Εισαγγελική παρέμβαση για το λουκέτο στο ΕΜΠ

Εισαγγελική παρέμβαση για το λουκέτο στο ΕΜΠ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.

Η εισαγγελική παρέμβαση αφορά δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία παραμένει κλειστή η είσοδος του πανεπιστημίου και παρεμποδίζονται όσοι επιχειρούν να εισέλθουν στους χώρους του.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά, ο οποίος έχει εντολή να διακριβώσει αν στην υπόθεση του Πολυτεχνείου προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων και ειδικότερα του αδικήματος της παράνομης βίας.

Στο μεταξύ, νέα αναταραχή ξέσπασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, μετά τη χθεσινή απόφαση των διοικητικών για επ’ αόριστον κλείσιμο του Ιδρύματος.

Ως επακόλουθο παραιτήθηκαν η πρόεδρος των διοικητικών Ράνια Ζάχου και η γενική γραμματέας Έφη Φλωράκη, οι οποίες διαφωνούν με την απόφαση.

Όπως εξήγησε στο ΣΚΑΪ 100,3 η κα. Ζάχου, δέχτηκαν μομφή από συναδέλφους τους ότι δεν στηρίζουν τον αγώνα των διοικητικών, καθώς το προεδρείο επιθυμούσε το πανεπιστήμιο να είναι ανοιχτό, αλλά όπως είπε, υπάρχει μία συγκεκριμένη ομάδα που θέλει το αντίθετο.

Οι υπάλληλοι από την πλευρά τους είπαν ότι θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνέλευση για το αν θα ανοίξουν το πανεπιστήμιο, όταν θα γίνει Σύγκλητος, είναι όμως άγνωστο το πότε.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή λήγει και τυπικά το περιθώριο για να σωθεί το εξάμηνο.

Εν τω μεταξύ, το πρωί σημειώθηκε ένταση έξω απο το Ίδρυμα μεταξύ φοιτητών. Μάλιστα φοιτητής δέχθηκε επίθεση όταν επιχείρησε να καταγράψει τον καυγά.

«Είναι στο χέρι του υπουργού Παιδείας και των πρυτανικών αρχών να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος και να ανοίξει το Μετσόβιο» είπε στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. «Οι υπεύθυνοι πρέπει να μην φοβούνται και να αναλάβουν τις ευθύνες τους» πρόσθεσε.

«Οι όροι που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση είναι αυτοί που εμποδίζουν τα πανεπιστήμια να λειτουργούν» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας πρόσθεσε ότι ο θεσμός της αξιολόγησης είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο που οδηγεί σε διαθεσιμότητα και απολύσεις.

Με αφορμή του λουκέτο στο ΕΜΠ, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος τάχθηκε μεν υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων, πρόσθεσε όμως ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι λειτουργούν κάτω από τον πέλεκυ της διαθεσιμότητας και τους κατανοεί.

Ανδρέας Λοβέρδος: «Δεν έχω δυνατότητα να ανοίξω τα πανεπιστήμια»

 Έκκληση τους διοικητικούς υπάλληλους να ανοίξουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Πάνε να τινάξουν στον αέρα ένα ολόκληρο εξάμηνο, κάνω έκκληση να το σταματήσουν. Δεν τούς ανήκουν τα πανεπιστήμια και τους καλώ να μην ρίχνουν λάδι στην φωτιά» δήλωσε μεταξύ άλλων στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Tόνισε, πάντως, ότι ο ίδιος δεν έχει δυνατότητα από το νόμο να ανοίξει τα Πανεπιστήμια.

Εντός της ημέρας οι διοικητικοί υπάλληλοι θα έχουν συνάντηση με τον πρύτανη, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη μερικά παράθυρα ευκαιριών.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι «το παιχνίδι για όσους κλείνουν τα πανεπιστήμια είναι χαμένο πολιτικά και κοινωνικά (…) πρόκειται για τυφλή ενέργεια που δεν έχει κανένα νόημα». Διαμήνυσε ότι οι επιπτώσεις για το Πολυτεχνείο θα είναι πολύ σημαντικές λέγοντας: «Εξαιτίας του ενός χαμένου εξαμήνου το ΕΜΠ θα περάσει κρίση για πάρα πολλά χρόνια… Σε ανάλογο περιστατικό ένα άλλο ίδρυμα έκανε πέντε χρόνια να επανακάμψει στην κανονική του λειτουργία».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή