Σοφία Κοκοσαλάκη: «Οι Ελληνίδες πελάτισσές μου είναι σοβαρές, δυναμικές, χειραφετημένες γυναίκες»

Σοφία Κοκοσαλάκη: «Οι Ελληνίδες πελάτισσές μου είναι σοβαρές, δυναμικές, χειραφετημένες γυναίκες»

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες μέρες, μια συλλογή τεσσάρων ασημένιων βραχιολιών σχεδιασμένων από εκείνη θα βρίσκεται σε κεντρικά σημεία πώλησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε όλη την Ελλάδα, με πρωτοβουλία του International Foundation for Greece της Ασπασίας Λεβέντη και για έναν πολύ σημαντικό σκοπό: τη συγκέντρωση χρημάτων για αγορά ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Η Σοφία Κοκοσαλάκη είναι απόφοιτος του 1998 από το Central Saint Martins College of Art and Design School του Λονδίνου και κατάφερε να εδραιωθεί στο χώρο της μόδας σχεδόν από τα πρώτα shows που παρουσίασε στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν ανέλαβε να σχεδιάσει τα ρούχα για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Εχει συνεργαστεί με μεγάλους οίκους, αλλά σήμερα έχει επικεντρωθεί στη δική της σειρά ρούχων.

Εχουν κάτι ιδιαίτερο τα βραχιόλια σας;

Ηταν ίσως η πρώτη φορά που προσπάθησα να σχεδιάσω κάτι με προσιτή τιμή -ώστε να μπορέσει να τα αποκτήσει πολύς κόσμος- αλλά, ταυτόχρονα, διατηρώντας τη δική μου απλή αισθητική, που δεν γίνεται πάντα εύκολα αντιληπτή.

Δηλαδή τα βραχιόλια μοιάζουν με τα ρούχα σας;

Δεν είναι πολύ «κοριτσίστικα». Είναι λίγο αφαιρετικά.

Γιατί επιλέξατε να σχεδιάσετε βραχιόλια και όχι κάποιο μπλουζάκι;

Θεωρήσαμε ότι το κόσμημα είναι πιο εύκολο από ένα ρούχο που θα έπρεπε να παραχθεί σε διάφορα μεγέθη. Προσωπικά ήθελα να δώσω το καλό παράδειγμα. Οποιος μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, ειδικά τώρα, χρησιμοποιώντας τις επαγγελματικές του ικανότητες, οφείλει να το κάνει. Η βοήθεια στους συνανθρώπους μας μετράει περισσότερο από τις προσωπικές μας επιτυχίες.

Εχει χρειαστεί ποτέ να καλέσετε το ΕΚΑΒ, εσείς ή κάποιος δικός σας;

Οχι! Χτυπήστε ξύλο! Μόνο μία φορά χρειάστηκε στην Αγγλία και συνειδητοποίησα πόσο τυχερή είμαι που το ασθενοφόρο έφτασε σε 6 λεπτά.

Εάν δεν είχε έρθει όμως;

Τι θα είχε συμβεί; Ημουν πραγματικά σε κίνδυνο. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για τα προσωπικά μου. Πήγα στο νοσοκομείο και γέννησα την κόρη μου. Τι κάνει, όμως, κάποιος που ζει στην Κρήτη και έχει να διανύσει τεράστιες αποστάσεις; Ή ζει στην Αθήνα όπου το νοσοκομείο είναι κοντά, αλλά το ασθενοφόρο έχει χαλάσει;

Πόσα βραχιόλια πρέπει να πουληθούν για ένα ασθενοφόρο;

Πολλά!

Δεν θα προσφέρατε περισσότερο εάν δωρίζατε μερικά κομμάτια από τη συλλογή σας, που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ;

Πολλές φορές έχω δωρίσει ρούχα για fund raising. Δεν είναι όμως εύκολο να μαζέψεις 70.000 μόνο με ρούχα. Θα πρέπει να βρεθούν οι celebrities που θα θέλουν να τα αγοράσουν και να κατασκευαστούν όλα στα σωστά μεγέθη. Επειτα, τα ρούχα αυτά έχουν κόστος. Δεν τα κάνω με αέρα.

Νιώθετε ποτέ τύψεις που τα ρούχα σας είναι τόσο ακριβά;

Καθόλου. Εχουν πολλή δουλειά και φοριούνται περισσότερο από δέκα χρόνια.

Γιατί δεν ανοίγετε κατάστημα στην Ελλάδα;

Μέσα στην κρίση η ερώτηση απαντιέται από μόνη της. Οι Ελληνίδες πελάτισσές μου πάντως είναι οι πιο σοβαρές, οι πιο δυναμικές και οι πιο χειραφετημένες γυναίκες.

Η Ελλάδα σάς έχει βοηθήσει ως διαβατήριο στον κόσμο;

Ως παιδεία. Οχι αυτή που πήρα από το σχολείο, αλλά ως πολιτιστική κληρονομιά. Μολονότι μου άρεσε να διαβάζω και ήμουν καλή μαθήτρια, στην Ελλάδα δεν μπόρεσα ποτέ, για παράδειγμα, να αγαπήσω την τέχνη και τα καλλιτεχνικά, επειδή ή θα είχαμε απεργία ή δεν θα είχαμε καθηγητή.

Και ως αναφορά στα ρούχα σας;

Δεν το αρνούμαι. Η Ελλάδα είναι η βάση μου. Είμαι περήφανη γι’ αυτό.

Μέχρι πότε θα έχουν πέραση οι αρχαιοελληνικές αναφορές;

Πάντα, εάν είσαι στο πνεύμα της εποχής και χρησιμοποιείς τα κατάλληλα υλικά και τεχνικές. Προσωπικά ακόμα διασκεδάζω να το κάνω. Αλλά κάνω και άλλα πράγματα, όπως νυφικά.

Οι νέες εταιρείες με αρχαιοελληνική μόδα σάς μιμούνται;

Είναι καλό να δημιουργούνται νέες προσπάθειες, γιατί γίνεται προβολή της Ελλάδας. Αλλιώς μπορεί τη σκυτάλη να την πάρουν οι Ιταλοί.

Περνάτε μη δημιουργικές φάσεις;

Οχι. Κάθε μέρα κάνω κάτι. Ακόμη και όταν η κόρη μου μόλις είχε γεννηθεί.

Τότε γιατί έχετε περιορίσει τα shows;

Αποφάσισα ότι δεν χρειάζεται πια να χαλάω χρήματα για shows τώρα που έχω καθιερωθεί. Εχω ζήσει περισσότερο από δέκα χρόνια με τρομακτική πίεση, οπότε νομίζω ότι μου αξίζει να κάνω διακοπές τον Αύγουστο και Χριστούγεννα χωρίς να σκέφτομαι την εβδομάδα μόδας.

Η γέννηση της κόρης σας σας πήγε πίσω;

Με πήγε μπροστά, γιατί με έκανε πιο ευτυχισμένη. Τι θα είχα στα 70 μου χρόνια να κοιτάζω; Φωτογραφίες με συλλογές μόδας;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το αποκορύφωμα της καριέρας σας;

Για όλους τους Ελληνες. Ημουν και εγώ ένα μέρος του συνόλου. Ηταν μια μαγική στιγμή να βλέπω την Bjork να φοράει φόρεμά μου.

Και παραμένει το σημαντικότερο γεγονός στο βιογραφικό σας;

Δεν ξέρω τι λέει το βιογραφικό μου. Από τότε συνέχισα την πορεία μου στη μόδα. Εχω κάνει όλα τα σημαντικά μου shows στο Παρίσι. Πούλησα το 51% της εταιρείας μου στην Diesel BlackGold και μετά το αγόρασα πάλι πίσω.

Γιατί το κάνατε αυτό;

Θέλω να ξυπνάω κάθε πρωί και να μην πρέπει να γράψω κανένα email για να εξηγήσω τίποτα σε κανέναν.

Τα σαλόνια υψηλής ραπτικής των Γάλλων παραμένουν κλειστά σε μια Ελληνίδα;

Μα με καλούν κάθε χρόνο να γίνω μέλος, αλλά εγώ δεν θέλω να πληρώσω 100.000 ευρώ για να συμμετέχω! Προτιμώ το prêt-à-porter από το haute couture.

Θα σκεφτόσαστε μια θέση ως καλλιτεχνική διευθύντρια σε διεθνή οίκο με παγκόσμια απήχηση;

Ολο και κάτι υπάρχει. Αλλά θα πρέπει η κίνηση να είναι σωστή για το όνομά μου.

Τι κάνετε για να παραμένετε πάντα… της μόδας;

Δεν πιστεύω στη μόδα η οποία έρχεται και παρέρχεται. Επειδή αντλώ από τον κλασικό ελληνισμό, πρέπει να υπάρχει μια διαχρονικότητα και μια σταθερή αξία σε ό,τι κάνω.

Μα δεν ανήκετε σε όσους δημιουργούν τις τάσεις κάθε σεζόν;

Ούτε στις τάσεις πιστεύω. Κάθε σεζόν οι σχεδιαστές δημιουργούν τα πάντα για κάθε στυλ γυναίκας. Οι δημοσιογράφοι της μόδας όμως, επειδή κάπως πρέπει να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ενημερώνουν το κοινό τους, γκρουπάρουν όσα βλέπουν κάτω από αυθαίρετες κατηγορίες.

Οι νέες στολές της Aegean που σχεδιάσατε θα είναι αρχαιοελληνικές και αέρινες;

Εχω λειτουργικό μυαλό, δεν είμαι φρου-φρου! Πρέπει οι αεροσυνοδοί να μπορούν να σερβίρουν καφέ και να κάνουν και διάσωση εάν χρειαστεί. Αλλά είναι τόσο όμορφες -το ιδανικό αντιπροσωπευτικό δείγμα της Ελληνίδας-, που η μπλε στολή φαίνεται πάνω τους δέκα φορές καλύτερη.

Πότε αισθάνεται όμορφη μια γυναίκα;

Οταν δεν ακολουθεί τη μόδα, αλλά διαλέγει εκείνο που της ταιριάζει.

Εσείς;

Εγώ πιο πολύ θα κοιτάξω τη ραφή παρά το εάν θα με κάνει όμορφη.

Ο τρόπος που ντύνεται μια γυναίκα υποδηλώνει ποια είναι;

Ετσι συστήνεται.

Εσείς πώς συστήνεστε;

Φοράω μαύρα. Γιατί όλο βιάζομαι και δεν προλαβαίνω να σκεφτώ τι να βάλω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή