Πού βγάζουμε φωτοτυπίες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχετε αναρωτηθεί πόσοι από εμάς βγάζουν φωτοτυπίες σε καθημερινή βάση; Ενα 36% του ενεργού πληθυσμού. Τι φωτοτυπείται περισσότερο; Το περιεχόμενο βιβλίων, επιστημονικών και λογοτεχνικών, εφημερίδων και περιοδικών. Και ξέρετε ότι στο laptop διαβάζονται τα πιο πολλά βιβλία ψηφιακής μορφής; Ολα αυτά προέκυψαν από μια πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η Public Issue για λογαριασμό του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), που έργο του έχει να προστατεύει τα δικαιώματα των δημιουργών και των επαγγελματιών του λόγου από παράνομες ενέργειες φωτοτύπησης, εκτύπωσης ή ψηφιακής αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των πνευματικών δικαιωμάτων σε δημιουργούς και εκδότες.

Ο ΟΣΔΕΛ μετά την καταγραφή της κατάστασης έκανε το επόμενο βήμα: προχωράει στο πρόγραμμα photOKopy, το οποίο προβλέπει την παροχή νόμιμης άδειας φωτοτύπησης και ταυτόχρονα θα υποστηρίζει και θα προβάλλει όσα καταστήματα φωτοτύπησης μπουν σ’ αυτό το πρόγραμμα. Στις βιτρίνες των καταστημάτων θα υπάρχουν συγκεκριμένα -κομψότατα- σήματα που θα δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο κατάστημα έχει άδεια νόμιμης φωτοτύπησης.

Ομως ο ΟΣΔΕΛ φαίνεται ότι κινείται πολύ δυναμικά και μάλιστα παρακολουθώντας την ψηφιακή εποχή του 21ου αιώνα. Ετσι, στα ιδιόκτητα γραφεία του στην οδό Θεμιστοκλέους 73, παρουσίασε την ολοκλήρωση και την έναρξη -σε πιλοτικό επίπεδο σε πρώτη φάση- της πλατφόρμας Βάσεων Δεδομένων Βιβλιοπαραγωγής που θα έχει το όνομα osdelnet. Σε πρώτη φάση η πλατφόρμα θα χρησιμοποιείται μόνο από τους επαγγελματίες του βιβλίου, αλλά φιλοδοξία των ανθρώπων του ΟΣΔΕΛ είναι σύντομα να είναι ένα εργαλείο όλων όσοι εμπλέκονται με την αγορά του βιβλίου.

Ναι, είναι σαφές ότι ο ΟΣΔΕΛ πρώτο μέλημα έχει τους επαγγελματίες και την αγορά του βιβλίου. Οπως είναι σίγουρο ότι πέρασε από το μυαλό μας η χαμένη ευκαιρία του πάλαι ποτέ ΕΚΕΒΙ να καλύψει αυτό το κενό. Ετσι, ο ΟΣΔΕΛ, ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από επαγγελματίες του βιβλίου, προσπαθεί να το κάνει. Μακάρι, χρειάζονται πολύ νοικοκύρεμα τα δεδομένα της βιβλιοπαραγωγής. Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ ήταν η πρώτη που το έκανε, αλλά φαίνεται ότι η εποχή ζητάει διαρκώς νέα δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή