«Ανασυγκρότηση της Ελλάδας»

«Ανασυγκρότηση της Ελλάδας»

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάποιοι μιλούν αυτές τις μέρες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Κάποιοι άλλοι για την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας».

Με το σύνθημα αυτό ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης άνοιξε το ιδρυτικό συνέδριο του «Ποταμιού», προσδιορίζοντας ιδεολογικά το κόμμα του μακράν και των δύο πόλων εξουσίας, στους οποίους επιφύλαξε δριμύτατη κριτική. Και μπορεί για τη Ν.Δ. να ήταν αναμενόμενο να της χρεώσει και τα βάρη του παρελθόντος της, αλλά, αν κάτι προκάλεσε αίσθηση, ήταν η ολοκληρωτική αποδόμηση που επιχείρησε στην Αριστερά, φωτογραφίζοντας τον κ. Αλ. Τσίπρα. Τον οποίο, μάλιστα, κατέταξε απαξιωτικά στους «καινούργιους εραστές της εξουσίας, που έγιναν ισχυροί μέσα στην απελπισία της κρίσης και ακολουθούν την ίδια καταστροφική συνταγή»!

«Η Αριστερά ή επιτρέψτε μου η δήθεν Αριστερά», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, «ακόμη και στις εποχές της μεγαλύτερης σπατάλης ουδέποτε μίλησε για το χρέος ή για τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Ποτέ δεν έδωσε μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που στοιχίζει στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα, για τα δισεκατομμύρια που σπαταλούσαμε στη φαρμακευτική δαπάνη, το ετήσιο έλλειμμα αγροτικών προϊόντων, τις ρουσφετολογικές προσλήψεις, τα ψεύτικα κοινωνικά επιδόματα. Και φτάσαμε σήμερα στο παράδοξο, πολιτικοί της Aριστεράς να υπερασπίζονται τους κομματικούς στρατούς όσων κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Να γίνεται η Aριστερά το προπύργιο στήριξης του πελατειακού κράτους». Διαχωρίζοντας δε πλήρως τη θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως θεωρεί αδιανόητη τη δαιμονοποίηση της Ευρώπης και τους εκβιασμούς έναντί της.

Αντίστοιχα σκληρή κριτική άσκησε και στη συγκυβέρνηση. «Η γενιά των πολιτικών που οδήγησε τη χώρα στην πιο μεγάλη μεταπολεμική της κρίση δεν ξέρει άλλον τρόπο από την οριζόντια φορολόγηση και τις οριζόντιες περικοπές», είπε, ενώ, αναφερόμενος στον ανασχηματισμό, μίλησε για ένα «συνονθύλευμα λαϊκών δεξιών, παρωχημένων πολιτευτών και πρώην υμνητών τις δικτατορίας που καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό, αλλά μετά τον εφαρμόζουν».

Προτάσεις

Ενα νέο αναλογικό εκλογικό σύστημα, η επανεξέταση όλων των προνομίων των πολιτικών και των ιδιοκτητών καναλιών, η μείωση των υπουργείων, η θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και η κινητροδότηση της επιχειρηματικότητας ήταν μερικές από τις προτάσεις που παρουσίασε χθες. Ως προς το ιδεολογικό στίγμα του «Ποταμιού», διεφάνη ένας σαφέστατος αντικρατισμός, αλλά και η ανάγκη η πολιτεία να θέτει εκείνη τους κανόνες της αγοράς. «Θα πρέπει ο λαός να αποφασίσει αν θέλει να προσφέρει δεκανίκια στα κόμματα εξουσίας ή να τα συνεφέρει», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης, καλώντας τους πολίτες να βοηθήσουν το «Ποτάμι» «να ενωθεί με τους σιωπηλούς παραποτάμους και να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα τα αλλάξει όλα».

Ηχηρές παρουσίες και προσκλήσεις διαλόγου από όλους

Τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Κ. Μάρκου, Ν. Φούντα), οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β. Οικονόμου και Π. Τατσόπουλος, οι απερχόμενοι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά και Σπ. Δανέλης, σχεδόν σύσσωμη η ηγετική ομάδα των «58» και πλήθος γνωστών προσώπων στον δημόσιο βίο θέλησαν να παρακολουθήσουν από κοντά χθες την έναρξη του συνεδρίου. Το ακόμη πιο παράδοξο πολιτικά, ωστόσο, ήταν ότι όλοι οι επίσημοι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων κάλεσαν τον κ. Θεοδωράκη σε διάλογο αναγνωρίζοντάς τον έτσι ως δυνάμει εταίρο τους μετά τις εκλογές. Το έπραξαν όχι μόνον οι κ. Ανδρ. Παπαμιμίκος (Ν.Δ.) και Ν. Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), αλλά και ο κ. Δημ. Βίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αν και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το κόμμα του θα έχει την αυτοδυναμία, κάλεσε το «Ποτάμι» «να συζητήσουμε για τις ανατροπές που χρειάζεται ο τόπος, να μιλήσουμε χωρίς προαπαιτούμενα και σκόπιμες διαστρεβλώσεις». Πλέον εναγώνια όμως ήταν η έκκληση του κ. Θαν. Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος τρεις φορές επανέλαβε την ανάγκη το «Ποτάμι» «να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου» και μάλιστα σε επίπεδο κομμάτων και όχι προσώπων, κάτι που μέχρι πρότινος αρνείτο ο κ. Φ. Κουβέλης.

Βιντεοσκοπημένα μηνύματα έστειλαν οι κ. Μάρτιν Σουλτς και Γκι Φερχόφσταντ, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο «Ποτάμι» ως ένα ελπιδοφόρο κόμμα που στηρίζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή