Ρυθμίσεις για τους ενστόλους προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Ρυθμίσεις για τους ενστόλους προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τους δικαστικούς, σειρά παίρνουν, βάσει προφορικής κυβερνητικής δέσμευσης, οι ένστολοι στην οδό της αποκατάστασης των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών αποδοχών τους. Τη δέσμευση ανέλαβε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας, στο οποίο και εντάχθηκε η σχετική με τους δικαστικούς τροπολογία. «Επονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ρυθμίσεις» για στρατιωτικούς, αστυνομικούς κ.ά., είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι αυτό το οποίο πρέπει να διευθετηθεί είναι η εξεύρεση των σχετικών πιστώσεων, το ύψος των οποίων απέφυγε να αναφερθεί. Μάλιστα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα και αφού προηγηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των ενστόλων. Η απόφαση της Δικαιοσύνης που δικαιώνει τους ενστόλους ως προς το θέμα των αποδοχών τους, είπε ο κ. Σταϊκούρας, εκδόθηκε εντός του τρέχοντος έτους και έτσι η κυβέρνηση δεν έχει προλάβει να εξασφαλίσει τα σχετικά κονδύλια. Η απόφαση για τους δικαστικούς εκδόθηκε το 2013 και η σχετική πρόβλεψη έγινε έγκαιρα, πριν από την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση εξετάζει τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που αναπόφευκτα δημιουργείται», πρόσθεσε. Μάλιστα, υπάρχει και σενάριο επιστροφής του μερίσματος που έλαβαν τον Μάιο.

Της εξέλιξης αυτής προηγήθηκαν πιέσεις από βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, στελέχη της οποίας δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν όλες οι αδικίες που προκλήθηκαν εξαιτίας της εφαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισε την τροπολογία: δήλωσε «παρών».

«Η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της, αίρει σταδιακά στρεβλώσεις και αδικίες που συντελέστηκαν», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας παρατηρώντας ότι οι διαμαρτυρίες όχι απλώς πληθαίνουν, αλλά εκφράζονται και από το εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. «Με όλο τον σεβασμό που τρέφω προς τους δικαστικούς λειτουργούς: το ΕΚΑΣ που κόπηκε από τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν ήταν αντισυνταγματικό; Τα δώρα που κόπηκαν από τους αγρότες, οι μειώσεις που έγιναν στους δημοσίους υπαλλήλους ή ακόμα και οι απολύσεις των καθαριστριών τι ήταν; Δεν ήταν αντισυνταγματικά;», παρενέβη με έμφαση ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιορδ. Τζαμτζής. Για να προσθέσει απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα: «Πολιτικά εκπέμπετε ένα λανθασμένο μήνυμα προς την κοινωνία, ότι ξεκινάμε την αποκατάσταση των αδικιών από πολύ ψηλά, ενώ θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από χαμηλά».

Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, εξελίχθηκε για ακόμα μία φορά σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με τους παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλουν την κυβερνώσα πλειοψηφία χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις: «Δεν λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία» (Ευγενία Ουζουνίδου), «δεν θα εκπλαγεί κανένας αν βάλετε λουκέτο, μετά την ΕΡΤ, και στη δημοκρατία» (Ζωή Κωνσταντοπούλου), «ακυρώνετε τη δημοκρατία και καταστρέφετε το μέλλον της χώρας» (Π. Λαφαζάνης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή