διάφορα προσχήματα. Ακόμα και ο Δήμος Βόλου, ο μόνος δήμος όπου προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερες αντιδράσεις, που τον Μάρτιο του 2012 είχε ψηφίσει υπέρ της χωροθέτησης αποτεφρωτηρίου, βρίσκεται σήμερα με δεμένα χέρια αφού η κεντρική διοίκηση δεν έχει εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. «Εάν δεν διευκρινιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», αναφέρουν στην «Κ» στελέχη του δήμου. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, αλλά περιμένουμε». Σημειώνεται ότι στην τελευταία σχετική συζήτηση στη Βουλή, τον περασμένο Ιανουάριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε δηλώσει ότι η έκδοση του Π.Δ. «προχωράει».

Στην ίδια συζήτηση, ο κ. Γρηγοράκος είχε επίσης αναφέρει ότι «αν και σε πολλούς δήμους λαμβάνεται απόφαση να δημιουργηθούν κέντρα αποτέφρωσης νεκρών, στη συνέχεια ανακαλείται η απόφαση στα Δημοτικά Συμβούλια». Πράγματι, το θέμα της χωροθέτησης αποτεφρωτηρίου στο Μαρκόπουλο είχε κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το 2011, κυρίως λόγω αντιδράσεων του τοπικού μητροπολίτη. Αντίστοιχα, τα σχέδια να χωροθετηθεί αποτεφρωτήριο στο Σχιστό ναυάγησαν για «περιβαλλοντικούς λόγους». Στην Αττική έχουν επίσης προταθεί το Γ΄ Νεκροταφείο και το Νεκροταφείο Ζωγράφου, αλλά στο πρώτο προέκυψε κώλυμα με τις χρήσεις γης και στο δεύτερο με τους τίτλους ιδιοκτησίας. Ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, παρά τις καλές προθέσεις του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, το έργο της κατασκευής αποτεφρωτηρίου στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου προχωράει με αργούς ρυθμούς, λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Μολονότι η κεντρική διοίκηση ρίχνει την ευθύνη για την καθυστέρηση των έργων στους ΟΤΑ, εμφανίζεται και η ίδια απρόθυμη να δώσει οριστικές λύσεις. Χθες, οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, σε από κοινού δήλωση, έκαναν λόγο για «αόρατες δυνάμεις» που «εμποδίζουν την προσαρμογή της χώρας μας στη διεθνή πραγματικότητα», καλώντας το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να ενσωματώσει στο Πολυνομοσχέδιο που ψηφιζόταν χθες ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών εκτός κοιμητηρίων, καθώς και την τακτοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων μηχανολογικών εγκαταστάσεων. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμένει ουραγός σε στοιχειώδη ζητήματα δικαιωμάτων», τόνισαν οι κ. Καμίνης και Μπουτάρης. Ωστόσο τέτοια ρύθμιση δεν συμπεριελήφθη τελικά στο νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή