Δικαστικές αποφάσεις με μεγάλο κόστος

Δικαστικές αποφάσεις με μεγάλο κόστος

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλα ποσά θα διατεθούν για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων οι οποίες ακυρώνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που ελήφθησαν στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Το γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς περιμένει «τσουνάμι» ανάλογων αποφάσεων. To συνολικό κόστος, εφόσον πολλές από τις εκκρεμείς δίκες οδηγήσουν σε αρνητικό αποτέλεσμα, υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το ένα δισ. ευρώ, καθώς, μόνον οι αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί παράγουν δημοσιονομική δαπάνη της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος αφορά κατ’ αρχάς στην ψήφιση από τη Βουλή, έστω και κατά πλειοψηφία, της ρύθμισης για τους μισθούς των δικαστικών, που δικαιώθηκαν για τις περικοπές στις αποδοχές τους μετά τον Αύγουστο του 2012. Η νομοθετική αποκατάστασή τους θα επιφέρει δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ άλλα τόσα θα πρέπει να υπολογίζονται για τα αναδρομικά. Αυτό, ωστόσο, ήταν απλώς το πρώτο χτύπημα. Σύντομα ακολουθούν και άλλες κατηγορίες των λεγομένων ειδικών μισθολογίων που επίσης έχουν προσφύγει δικαστικώς.

Ηδη το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφαση της Ολομελείας του, έχει δικαιώσει τους ενστόλους για τις περικοπές στους μισθούς τους από τον Αύγουστο του 2012. Η κυβέρνηση μετά την έκδοση της αποφάσεως, έχει δεσμευθεί –το επανέλαβε και προχθές ο κ. Σταϊκούρας– ότι θα την σεβαστεί και θα προχωρήσει σε ρύθμιση, ανάλογη εκείνης που ψηφίστηκε για τους δικαστές. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το σκεπτικό της οποίας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφορά το σύνολο των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, με εκτιμώμενο κόστος που αγγίζει, μαζί με τα αναδρομικά, τα 150 εκατ. ευρώ.

Ποιοι ακολουθούν

Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τους δικαστές και τους εν ενεργεία ενστόλους;

• Η σχετική λίστα ξεκινάει από τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την ακύρωση των περικοπών σε μισθούς και επιδόματα.

• Επίσης, ανάλογες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τους απασχολουμένους στις Ανεξάρτητες Αρχές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Οι δίκες για τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί, ενώ, αντιθέτως, για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών αναμένονται αποφάσεις.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί, πάντως, ότι δικαστικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε η «Κ» εκτιμούν ότι το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τους ενστόλους δεν σηματοδοτεί αυτομάτως ανάλογες δικαιώσεις για ευρύ κύκλο απασχολουμένων στο Δημόσιο. Αυτήν τους την άποψη στηρίζουν στο γεγονός ότι η απόφαση κάνει ευθεία αναφορά για τις περικοπές, κυρίως, στους μισθούς όλων εκείνων που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους και των δημοσίων λειτουργιών (Ενοπλες Δυνάμεις και λοιπά). Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι προβληματισμοί και διεργασίες για τις επικείμενες αποφάσεις επικρατούν και εντός των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο), που έχουν εκ της θεσμικής θέσεώς τους το βάρος των δικαστικών κρίσεων.

Ερχονται εφάπαξ – συντάξεις

Πέραν όμως των μισθολογικών, υπάρχουν και άλλες υποθέσεις με σημαντικότατο δημοσιονομικό κόστος, που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι εκείνες που αφορούν τις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Τα δύο αυτά «πακέτα» εκκρεμούν προς εκδίκαση μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον προσεχή Σεπτέμβριο, με την ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει χτυπήσει «κόκκινο». Και αυτό γιατί το κόστος τους, αν υπάρξει δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Γεγονός το οποίο κάνει τον «πονοκέφαλο» του υπουργείου Οικονομικών ακόμη μεγαλύτερο.

Παράλληλα, στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούν αιτήματα συνταξιούχων για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, με την πρώτη απόφαση της Ολομελείας του Δικαστηρίου να σηματοδοτεί τη συνέχεια των δικαστικών κρίσεων. Οι συνταξιούχοι δικαστές ήταν εκείνοι που πρώτοι δικαιώθηκαν για τις περικοπές στις συντάξεις τους μετά τον Αύγουστο του 2012, όπως έγινε και για τους μισθούς των εν ενεργεία, ενώ σειρά έχουν οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, στρατιωτικοί και λοιποί ένστολοι. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κανονικό «τσουνάμι» αποφάσεων που επίκεινται.

Κι αυτό γιατί οι δίκες έχουν διεξαχθεί και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις. Το συνολικό κόστος τους, αν υπάρξει ανάλογη δικαίωση των συνταξιούχων δικαστών, δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα. Πάντως, για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τις συντάξεις των δικαστικών το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει περί τα 100 εκατ. ευρώ σε αναδρομικά πλην της ετήσιας δαπάνης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή