Σε δίκη oι 19 των Energa και Hellas Power

Σε δίκη oι 19 των Energa και Hellas Power

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βαριές κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και ισόβια θα καθίσουν τελικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι 19 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των εταιρειών Energa και Hellas Power, μετά την απόρριψη από τον Αρειο Πάγο της αίτησης που είχε υποβληθεί για αναίρεση του βουλεύματος που τους παρέπεμψε σε δίκη. Το αίτημα είχε υποβάλει ένας εκ των εμπλεκομένων, ο Αρης Φλώρος, και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αρχικά (αρμόδιος εισαγγελέας ο Γ. Μπόμπολης) είχε ζητήσει την επανεξέταση της υπόθεσης με αποδοχή του αιτήματος, την τελική κρίση επί του οποίου έλαβε το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.

Η υπόθεση των δύο εταιρειών είχε απασχολήσει επί μήνες τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές, καθώς είχε σχηματιστεί ογκωδέστατη δικογραφία με βαριές κατηγορίες για υπεξαιρέσεις κατά του Δημοσίου που ξεπερνούσαν τα 240 εκατ. ευρώ. Τα ποσά προέρχονταν, κατά το κατηγορητήριο, από τέλη τα οποία οι εν λόγω εταιρείες εισέπρατταν με τους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας δίχως ωστόσο να αποδίδουν στο Δημόσιο, όφως όφειλαν.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν, αρχικά από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου και στη συνέχεια από τον ανακριτή Διαφθοράς Σπυρίδωνα Γεωργουλέα, δεσμεύθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς των εμπλεκομένων, από τους οποίους έξι παρέμειναν για αρκετό διάστημα προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό.

Το αίτημα του Αρη Φλώρου σχετιζόταν με αιτιάσεις για την ύπαρξη εσφαλμένης αιτιολογίας και ερμηνείας του νόμου, αντιφατικές και αόριστες παραδοχές στο βούλευμα του Εφετείου που δρομολόγησε την παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο. Οι αιτιάσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές από τον Αρειο Πάγο –απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία– και η παραπομπή όλων των εμπλεκομένων σε δίκη γίνεται με τις αρχικές βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς είχε οριστεί για τις αρχές Μαΐου αλλά δεν έγινε, λόγω της προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή