Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκτά ανταγωνιστή

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκτά ανταγωνιστή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί το Πεκίνο στην ίδρυση της δικής του «Παγκόσμιας Τράπεζας» με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων, η οποία θα έχει θέση ανταγωνιστική προς τον υπάρχοντα θεσμό. Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα των Financial Times, η Κίνα ενδιαφέρεται να ανταγωνιστεί και την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, καθώς πιστεύει πως οι προαναφερθέντες οργανισμοί τελούν υπό αμερικανική επιρροή. Τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Κινέζων αξιωματούχων και αξιωματούχων άλλων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε να διπλασιαστούν τα κεφάλαια της νέας Τράπεζας από 50 σε 100 δισ. δολάρια.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, 22 χώρες της ευρύτερης περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και ορισμένες της Μέσης Ανατολής, έχουν εκδηλώσει πρόθεση να συμμετάσχουν στη σύσταση ενός νέου πολυμερούς οργάνου δανειοδότησης. Ο υπό συγκρότηση θεσμός θα έχει το όνομα Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών. Σε αρχικό στάδιο η Τράπεζα θα επικεντρωθεί στην κατασκευή και την αναβίωση του ιστορικού δρόμου του μεταξιού, ο οποίος για μακρές ιστορικές περιόδους ένωνε την Κίνα και την Απω Ανατολή με την Ευρώπη. Ο δρόμος αυτός θα πληροί, βέβαια, όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, ενώ το πρώτο βήμα θα είναι η άμεση σύνδεση του Πεκίνου με τη Βαγδάτη διά μέσου σιδηροδρομικής γραμμής. Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις θα προέλθει από το Πεκίνο.

Η αποφασιστικότητα της Κίνας στο να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός αντίπαλου δέους στην Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να αιτιολογηθεί. Επί σειρά ετών διεκδικεί ισχυρότερο ρόλο στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων σε παγκόσμια όργανα, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν, εν κατακλείδι, στους Financial Times: «Η Κίνα αντιλαμβάνεται πως δεν έχει περιθώρια να πετύχει τίποτε σημαντικό από την Παγκόσμια Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συνεπώς, ήταν φυσική εξέλιξη να ιδρύσει τη δική της Παγκόσμια Τράπεζα και να την ελέγχει. Επιπλέον, ενδιαφέρονται και άλλες ασιατικές χώρες, αλλά ακόμα και αν δεν συνέβαινε αυτό, η Κίνα θα προχωρούσε μόνη».

Στροφή στην εξωστρέφεια

Η δημοσιοποίηση των σχεδίων της Κίνας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, η οποία θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την Π. Τράπεζα, συμπίπτει με έκθεση του ΟΗΕ. Βάσει αυτής, προβλέπεται ότι φέτος οι επενδύσεις από τη χώρα θα υπερσκελίσουν όσες κατευθύνονται προς αυτήν. Αυτό θα συμβεί, επειδή ολοένα και περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις μετακινούνται εκτός συνόρων. Αποτέλεσμα είναι να τείνει προς τη λήξη της η εποχή, κατά την οποία μεγάλες επενδύσεις εισέρρεαν αφειδώς στην Κίνα. Η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων επιπλέον θα θέτει εν αμφιβόλω όχι μόνον την ισχύ της Π. Τράπεζας, αλλά και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Εχει έδρα τη Μανίλα και, σύμφωνα με το Πεκίνο, επηρεάζεται υπερβολικά από την Ιαπωνία. Εάν δε η νέα Τράπεζα διαθέτει 100 δισ. δολάρια για να επενδύσει, μπορεί να αντιπαρατεθεί στα 165 δισ. δολάρια της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Σε αυτήν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ από την ίδρυσή της το 1966 και μετά μόνιμα διατηρεί Ιάπωνα πρόεδρο. Σύμφωνα με πηγές, στόχος της Κίνας στον νέο οργανισμό είναι να αποκλειστούν ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή