Ραντεβού στη συναυλία

17' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε καλοκαίρι η Ελλάδα γιορτάζει. Χορεύει, τραγουδάει, παίζει θέατρο, κάνει πάρτι, διοργανώνει εκθέσεις· βουτάει σε μια απέραντη θάλασσα πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ, στα νησιά και στην ενδοχώρα, προσκαλώντας όλους μας, ντόπιους και επισκέπτες, να απολαύσουμε κι ετούτη την όψη του ελληνικού θέρους.

ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Αισχύλος στην Επίδαυρο, Σολωμός σε όλη την Ελλάδα

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι, ίσως, η πιο αναμενόμενη διοργάνωση του καλοκαιριού – ένα φεστιβάλ που συνδυάζει την ποιότητα με τον πλουραλισμό. Φέτος, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου θα δούμε, μεταξύ άλλων, την «Ελένη» του Ευριπίδη (σκηνοθ. Δημήτρης Καραντζάς), τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου (σκηνοθ. Εκτορας Λυγίζος), τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή (σκηνοθ. Κώστας Φιλίππογλου), ενώ στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου ο Αγγελος Τριανταφύλλου και η Νατάσσα Μποφίλιου θα παρουσιάσουν την «Επικίνδυνη ηλικία», ο Vassilikos το «Sunday Cloudy Sunday» (τη δική του εκδοχή πάνω στα τραγούδια του Τσιτσάνη), o Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα το «Τραγούδι του μετανάστη» και η Ρούλα Πατεράκη το «Μανιφέστο του πολέμου» (μέρος Α’). Πολύ ενδιαφέρον έχει η σκηνοθετημένη από τον Δήμο Αβδελιώδη «Γυναίκα της Ζάκυθος», του Διονυσίου Σολωμού, μια παράσταση που θα παιχτεί σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

> www.greekfestival.gr

Jazz στην Πάρο

Οι φωνές των Heleen Schuttevaêr, Anna Lauvergnac, Chloé Cailleton, η τρομπέτα του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου, η κιθάρα του Marc-Antoine Perrio, τα ντραμς του Arnaud Biscay και του Joe Quitzke, το κοντραμπάσο του Marc Buronfosse, το πιάνο της Δήμητρας Μαραγκόζη και του Stéphane Tsapis, το σαξόφωνο του Βασίλη Γούζιου… θα γεμίσουν φέτος το καλοκαίρι το νησί της Πάρου. Στο πλαίσιο του Jazz in Paros Festival και με φόντο το παραδοσιακό χωριό της Μάρπησσας, το αμφιθέατρο στις Λεύκες, το Πάρκο Πάρου, αναμένουμε μια σειρά από διεθνείς μουσικούς (από Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία) να δώσουν στις παριανές θερινές νύχτες jazz άρωμα και γεύση. Το φεστιβάλ είναι μια σύμπραξη Ελλάδας-Γαλλίας.         

> 19 – 27 Ιουλίου, www.jazzinparos.com

Σάμος των μουσικών, των εικαστικών και των «Τρωάδων»

Το Ιδρυμα Schwarz διοργανώνει μια σειρά από ιδιαίτερες εκδηλώσεις στη Σάμο, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο εικαστικά-μουσική-θέατρο: το Art Space Pythagorion φιλοξενεί την έκθεση «Borderline» της Νevin Aladag, που ασχολείται με την έννοια του «συνόρου» και σχετίζεται με το ότι η Σάμος βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία – κατά μία έννοια στο μεταίχμιο Ευρώπης και Ασίας. Το γεγονός ότι η καλλιτέχνιδα έχει καταγωγή από την Τουρκία αλλά έχει ζήσει στη Γερμανία, έχει δηλαδή προσωπικά βιώματα συνόρων, ενδυναμώνει τα έργα της. Ως προς το μουσικό κομμάτι, το Samos Young Artists Festival λαμβάνει χώρα στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου και παρουσιάζει καλλιτέχνες από Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ουγγαρία, Αργεντινή, ΗΠΑ. Και ως προς τα θεατρικά, παρουσιάζεται μια παράσταση βασισμένη στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε νέα μετάφραση στα Γερμανικά του ομότιμου καθηγητή Αρχαιολογίας δρος Ulrich Sinn και σε σκηνοθεσία Bernhard Stengele, από ηθοποιούς διάφορων εθνικοτήτων, με τη συμμετοχή αποφοίτων της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Στην παράσταση θα απαγγέλλονται αποσπάσματα στα Ελληνικά αλλά και στα Τουρκικά.

> Εκθεση Borderline: 20 Ιουλίου – 10 Οκτωβρίου, Samos Young Artists Festival: 7 – 13 Αυγούστου, Τρωάδες του Ευριπίδη: 16 – 18 Αυγούστου, www.schwarzfoundation.com

Χαρούλης και ροκ πολυφωνικά στην Καλαμπάκα

Ο Γιάννης Χαρούλης με το λαούτο του, η Katerine Duska, οι Μπλε, οι Soul Mates, οι Θεσσαλονικείς My Excuse, οι Villagers of Ionnina City -που με ηλεκτρικές κιθάρες, μπάσο, τύμπανα, πολυφωνικά και κλαρίνο παντρεύουν το ψυχεδελικό post rock με τη μουσική παράδοση της Ηπείρου- θα εμφανιστούν στο φετινό Meteora Music Festival. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι φρέσκο, έκανε το ντεμπούτο του μόλις πέρυσι το καλοκαίρι και είναι ενδιαφέρον, πλην των άλλων, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να δούμε μια πτυχή της Καλαμπάκας που κανείς μας δεν είχε προσέξει πολύ: την καλλιτεχνική. Εκτός από τις συναυλίες, όσοι επισκέπτες θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν σε ημερήσιες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, ορειβασία και αναρρίχηση (σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο Visit Meteora).  

> 25 – 27 Ιουλίου, www.meteoramusicfestival.com

Μουσική, θέατρο και δημιουργική γραφή στη Σέριφο

Το Φεστιβάλ Σερίφου θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο της Κάτω Χώρας, «ένα κοίλο χτισμένο στην πλαγιά του νησιού, μοναδικό για την απεριόριστη θέα του στο Αιγαίο». Νίκος Ξυδάκης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Βήτα, Μανώλης Φάμελλος, Παναγιώτης Μάργαρης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ψαραντώνης, Χρήστος Θηβαίος… είναι κάποια από τα ονόματα που θα εμφανιστούν, ενώ θα υπάρχουν και άλλa δρώμενα, όπως θεατρικό αναλόγιο με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, θεατρικός μονόλογος με τη Μαρία Κουμπάνη, ομαδική γραφιστική έκθεση της ΑΚΤΟ και εργαστήρια δημιουργικής γραφής με τη συγγραφέα Βίκυ Θεοδωροπούλου. Στα συν της διοργάνωσης είναι ότι εντάσσει στα δρώμενά της και το Φεστιβάλ Σουραυλιού Σερίφου, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ήχο αυτού του ιδιαίτερου οργάνου.   

> 27 Ιουλίου – 20 Αυγούστου

Σινεμά κάτω από τον ουρανό της Πάτμου

«Στήνουμε από το μηδέν έναν θερινό κινηματογράφο, μετατρέπουμε ένα προστατευόμενο από την UNESCO σχολείο σε χώρο προβολής ντοκιμαντέρ και μαζί με το ξενοδοχείο Πάτμος Ακτίς διοργανώνουμε επτά ημέρες προβολών, σεμιναρίων και παράλληλων εκδηλώσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές του πολλά υποσχόμενου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, επίσης, ο διαγωνισμός σεναρίου μικρού μήκους «Fade In», με πρώτο βραβείο τη μετατροπή του καλύτερου σεναρίου σε μικρού μήκους ταινία (συμπαραγωγή OTE TV και SUGARHIGH FILMS). Ενδιαφέρον έχει το θέμα του διαγωνισμού, που συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: «Καινούρια αρχή». Το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί στις 26 Ιουλίου.  

> 24 – 30 Ιουλίου, www.iffp.gr

Φεστιβάλ Οίτης με Χαρούλα και Λυσιστράτη

Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο διαρκεί το Φεστιβάλ Οίτης, στο οποίο παρουσιάζονται διάφορα δρώμενα, όπως συναυλίες, θεατρικές και παιδικές παραστάσεις. Κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα events που διαβάζουμε στο πρόγραμμα είναι το ντουέτο Αρβανιτάκη-Πρωτοψάλτη, το παραμύθι «Η Κοιμωμένη ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, το τρίο Σαββόπουλος-Μαχαιρίτσας-Μουζουράκης, η Χαρούλα Αλεξίου με τους Nouveau Sextet, η αριστοφανική «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις με τη Μαρία Καβογιάννη στον ομώνυμο ρόλο, ο Σταύρος Ξαρχάκος με το «Μάνα μου Ελλάς». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και o χώρος στον οποίο διαδραματίζονται όλα αυτά, ο Τόπος Τεχνών Χώρα, ανάμεσα στους πρόποδες της Οίτης και την κοιλάδα του Σπερχειού.

> www.xwra.gr

Πιάνο, φωνή και jazz αυτοσχεδιασμοί στην Τήνο

Στο μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού λαμβάνει χώρα το Tinos Jazz Festival, ένα τριήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στον εκλιπόντα πιανίστα Μάρκο Αλεξίου, «μέλος του πρώτου ελληνικού καθαρά τζαζ γκρουπ Sphinx». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο παραδοσιακές όσο και σύγχρονες εκφάνσεις της τζαζ με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και σχημάτων, όπως οι Παντελής Μπενετάτος (σόλο πιάνο), In Duologue (φωνή, κοντραμπάσο), The WonderFall Quartet (φωνή, πιάνο, μπάσο, κρουστά), Momo Trio (πιάνο, μπάσο, κρουστά).

> 28 – 30 Αυγούστου, www.tinosjazz.com

Πάρτι στα Κουφονήσια

Οσοι έχουν πάει στα Κουφονήσια ξέρουν τι εστί Πορί. Σ’ αυτή την απομακρυσμένη παραλία, η ομορφιά της οποίας συνδυάζει την αγριάδα των Κυκλάδων με έναν εξωτισμό τύπου Καραϊβικής, θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Up Festival, με μουσικούς όπως οι Γιάννης Αγγελάκας, The Last Drive, Παύλος Παυλίδης & The B-Movies, Xaxakes, The Burger Project, Baby Guru, Leon of Athens, Lumiere Brother να παίζουν… μια ανάσα μακριά από το κοινό. Το φεστιβάλ πλαισιώνουν ένα opening party στο μπαρ Sorokos (16/7) και ένα closing party στο μπαρ Kalamia (20/7).

> 17 – 19 Ιουλίου, www.upfestival.gr

Παραμύθια, σάζι και γκάιντα στα Χανιά

Στους Αρμένους Αποκορώνου, στα Χανιά, κάτω από πλατάνια και δίπλα σε δροσερά νερά, πραγματοποιείται το φεστιβάλ «Δίπλα στο Ρυάκι», που συνδυάζει το φλαμένκο με τη λύρα και την επιστημονική φαντασία με τη μουσική παράδοση.

Αν πάτε μια βόλτα μέχρι εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το «Φουτουρία», ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας βασισμένο σε νουβέλα του Νίκου Τσιώτσου, αλλά και κομμάτια από τη δισκογραφία της Φωτεινής Βελεσιώτου και του Βαγγέλη Καζαντζή, μαζί με διασκευές, συνοδευόμενα από κιθάρα, κλαρίνο, γκάιντα, σάζι, μπάσο, μπουζούκι, κρουστά και καβάλ.

> www.tzitzikas.com

Ποιητικό, λαϊκό, φουτουριστικό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Είκοσι χρόνια κλείνει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένα φεστιβάλ που θεωρείται από τα καλύτερα της Ελλάδας και φέτος φιλοξενεί τo Nederlands Dans Theater 2 (μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσει χορογραφημένο ένα ποίημα της Γερτρούδης Στάιν), τον Τούρκο χορευτή Kerem Gelebek σε χορογραφία του Christian Rizzo -για το «εδώ» και το χαμένο «εκεί»-, μια παράσταση των Koen Augustijnen, Rosalba Torres Guerrero, Hildegard De Vuyst με τίτλο «Βadke» (αναγραμματισμός της λέξης Dabke, που είναι ένας λαϊκός παλαιστινιακός χορός), τη Mette Ingvartsen (που μπερδεύει το φυσικό με το φουτουριστικό στοιχείο), την ομάδα Αερίτες της Πατρίσιας Απέργη στην παράσταση «Πλάνητες», το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Στάθη Γυφτάκη με το μουσικό παραμύθι «Πετρόσουπα».  

> 16 – 24 Ιουλίου, www.kalamatadancefestival.gr

Τέχνη στον παλιό μεντρεσέ και στην καπναποθήκη

Το 57ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα έχει ετοιμαστεί για να παρουσιάσει διάφορα: την «Ιλιάδα» του Ομήρου (σκηνοθ. Στάθης Λιβαθινός), τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη (σκηνοθ. Λυδία Κονιόρδου), τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη (σκηνοθ. Γιάννης Κακλέας), τα «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ (σκηνοθ. Γιάννης Μπέζος), τις «Βάκχες» του Ευριπίδη (σκηνοθ. Αντζελα Μπρούσκου), τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (σκηνοθ. Σπύρος Ευαγγελάτος), τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Στο Κάστρο το πρόγραμμα είναι λίγο πιο σύγχρονο («Κατάδικός μου» των Ελένης Ράντου, Σάρας Γανωτή, Νίκου Σταυρακούδη, συναυλία Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τη Φιλαρμονική Δήμου Καβάλας), στον παλιό μεντρεσέ -δηλαδή το μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο- η Λυδία Φωτοπούλου θα διαβάσει Κοσμά Πολίτη, στο θεατράκι Μεχμέτ Αλή θα παρουσιαστεί χοροθέατρο, στη Δημοτική Καπναποθήκη έκθεση φωτογραφίας, στην Παλιά Μουσική (τζαμί Χαλίλ Μπέη) έκθεση ψηφιδωτών.    

> www.philippifestival.gr

Εντεχνο, swing και stand-up comedy στο Νεστόριο

Στο 36ο River Party, στο Νεστόριο Καστοριάς, το πρόγραμμα εστιάζει στα νεανικά αλλά καταξιωμένα ονόματα, όπως είναι οι Νατάσσα Μποφίλιου, Κωστής Μαραβέγιας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Locomondo, Burger Project, ενώ δεν λείπουν οι κλασικές μορφές της ελληνικής δισκογραφίας -Θάνος Μικρούτσικος, Μίλτος Πασχαλίδης, Φίλιππος Πλιάτσικας και Μπάμπης Στόκας-, αλλά ούτε και οι ανερχόμενοι καλλιτέχνες ή εκείνοι που τον τελευταίο καιρό έχουν εδραιωθεί στη συνείδηση του κοινού, όπως οι Σοφία Κουρτίδου, Gadjo Dilo, Penny & The Swingin’ Cats κ.ά. Ο Σίλας Σεραφείμ και ο Γιώργος Χατζηπαύλου θα παρουσιάσουν stand-up comedy, ενώ υπάρχει και ένα μεταμεσονύκτιο «All star ’90s party», με τους δημοφιλέστερους «καλλιτέχνες-έκπληξη εκείνης της δεκαετίας».

> 30 Ιουλίου – 3 Αυγούστου, www.riverparty.org

Η Σύρος γιορτάζει με κλασική μουσική

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου αυτό το καλοκαίρι έχει κάθε λόγο να γιορτάζει, καθώς το ιστορικό Θέατρο Απόλλων, στην Ερμούπολη, κλείνει 150 χρόνια ζωής. Το φεστιβάλ παρουσιάζει μουσική δωματίου, τον «Ριγκολέττο» του Βέρντι, το «Mass of the Children» με χορωδίες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ελλάδα, την όπερα του Πουτσίνι «Τζάννι Σκίκκι», από το Greek Opera Studio, μία ώρα «Τζαζ για παιδιά» από το Οκτέτο Obsessions ή το Kουαρτέτο Τζαζ του Δημήτρη Βασιλάκη, γκαλά όπερας με ειδικούς προσκεκλημένους και πολλά ακόμη. Τα περισσότερα δρώμενα πραγματοποιούνται στο τιμώμενο θέατρο, αλλά υπάρχουν και κάποια που θα τα δείτε σε πιο απρόσμενα μέρη, όπως είναι ο ορθόδοξος ναός Αγίου Νικολάου Ερμούπολης ή η πλατεία Μιαούλη.  

> 6 – 19 Ιουλίου, www.festivaloftheaegean.com

Θέατρο και μουσική από τον Ολυμπο έως την Αίγινα

Πολιτιστικές προτάσεις και φεστιβάλ, άλλα μικρότερα κι άλλα μεγαλύτερα, υπάρχουν σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οσοι έχετε ήδη ξεκινήσει ή όσοι ετοιμάζετε τώρα το ταξίδι των διακοπών ρίξτε μια ματιά και στο Φεστιβάλ Ολύμπου (www.festivalolympou.gr), το Sani Festival στη Χαλκιδική (www.sanifestival.gr), το Beach Street Festival στη Λέσβο (ένα φεστιβάλ μουσικής και γκράφιτι που εμπνέεται από τις τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, www.beachstreetfestival.gr), τις Διαδρομές στη Μάρπησσα στην Πάρο (www.stimarpissa.gr), το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας (www.aeginamusicfestival.gr), τη Συνάντηση Νέων Αρδα στις Καστανιές Εβρου (ardasfestival2014.blogspot.gr, ardasfestivalfans.blogspot.gr), το χορευτικό Akropoditi DanceFest στη Σύρο (www.dancefest.akropoditi.gr), το Dream Festival Medusa στην Ερέτρια Ευβοίας, το φεστιβάλ Ηχοι του Δάσους στην Καλοσκοπή Φωκίδας (www.forestsounds.gr). Παρότι είναι ακόμη νωρίς και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, έχετε στο νου σας και το Ziria Festival (www.ziriafestival.gr), αλλά και το Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Ιωαννίνων (www.streetheater.gr).

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ασπρο, γκρι, κόκκινο και μια Νεράιδα στη Σαντορίνη

Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, το οποίο στεγάζεται σ’ έναν ιδιαίτερο χώρο, στο παλιό Εργοστάσιο Τομάτας «Δ. Νομικός» στη Βλυχάδα, φιλοδοξεί ήδη από την έναρξη των δραστηριοτήτων του να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτισμού του νησιού και της ευρύτερης περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου. Ανάμεσα στις ποικίλες πολιτιστικές δράσεις που έχουν ανακοινωθεί -χορός, εικαστικές τέχνες, μουσική, θέατρο, εργαστήρια, ημερίδες- ξεχωρίζει ο εικαστικός εκθεσιακός κύκλος «White, Grey and a little Red», με έργα διαφορετικών εκφραστικών μέσων διακεκριμένων αλλά και νεότερων Ελλήνων εικαστικών, σε επιμέλεια Ιριδας Κρητικού, η έκθεση φωτογραφίας του J. Joshua Garrick «Αποτυπώνοντας το αρχαίο κάλλος», καθώς και η έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Παναγιωτόπουλου με τίτλο «Το πλοίο Νεράιδα», με γλυπτά σμιλεμένα από τα κατάλοιπα του πλοίου «Νεράιδα» που έπλεε στο Αιγαίο κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

> Από 12 Ιουλίου έως αρχές Σεπτεμβρίου, Santorini Arts Factory, Βλυχάδα, Τ/22860-85.141, 6972-337.333, www.santoriniartsfactory.gr

Ανερχόμενοι εικαστικοί «μιλούν» για την Τήνο

Πέτρινα αλώνια, μαρμάρινα υπέρθυρα, περιστεριώνες με περίτεχνο διάκοσμο, ξωκλήσια στην άκρη των βράχων: Η έκθεση «Προς Τήνο ΙΙ» στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού συγκεντρώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις δουλειές ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων εικαστικών που είτε κατάγονται είτε έχουν επιλέξει ως δεύτερο τόπο κατοικίας το κυκλαδίτικο νησί και τις αντιπαραβάλλει με κάποια από τα έργα που εκτέθηκαν την προηγούμενη χρονιά στο εικαστικό αφιέρωμα «Προς Τήνο». Αφορμή γι’ αυτήν τη συνέχεια; Οι πολλαπλές αναγνώσεις και εικονογραφίες ενός τόπου μέσα από διαφορετικά εικαστικά ιδιώματα.

> Από 19 Ιουλίου έως 28 Οκτωβρίου, www.itip.gr

Ζωγραφικό παιχνίδι στη Σύρο

«Με τη ζωγραφική διανύεις χιλιόμετρα χωρίς να μετακινηθείς», έχει δηλώσει ο Χρήστος Κεχαγιόγλου, το ζωγραφικό έργο του οποίου παρουσιάζεται σε μια έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων σε συνεργασία με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Στο αφιέρωμα για την εικαστική παραγωγή του καλλιτέχνη περιλαμβάνονται χαρακτηριστικές δημιουργίες του από τη δεκαετία του ’80 αλλά και ένα νέο σώμα δουλειάς με τίτλο «Συναντήσεις στη ζωγραφική», το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως ένα ζωγραφικό παιχνίδι-αναφορά σε αγαπημένους του καλλιτέχνες.

> 1 – 23 Ιουλίου, Πινακοθήκη Κυκλάδων: Επαμεινώνδα Παπαδάμ 3, Ερμούπολη (όπισθεν Λιμεναρχείου Σύρου), Τ/22810-80.918.

Μια σπουδαία γλύπτρια στην Ανδρο

«Η Σοφία Βάρη, Ελληνίδα μεν την καταγωγή, έχοντας όμως ελάχιστα ζήσει στην Ελλάδα, βιώνει την ελληνικότητά της χωρίς επιμερισμούς και με τρόπο που να λειτουργούν όλες οι ανάγκες της ψυχής ως ενιαία, αδιαίρετη και αδήριτη ανάγκη. Η ελληνικότητά της ένθετα ενυπάρχει στη σκέψη και στη συνείδησή της και αναδύεται ως μνήμη, ως συνειρμός, ως γνώση διαχρονική», αναφέρει ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο και επιμελητής της αναδρομικής έκθεσης που πραγματοποιείται στο κυκλαδίτικο νησί προς τιμήν της σπουδαίας γλύπτριας. Στην έκθεση, εκτός από γλυπτά όλων των μεγεθών, θα παρουσιαστούν ακουαρέλες, ελαιογραφίες, κολάζ, σχέδια, ανάγλυφα και αντικείμενα μικρογλυπτικής που μαρτυρούν τη δυνατότητα της Βάρη να «παίζει» με τη φόρμα, παράγοντας εικόνες με φαντασία και πρωτοτυπία.

> Από 29 Ιουνίου έως 28 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τ/22820-22.444, www.moca-andros.gr

Εκθεση του Ηρακλή Φοβάκη στη Μύκονο

«Τη δύναμη του χρόνου τη γυρνάω προς όφελός μου. Δίχως το άγχος της στιγμής παρά μόνο την ανεμελιά της. Δίχως το λάθος της στιγμής, παρά μόνο σε μια νέα εναλλακτική. Δίχως την αμαρτία της στιγμής, παρά μόνο ως μια ωραία ανάμνηση. Εκεί ο χρόνος παύει να μετρά, γιατί έχω φτιάξει εγώ από την αρχή τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά, την ώρα, τη μέρα, το χρόνο. Ακριβώς όπως με συμφέρει…» Ο ζωγράφος Ηρακλής Φοβάκης αντλεί έμπνευση για τη νέα του δουλειά με τίτλο «Εν λευκώ» από την έννοια του χρόνου αλλά και τη δύναμη του ανθρώπου να ορίζει τη ζωή του χωρίς να εγκλωβίζεται σε στενές ερμηνείες γύρω από το ρόλο και τη σημασία του.

> 21 – 31 Ιουλίου, Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου – Αίθουσα Μαρία Ιγγλέση, Ματογιάννι, T/22890-27.190, 27.192.

Οικογενειακοί δεσμοί στην Υδρα

Αντλώντας έμπνευση από τη φύση της οικογένειας, ο Πολωνός γλύπτης και performer Pawel Althamer στήνει ένα δρώμενο με τα παιδιά του στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στόχος του, να αναδείξει κρυμμένους συσχετισμούς πίσω από τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές. Στο «Μυστικό του δίσκου της Φαιστού», όπως είναι ο τίτλος του project, παιδιά και ενήλικοι καλούνται να συμμετάσχουν αναπαριστώντας με χειροποίητες κούκλες τα μέλη της οικογένειας Αlthamer και «κατασκευάζοντας» διάφορα σενάρια της φαντασίας τους. Τα έργα που θα προκύψουν θα μείνουν εγκατεστημένα στο χώρο των Σφαγείων σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.  

> Εως 29 Σεπτεμβρίου, Iδρυμα ΔΕΣΤΕ – Σφαγεία Yδρας, www.deste.gr

Το νερό της Πάτμου

Η έκθεση «Νερό I Water», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, εστιάζει στη σημασία που έχει το υδάτινο στοιχείο στην καθημερινότητα της Πάτμου, κάνοντας ταυτόχρονα και μια αναφορά στην εικονογραφία του νερού μέσα από έργα 25 ζωγράφων και 15 φωτογράφων, Ελλήνων και ξένων, που συνδέονται με το νησί είτε λόγω καταγωγής είτε γιατί το έχουν επιλέξει ως τόπο διαμονής ή διακοπών. Η εικαστική αυτή διοργάνωση εμπλουτίζεται με φωτογραφίες από τη θαλάσσια ζωή της Πάτμου, από σημαντικά μνημεία και τελετές που σχετίζονται με το νερό, καθώς και από εικόνες αλλά και κείμενα που αναφέρονται στη συλλογή, την κατανάλωση και τη διαχείριση του νερού στον συγκεκριμένο τόπο κατά το παρελθόν και σήμερα.

> 3 – 24 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Πάτμου

Μικρές περιπλανήσεις στην Κέρκυρα

Ο περιγραφικός τίτλος της περιοδικής έκθεσης «Ιόνια Νησιά & Δυτική Ελλάδα: Εργα από τα ταξίδια των E. Dodwell & S. Pomardi, 1801 & 1805-1806», σε επιμέλεια της διευθύντριας του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας Δέσποινας Ζερνιώτη,  προετοιμάζει τον επισκέπτη για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο. Πενήντα σχέδια και υδατογραφίες «καταγράφουν» τη διαδρομή που ακολούθησαν δύο ξένοι περιηγητές, ο Ιρλανδός Ε. Dodwell και ο Ιταλός Simone Pomardi, κατά την παραμονή τους στον ελλαδικό χώρο στις αρχές του 19ου αιώνα, προσφέροντας έτσι μια σπάνια οπτική μαρτυρία για τα φυσικά τοπία της εποχής, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις πόλεις και τα λιμάνια των Ιονίων νήσων και της περιοχής.

> Από 17 Ιουλίου έως 25 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, www.matk.gr

Ο Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco στο Ηράκλειο

Ο κύκλος των ελληνικών εκδηλώσεων για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου εγκαινιάζεται στη γενέτειρα του σπουδαίου ζωγράφου και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, που συνδιοργανώνει με το Μουσείο Μπενάκη την έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης». Με επίκεντρο τους δύο πίνακες που εκτίθενται μόνιμα στο Μουσείο του Ηρακλείου, την «Αποψη του Ορους και της Μονής Σινά» και τη «Βάπτιση του Χριστού», αναδεικνύονται οι επιφανείς υποστηρικτές της τέχνης του Κρητικού δημιουργού αλλά και οι καλλιτέχνες με τους οποίους συνδέθηκε κατά τη μακρόχρονη παραμονή του στην Ιταλία.  

> Εως 25 Οκτωβρίου, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, www.historical-museum.gr

Ναυσικά Πάστρα στη Ρόδο

«Ο καλλιτέχνης, ο εν δυνάμει δημιουργός φέρει μέσα του προσωπικές ιδιότητες που δεν θα βρεθούν ποτέ σε άλλους. Τις αποκαλώ “Ανάγκες”, οι οποίες όταν εκφραστούν -και μόνο αυτές- ίσως τότε είναι δυνατόν να κάνουν το έργο του καλλιτέχνη “δημιούργημα”. Δημιούργημα σημαίνει ότι κανείς άλλος δεν θα μπορέσει να ξανακάνει αυτό το έργο». Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου τιμά τη διακεκριμένη γλύπτρια της γενιάς του ’60 Ναυσικά Πάστρα μέσα από τη ρετροσπεκτίβα που παρουσιάζει με τίτλο: «Ναυσικά Πάστρα 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: Tα Σχέδια, τα Γλυπτά και τα Θεωρητικά κείμενα».

> Από 13 Σεπτεμβρίου έως 11 Νοεμβρίου, Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ροδίων, www.mgamuseum.gr

«Ματαιότης 2014» στην Πάτρα

Η νεκροκεφαλή, βασικό μοτίβο στις νεκρές φύσεις, στη θεματική κατηγορία «vanitas» της ευρωπαϊκής ζωγραφικής του 16ου και του 17ου αιώνα, αλλά και ισχυρό σύμβολο στην τέχνη του δυτικού κόσμου, από τις γλυπτικές διακοσμήσεις των γοτθικών καθεδρικών ναών έως τις δημιουργίες καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα, αποδίδεται με τρόπο τολμηρό και ευφάνταστο και στα έργα που συνθέτουν τον καμβά της ενδιαφέρουσας συλλογικής έκθεσης «Vanitas – Ματαιότης 2014».

> Εως 13 Ιουλίου, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά, λεωφόρος Γούναρη 118, www.festivalpatras.gr

Μυθικοί χοροί στην Καλαμάτα

Ο Πλάτωνας πρέσβευε πως η αρμονία και ο ρυθμός ήταν χάρισμα των θεών, ο Λουκιανός θεωρούσε το χορό τη δυσκολότερη τέχνη, ενώ ο Σιμωνίδης τον παρομοίαζε με «βουβή ποίηση». Η σημασία του χορού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα στο σήμερα φωτίζεται μέσα από την έκθεση «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας» που σχεδίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, το οποίο για το σκοπό αυτό συγκέντρωσε σχετικά με το θέμα αρχαία αντικείμενα από την αρχαία Μεσσήνη, την Πύλο, τα Ελληνικά της Ανθειας και το Ανάκτορο του Νέστορος και τα πλαισίωσε με φωτογραφικά στιγμιότυπα παραστάσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό της Ζουζούς Νικολούδη, βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις Ελλήνων χορογράφων, μαγνητοσκοπημένες εκθέσεις φωτογραφίας και άλλο ενδιαφέρον οπτικό – ακουστικό υλικό.

> Εως 30 Σεπτεμβρίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Μπενάκη και Αγ. Ιωάννη, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, www.archmusmes.gr

Η σημασία της μίμησης στη Mεσσηνία

«Στην αρχαία Ελλάδα η μίμηση είναι η ιδέα που διέπει κάθε έργο τέχνης με την έννοια της προσέγγισης του αρχέτυπου ομορφιάς, αλήθειας και αρετής», επισημαίνει ο Δημήτρης Αντωνίτσης, που εστίασε σε αυτόν τον ορισμό και στην έννοια που προσλαμβάνει ο μιμητισμός στην εξελικτική βιολογία, για να προχωρήσει στο σχεδιασμό της έκθεσης «Μimicry» που παρουσιάζεται στο Navarino Dunes στο πλαίσιο της πλατφόρμας σύγχρονης τέχνης«Engaging Art», που παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Costa Navarino. Τέσσερις in residence καλλιτέχνες -Ryusuke Kido, Μάρθα Δημητροπούλου, Εύα Μήταλα, Carsten Fock- θα διερευνήσουν μαζί με τον Δημήτρη Αντωνίτση και με όχημα το εικαστικό τους λεξιλόγιο τρόπους αφομοίωσης και προσαρμογής στο περιβάλλον, προσκαλώντας παράλληλα τους επισκέπτες να λάβουν μέρος ενεργά στο έργο τους.

> Εως 14 Σεπτεμβρίου, Νavarino Dunes, Costa Navarino, Μεσσηνία, www.costanavarino.gr

Το σύμπαν του Χατζηπατέρα στο Ναύπλιο

Πολυεστερικά, χρωματιστά, ανθρωπόμορφα όντα, μαύρα Τotem, μια εγκατάσταση που απεικονίζει ένα αστικό φουτουριστικό τοπίο με 250 στοιχεία-χαρακτήρες, καμβάδες και 50 μονοτυπίες λαδιού καταλαμβάνουν τα 300 τ.μ. της Fougaro Τhe Gallery, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει τη δουλειά των τελευταίων 6 ετών του βραβευμένου εικαστικού δημιουργού Mark Hadjipateras.  

> Εως 3 Αυγούστου, Fougaro Τhe Gallery, Ασκληπιού 98, www.fougaro.gr

Περισσότερο χρώμα στα Γιάννενα

Τα ανοίκιαστα και εγκαταλελειμμένα καταστήματα της πόλης των Ιωαννίνων θα μεταμορφωθούν για λίγες ημέρες σε πρωτότυπους εκθεσιακούς χώρους, έτοιμους να φιλοξενήσουν έργα σημαντικών δημιουργών. Αυτό είναι το ένα σκέλος του εικαστικού project «Gradient: From Gray to Color Scale», που διοργανώνει η εταιρεία Multi-art Projects. Το πιο ενδιαφέρον του κομμάτι, όμως, είναι αυτό που αφορά στη δράση 20 street art καλλιτεχνών, οι οποίοι θα αναλάβουν να «ντύσουν» με χρώμα κεντρικά και μη σημεία της πόλης, δημιουργώντας έργα graffiti και δύο μεγάλες τοιχογραφίες. Το εικαστικό εγχείρημα θα συμπληρωθεί με performances στην πλατεία Τζαβέλλα και προβολές σε συνεργασία με διεθνή φεστιβάλ και ιδρύματα.

> 3 – 11 Ιουλίου, www.multiartprojects.org 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή