Ο ΟΤΕ κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά για εξαγορά της Nova ύψους 250-300 εκατ.

Ο ΟΤΕ κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά για εξαγορά της Nova ύψους 250-300 εκατ.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρελάνς του ΟΤΕ στη διεκδίκηση της Νova. Ο οργανισμός, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ανακοίνωσε χθες ότι υπέβαλε στη Forthnet μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Nova ύψους περίπου 250 έως 300 εκατ. ευρώ. Το εύρος του τιμήματος, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, προσαρμόζεται ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free/cash free basis) της εξαγοραζόμενης δραστηριότητας, και στην περίπτωση που επέλθει συμφωνία, θα τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

Το προσφερόμενο τίμημα του ΟΤΕ ανεβάζει το κόστος μιας πιθανής εξαγοράς της επιχείρησης, καθώς θεωρείται από πολλούς ότι εμπεριέχει υπερτίμημα 20% έως 25% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αν σ’ αυτό συνυπολογιστεί το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο η Wind Hellas είχε προσφέρει 200 εκατ. ευρώ για τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες της Forthnet, η συνολική αποτίμηση της εταιρείας διαμορφώνεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Καθίσταται έτσι ελκυστικό τόσο για τις πιστώτριες τράπεζες που διασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό την επιστροφή των δανείων τους, ύψους 330 εκατ. ευρώ, όσο και για τους μετόχους, που θα βάλουν ένα σημαντικό ποσό στην τσέπη. Βεβαίως το ποσό αυτό θα υπολείπεται του ύψους της αρχικής επένδυσης του βασικού μετόχου της εταιρείας, Emirates International Telecommunications, ο οποίος έχτισε τη σημερινή θέση του 44% με περίπου 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό που θα λάβει κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι, δεδομένου ότι ένα χρόνο πριν, οι Ολλανδοί μέτοχοι της εταιρείας εκποίησαν το 25% των μετοχών, αντί 3,7 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς παραδέχονταν χθες ότι το «σίριαλ» Forthnet μπορεί να έχει και άλλα επεισόδια. Η μη δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ αναμφίβολα αφήνει πολλούς βαθμούς ελευθερίας στις δύο πλευρές. Επιπλέον θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι εταιρείες Vodafone και Wind Hellas ήδη ελέγχουν το 40% των μετοχών της Forthnet και την καταστατική μειοψηφία του ομίλου. Στην περίπτωση που η συμφωνία OTE – Aράβων προχωρήσει, η έγκριση της πώλησης εναπόκειται και στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Forthnet, όπου η συμμετοχή των ανταγωνιστών του ΟΤΕ δεν υπολείπεται σημαντικά του 44% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει ο βασικός μέτοχος της εταιρείας. Πάντως, οι εταιρείες Vodafone και Wind Hellas, παρά τη σημαντική συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, δεν έχουν μέχρι σήμερα ορίσει μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός του συμβουλίου λήψης των αποφάσεων. Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Forthnet προκειμένου να απαντήσει στην πρόταση του ΟΤΕ. Εφόσον η απόφαση είναι θετική για την πρόταση του ΟΤΕ, θα ξεκινήσει ο νομικός και οικονομικός έλεγχος (due dilligence) της Nova. O έλεγχος αυτός θα καθορίσει και το προσφερόμενο τίμημα, το οποίο εικάζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2008, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ διέθετε περί τα 200 εκατ. ευρώ για τη Nova, αλλά κατέληξε στα χέρια της Forthnet αντί 480 εκατ. ευρώ, ή αντί 430 εκατ. ευρώ, αν αφαιρούνταν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Τέλος, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της μονοπωλιακής διάρθρωσης της αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης, σε μια πιθανή εξαγορά της Nova από τον ΟΤΕ. Ο τελευταίος, παρόλο που δεν αγνοεί αυτή τη διάσταση, θα υπογραμμίσει ότι από το 1990 έως το 2011 η Nova συνιστούσε μονοπώλιο, χωρίς να έχει τεθεί ποτέ ζήτημα. Κύκλοι των εταιρειών Vodafone και Wind Hellas ανέφεραν χθες ότι, παρά την εμπλοκή του ΟΤΕ, η στρατηγική τους παραμένει ακέραια. Επιδίωξη των δύο επιχειρήσεων είναι η απόκτηση του ομίλου Forthnet στο σύνολό του, με έμφαση όμως στην απόκτηση των δραστηριοτήτων της Nova. Τόνιζαν ακόμη ότι η αξία του ομίλου Forthnet μειώνεται δραστικά χωρίς τη Nova, καθώς πλέον οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εστιάζουν σε νέες πηγές εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή