«Λύγισε» στα πέναλτι η Εθνική

«Λύγισε» στα πέναλτι η Εθνική

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιραία αποδείχθηκε η πρώτη φορά που η Ελλάδα κλήθηκε να διεκδικήσει πρόκριση στην διαδικασία των πέναλτι, χάνοντας με 5-3 από την Κόστα Ρίκα στο Ρεσίφε (κανονική διάρκεια 1-1) και αποχαιρετώντας το όνειρο των «8» του Μουντιάλ, σε ένα παιχνίδι που έσπασε καρδιές.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο είχε αριθμητικό πλεονέκτημα από το 66’ λόγω αποβολής του Ντουάρτε, είχε ευκαιρίες να «καθαρίσει» το παιχνίδι νωρίτερα, ωστόσο βρήκε απέναντί της έναν τερματοφύλακα σε εξαιρετική μέρα, υστερώντας παράλληλα στην τελική προσπάθεια.

Η «σκακιέρα» του πρώτου ημιχρόνου

Από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, ήταν εμφανής η πρόθεση και των δύο ομάδων να μην ρισκάρουν, έχοντας σαν προτεραιότητα το μηδέν στην άμυνα. Η Εθνική είχε στο πρώτο μέρος υποδειγματική παρουσία στα μετόπισθεν και δεν επέτρεψε στους Κοσταρικανούς να απειλήσουν ιδιαίτερα, με μοναδική εξαίρεση ένα επικίνδυνο σουτ του Μπολάνιος στο έβδομο λεπτό.

Αντίθετα, η Ελλάδα ήταν πιο δημιουργική και έφτασε πρώτη μια ανάσα από το γκολ, όταν μισή ώρα αργότερα, μετά από εξαιρετική σέντρα του Χολέμπας από τα αριστερά, ο Σαλπιγγίδης με προβολή «άγγιξε» το 1-0, με τον Νάβας να αποκρούει με τα πόδια.

Ψυχρολουσία

Κι ενώ το πρώτο μέρος τελείωσε με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να ελέγχει τον ρυθμό του παιχνιδιού και να έχει περισσότερες τελικές προσπάθειες στο ενεργητικό του, η επανάληψη άρχισε με τους χειρότερους οιωνούς.

Στο 52ο λεπτό,  σε μια από τις ελάχιστες φάσεις που η άμυνά μας παρουσιάστηκε εκτεθειμένη και κόντρα στη ροή του ματς, ο Μπράιαν Ρουίς βρέθηκε μόνος του έξω από την ελληνική περιοχή και με αριστερό πλασέ, έστειλε τη μπάλα συρτά στην δεξιά γωνία του Καρνέζη.

Μάλιστα, λίγα λεπτά αργότερα τα πράγματα θα μπορούσαν ναγίνουν ακόμη χειρότερα, ωστόσο ο Αυστραλός ρέφερι, Μπεν Γουίλιαμς, δεν καταλόγισε πέναλτι σε χέρι του Βασίλη Τοροσίδη μέσα στην περιοχή.

Ανατροπή ισορροπιών

Πιθανότατα η πιο καθοριστική στιγμή του ματς καταγράφηκε στο 66΄, όταν ο Ντουάρτε είδε ορθά την δεύτερη κίτρινη κάρτα και πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια, δίνοντας αριθμητικό πλεονέκτημα στην Εθνική.

Ο Φερνάντο Σάντος δεν έχασε χρόνο, ρίχνοντας άμεσα στο παιχνίδι τον Φάνη Γκέκα και αυξάνοντας την πίεση, ωστόσο για αρκετή ώρα η ελληνική επίθεση έμοιαζε εγκλωβισμένη, απέναντι σε μια συμπαγή αμυντική γραμμή. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι Κοσταρικανοί θα έπαιρναν το εισιτήριο από το ενενηντάλεπτο, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είχε αντίθετη άποψη.

Σε μια από τις τελευταίες επιθέσεις της Ελλάδας, ο Νάβας απέκρουσε το σουτ του Γκέκα, ωστόσο δεν κατάφερε να αντιδράσει όταν στην επαναφορά, ο αμυντικός της Ντόρτμουντ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και το παιχνίδι στην παράταση.

Ελληνικός μονόλογος

Το αριθμητικό πλεονέκτημα της Εθνικής έκανε την διαφορά στο επιπλέον ημίωρο, μιας και είχε συντριπτικά ποσοστά κατοχής, με την Κόστα Ρίκα να προσπαθεί να διαφυλλάξει το σκορ και να στείλει το ματς στα πέναλτι.

Στο 112’ η Ελλάδα «άγγιξε» το 2-1, με τον Χριστοδουλόπουλο να χάνει μοναδική ευκαιρία στην αντεπίθεση, ενώ ακόμη πιο κλασική ήταν αυτή του Κώστα Μήτρογλου στην εκπνοή, με τον Νάβας να νικά εξ επαφής τον επιθετικό της Φούλαμ.

Μοιραίος ο Γκέκας

Ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι βρέθηκε για τελευταία φορά στον ελληνικό πάγκο, επέλεξε τους Μήτρογλου, Χολέμπας, Χριστοδουλόπουλο και Γκέκα για τα τέσσερα πρώτα πέναλτι. Οι τρεις πρώτοι ευστόχησαν, ωστόσο σε μοιραίο παίκτη  εξελίχθηκε ο τελευταίος, ο οποίος δεν κατάφερε να νικήσει τον Νάβας. Αντίθετα, με τον Ουμάνια να σκοράρει στο πέμπτο χτύπημα της Κόστα Ρίκα, χάρισε στην ομάδα του το εισιτήριο για τους «8», όπου θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: (Χοσέ Λουίς Πίντο): Νάβας, Ντίας, Γκαμπόα (77’ Ακόστα), Γκονζάλες, Ντουάρτε, Ουμάνια, Μπόρχες, Τεχέδα (66’ Κουμπέρο), Μπολάνιος (84’ Μπρένες), Ρουίς, Κάμπελ.

ΕΛΛΑΔΑ: (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τοροσίδης, Μανιάτης (78’ Κατσουράνης), Καραγκούνης, Σάμαρης (58’ Μήτρογλου), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης (69’ Γκέκας), Σαμαράς.

Δείτε εδώ τα καλύτερα στιγμιότυπα της αναμέτρησης

Κ. Παπούλιας: «Συγχαρητήρια για το αθλητικό ήθος»

Τα θερμά του συγχαρητήρια για το «αθλητικό ήθος» που έδειξαν, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στους παίκτες της εθνικής ομάδας.

«Θερμότατα συγχαρητήρια για την πορεία σας στο Μουντιάλ και για το αθλητικό ήθος που δείξατε! Δώσατε μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σε όλους τους Έλληνες» δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας.

Συγχαρητήρια απο τον πρωθυπουργό

«'Ολοι οι 'Ελληνες είμαστε περήφανοι για την εθνική μας ομάδα. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος του αγώνα Ελλάδα-Κοστα Ρίκα.

Ευ. Βενιζέλος: «Ευχαριστούμε τους διεθνείς ποδοσφαιριστές για τον ωραίο αγώνα τους»

Τα συγχαρητήριά του στους παίκτες της εθνικής ομάδας και όλους του συντελεστές, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τον αγώνα με την Κόστα Ρίκα.

«Συγχαίρουμε και κυρίως ευχαριστούμε θερμά την Εθνική μας Ομάδα -τους διεθνείς ποδοσφαιριστές μας και όλους τους συντελεστές- για τον ωραίο αγώνα τους, που μας ανέβασε έως εδώ. Για την αγωνιστικότητα και την αθλητική τους ποιότητα. Για την αντοχή και το πείσμα τους. Για το ήθος και την αξιοπρέπεια που έδειξαν μέσα και έξω από τον αγωνιστικό στίβο» δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή