Ελεύθερος ο Σαρκοζί, πέρασε στην αντεπίθεση

Ελεύθερος ο Σαρκοζί, πέρασε στην αντεπίθεση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση πέρασε σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατηγόρησε μέρος του δικαστικού συστήματος της χώρας για πολιτική χειραγώγηση με στόχο να τον καταστρέψει. Είχε προηγηθεί η έναρξη επίσημης έρευνας σε βάρος του, μία απόφαση που, αν και δεν ισούται με άσκηση δίωξης, αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, γεγονός που τορπιλίζει κατά πάσα πιθανότητα τις ελπίδες του Σαρκοζί για πολιτική επανεμφάνιση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Στην ίδια συνέντευξη ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε «γελοίες» τις κατηγορίες σε βάρος του. «Είχαν στόχο να με ταπεινώσουν, καλώντας με σε επίσημη ανάκριση», είπε λίγες ώρες αφότου αφέθηκε ελεύθερος.

Οι δικαστές εξετάζουν κατά πόσον ο Σαρκοζί αξιοποίησε τις επαφές και την επιρροή του για να εξασφαλίσει εμπιστευτικά στοιχεία δικογραφίας γύρω από ατασθαλίες της νικηφόρας προεκλογικής του εκστρατείας το 2007. Ο πρώην πρόεδρος είναι ύποπτος για τα αδικήματα της παράνομης άσκησης επιρροής, της ενεργητικής δωροδοκίας κρατικών λειτουργών και της εκμετάλλευσης προϊόντων υποκλοπής.

Μετά τον Ροβεσπιέρο

Ο 59χρονος Νικολά Σαρκοζί έγινε χθες ο πρώτος πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους, μετά τον Ροβεσπιέρο, που περνάει μία νύχτα στη φυλακή. «Ο κ. Σαρκοζί έχει περάσει πολλές περιπέτειες τέτοιου είδους, ενώ πάντα απέδειξε ότι ξέρει να μάχεται», είπε ο Πολ Αλμπέρ Ιβένς, συνήγορος του έτερου υπόπτου, του δικηγόρου του Σαρκοζί, Τιερί Ερτσόγκ. Ο κ. Ιβένς εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα στοιχεία εις βάρος του Σαρκοζί είναι ελλιπή και ότι στηρίζονται σε αμφίβολης αξιοπιστίας υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ του Σαρκοζί και του Ερτσόγκ, καθώς και μεταξύ Ερτσόγκ και του προέδρου της γαλλικού συλλόγου δικηγόρων.

Στην αντεπίθεση πέρασαν χθες πολιτικοί σύμμαχοι του Σαρκοζί, με προεξάρχοντα τον δήμαρχο της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί. «Ο πρόεδρος Ολάντ έχει καλλιεργήσει κλίμα μίσους», είπε χθες ο συντηρητικός δήμαρχος.

Τις αιτιάσεις αυτές, καθώς και τα σενάρια για συνωμοσία απέρριψε χθες κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία της γαλλικής Δικαιοσύνης. Το γαλλικό δίκαιο επιτρέπει σε δικαστές να επιτελούν ανακριτικό αλλά και εισαγγελικό έργο, συλλέγοντας δηλαδή τα στοιχεία της δικογραφίας και αποφασίζοντας αν αυτά είναι ικανά να στηρίξουν δίωξη. Μετά το πέρας της ανάκρισης, ο αρμόδιος δικαστής μπορεί να θέσει την υπόθεση στο αρχείο ή να ασκήσει διώξεις.

Εάν καταδικαστεί για τα αδικήματα της παράνομης άσκησης επιρροής και της ενεργητικής δωροδοκίας, ο Σαρκοζί μπορεί να αντιμετωπίσει φυλάκιση μέχρι 10 ετών. Ο πρώην πρόεδρος έχει στο μεταξύ χάσει τη βουλευτική του ασυλία ύστερα από σχετική ψήφο της Εθνοσυνέλευσης το 2012.

Αλλες πέντε διώξεις

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει άλλες πέντε δικαστικές υποθέσεις εις βάρος του, εκτός της τρέχουσας. «Το δικαστικό αυτό έπος είναι καταστροφικό. Κάθε ένα από τα επεισόδιά του δείχνει ότι για τον πρώην πρόεδρο ο σκοπός αγιάζει πάντα τα μέσα», έγραφε χθες στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της η εφημερίδα Le Monde.

Στην παρούσα υπόθεση, η Δικαιοσύνη εξετάζει κατά πόσον ο Σαρκοζί δωροδόκησε δικαστικούς, μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, με στόχο να εξασφαλίσει εγκαίρως πληροφορίες για την εξέλιξη έρευνας εις βάρος του. Η έρευνα αυτή αφορά τον ρόλο του Σαρκοζί στην παραπλάνηση της κληρονόμου του οίκου L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, που πάσχει από άνοια, ώστε αυτή να καταθέσει μυθώδη ποσά στα ταμεία του κόμματος UMP.

Η «υπόθεση Μπετανκούρ» ήρθε στο φως εκ παραδρομής, καθώς τα πρώτα στοιχεία προήλθαν από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στο πλαίσιο έρευνας για χρηματοδότηση της εκστρατείας Σαρκοζί το 2007 από τον τότε ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή