«Πακέτο» φοροελαφρύνσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση

«Πακέτο» φοροελαφρύνσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πακέτο»  φοροελαφρύνσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο όμως θα εφαρμοστεί στη «μετά – τρόικα» εποχή (από το 2015 και μετά), παράλληλα με το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και χωρίς να αλλάζουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

 Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες πως το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) έχει ήδη ξεκινήσει να καταρτίζει έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών –κυρίως– μέτρων που ελήφθησαν τα 4 τελευταία χρόνια. Στόχος είναι να διαπιστωθεί η σχέση μεταξύ απόδοσης και κοινωνικού κόστους των συγκεκριμένων μέτρων. Εκτός από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, για τον οποίο έχει γίνει αντίστοιχη μελέτη, η κυβέρνηση εντάσσει στο πλαίσιο των μέτρων που θα επαναξιολογήσει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και άλλες παρεμβάσεις που αποσκοπούσαν στην τόνωση των εσόδων.

 Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που προέχει είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων του καλοκαιριού συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως για την εμπέδωση του κλίματος αξιοπιστίας που έχει αρχίσει να χτίζει η Ελλάδα έναντι των εταίρων της. Αλλωστε, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε χθες πως δεν πρέπει να οπισθοχωρήσει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και οι όποιες αλλαγές γίνουν στο σκέλος των μέτρων δεν θα επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους. 

 Αυτό, όμως, δεν σταματάει το ΣΟΕ από το να δημιουργήσει μία «εργαλειοθήκη» – ή σε τεχνικούς όρους μία «ανάλυση ευαισθησίας» – η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αξιολογεί καλύτερα τα μέτρα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί και ως διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που θα ξεκινήσουν από Σεπτέμβριο, αλλά και της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Βέβαια, ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι αυτή η «ανάλυση ευαισθησίας» δεν θα οδηγήσει στην «αφαίρεση» μέτρων που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι όποιες αλλαγές μπορεί να προκύψουν, θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

 Ωστόσο, όπως επισήμανε, θα πρέπει ταυτόχρονα να ξέρουμε τις εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο και πρόσθεσε πως θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που πετύχαμε ως χώρα και παράλληλα να δείξουμε στον πολίτη ότι κάτι πάει καλά. «Πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε» σημείωσε. Μάλιστα, υποστήριξε ότι αυτή η «ανάλυση ευαισθησίας» των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί θα έπρεπε να είχε γίνει «δύο χρόνια πριν και να την είχαμε χρησιμοποιήσει με τους δανειστές».

Πέραν της επαναξιολόγησης των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί, στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου και του νέου υπουργού Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη, υπάρχουν άλλα δύο σημαντικά ζητήματα:Στην επαναξιολόγηση των βασικότερων εισπρακτικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία 4 χρόνια προχωράει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να διαπιστωθεί η σχέση απόδοσης και κοινωνικού κόστους των μέτρων που εφαρμόστηκαν και να δημιουργηθεί μία «εργαλειοθήκη» που θα βοηθήσει στην αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής στην «μετά τρόικα» εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, στη λίστα της «ανάλυσης ευαισθησίας» που καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων κλπ. Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση των υποδόσεων του καλοκαιριού, καθώς εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους εταίρους της.

Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου σημείωσε ότι θα πρέπει να ξέρουμε τις εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που πετύχαμε ως χώρα και ταυτόχρονα να δείξουμε στον πολίτη ότι κάτι πάει καλά. «Πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε» σημείωσε.

 Παράλληλα, στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η πάταξη της φοροδιαφυγής. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα ελαφρυνθεί ο πολίτης, καθώς είναι ο μοναδικός τομέας από τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών μπορεί «να βρει λεφτά και έσοδα». Μάλιστα, σημείωναν πως στις προθέσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη, είναι να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι «πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους υπουργούς», ενώ συμπλήρωναν πως ο σχεδιασμός της στρατηγικής προς αυτή την κατεύθυνση «θα γίνει σε συνεργασία με τη νέα ΓΓΔΕ, κυρία Σαββαϊδου». Πάντως, ως «τομή» που θέλει να επιφέρει η πολιτική ηγεσία στον τομέα της φορολογία είναι «η ηλεκτρονικοποίηση και η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας» όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μεγάλη ύφεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία και το πώς οι τράπεζες θα επιλύσουν τα προβληματικά δάνεια. «Είναι ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, αλλά θα απαιτηθούν 3 έως 4 χρόνια» όπως υποστήριξε το ίδιο στέλεχος.

 Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο νέας ομολογιακή έκδοσης από την Ελλάδα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε να δηλώσει πως το θέμα θα αξιολογηθεί εν καιρώ, αφού κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται, κάνοντας λόγο αόριστα για το επόμενο εξάμηνο. Για το ζήτημα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που οδηγούν σε ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση και πως το σωστό είναι να εξεταστεί συνολικά το θέμα. Πρόσθεσε, πάντως, πως είναι θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

1. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου επισήμανε χθες πως μόνο μέσω αυτής της οδού θα «βρούμε κεφάλαια και έσοδα» και θα ελαφρυνθεί ο πολίτης, ενώ σημείωσε ότι ο κ. Χαρδούβελης έχει την πρόθεση να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα «πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους υπουργούς». Η στρατηγική καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα σχεδιαστεί από κοινού με τη νέα Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Αικατερίνη Σαββαϊδου, με τον κ. Χαρδούβελη να θεωρεί ως βασική τομή στο φορολογικό την «ηλεκτρονικοποίηση και την αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας».

 2. Η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Ο ίδιος παράγοντας του υπουργείου υποστήριξε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιλύσουν τα «προβληματικά τους δάνεια» και μέσω αυτής της οδού δίνεται η «ευκαιρία να αναδιαρθρωθεί ο ιδιωτικός τομέας. Θα απαιτηθούν 3 έως 4 χρόνια», αλλά σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο νέας ομολογιακής έκδοσης από την Ελλάδα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε να δηλώσει πως το θέμα θα αξιολογηθεί εν καιρώ, αφού κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται, κάνοντας λόγο αόριστα για το επόμενο εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή