Κέρδη ρεκόρ για τις τράπεζες το 2013

Κέρδη ρεκόρ για τις τράπεζες το 2013

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινεζικές τράπεζες καταλαμβάνουν τέσσερις θέσεις στη δεκάδα των κορυφαίων τραπεζών του κόσμου, στο πλαίσιο μεγάλων ανακατατάξεων στον παγκόσμιο κλάδο συγκριτικά με τα δεδομένα που ίσχυαν προ χρηματοπιστωτικής κρίσης 2007-09, σύμφωνα με την εξειδικευμένη έκδοση The Banker. Ο κινεζικός τραπεζικός κλάδος, συνολικά, εξελίσσεται σε ταχύτερους και ισχυρότερους ρυθμούς συγκριτικά με τη Δύση, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στα κέρδη ρεκόρ των 920 δισ. δολαρίων που καταγράφηκαν στον παγκόσμιο κλάδο το 2013, αντανακλώντας άνοδο 23% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η φετινή κατάταξη του The Banker βασίζεται στα οικονομικά στοιχεία του 2013 των 1.000 ισχυρότερων τραπεζών του κόσμου.

Ο Μπράιαν Κάπλεν, επικεφαλής του The Banker, δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια τόσο ισχυρή αύξηση στα τραπεζικά κέρδη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Πέραν της Κίνας, η συνεισφορά των αμερικανικών τραπεζών είναι αρκετά ικανοποιητική και φαίνεται να έχουν ανακάμψει ταχύτερα από την κρίση συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές». Σε συνολική βάση, τα κέρδη προ φόρων των κινεζικών τραπεζών διαμορφώθηκαν στα 292 δισ. δολάρια, των αμερικανικών στα 183,242 δισ., των ιαπωνικών στα 64,127 δισ., των καναδικών στα 39 δισ., των γαλλικών λίγο χαμηλότερα στα 38 δισ. και των βρετανικών αρκετά χαμηλότερα στα 21 δισ. δολάρια.

Σημαντικές αλλαγές έχουν, πράγματι, συντελεστεί στην ισορροπία δυνάμεων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ενδεικτικό είναι ότι τα κέρδη των βρετανικών τραπεζών αντιστοιχούν στο 2,37% του παγκόσμιου συνόλου αντί του 11% που είχε καταγραφεί το 2007. Παρομοίως, τα κέρδη των τραπεζών της Ευρωζώνης αναλογούν σήμερα στο 3% από το 25% που ίσχυε προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι τράπεζες στον ευρωπαϊκό Νότο, ειδικότερα, εξακολουθούν να είναι αδύναμες λόγω της βραδείας και μετ’ εμποδίων ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Τις μεγαλύτερες ζημίες παρουσίασαν οι ιταλικές τράπεζες, φθάνοντας τα 35 δισ. δολάρια. Λιγότερες ζημίες, της τάξεως των 4 δισ. δολαρίων, παρουσίασαν οι πορτογαλικές αλλά και οι ιρλανδικές τράπεζες.

Aισιόδοξο είναι, από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι αποκαταστάθηκε πέρυσι η κερδοφορία των ισπανικών τραπεζών στα 12 δισ. δολάρια από ζημίες 68 δισ. δολαρίων που είχαν παρουσιαστεί έναν χρόνο πριν. Στο 24%, οι αφρικανικές τράπεζες παρουσίασαν τις υψηλότερες αποδόσεις κεφαλαίων, υπερβαίνοντας το αντίστοιχο 4% στην Ευρώπη. Οι υψηλές αποδόσεις των τραπεζών της Αφρικής προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση διότι κατέχουν μόνον το 1% των κεφαλαίων στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο. Οι τράπεζες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής εμφάνισαν αποδόσεις κεφαλαίων 23%, ακολουθώντας τις αφρικανικές.

Στις δέκα ισχυρότερες τράπεζες με βάση τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1) περιλαμβάνονται από την Κίνα η ICBC και η China Construction Bank στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα. Επίσης, η Bank of China που αναβαθμίστηκε στην έβδομη θέση από την ένατη και η Agricultural Bank of China που αναρριχήθηκε από τη δέκατη θέση στην ένατη. Οι JPMorgan, Bank of America και Wells Fargo είναι οι αμερικανικές τράπεζες που περιλαμβάνονται στη δεκάδα των ισχυρότερων ομίλων. Στην πέμπτη θέση κατατάσσεται η βρετανική HSBC και στη δέκατη η ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial Group. Προ εξαετίας, η HSBC θεωρούνταν η τρίτη ισχυρότερη τράπεζα του κόσμου και όχι η πέμπτη όπως φαίνεται στην τελευταία κατάταξη, μια υποχώρηση που αποδίδεται στην επιβολή αυστηρότερων κανόνων που θεσπίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την κρίση του 2007-09, το θεσμικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου έχει υπάρξει σημείο τριβής ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων ή δείκτης Tier 1 απαρτίζεται, επί το πλείστον, από κοινές μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή