Ψάχνει «120» για δημοψήφισμα ο Αλ. Τσίπρας

Ψάχνει «120» για δημοψήφισμα ο Αλ. Τσίπρας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία για αποτροπή της εφαρμογής του νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ με δημοψήφισμα, ακόμη και μέσω της άμεσης σύγκλισης της Βουλής, ανακοίνωσε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή δύσκολα θα ευοδωθεί, αφού η πρώτη αντίδραση από το ΚΚΕ καθιστά εξαιρετικά αμφίβολο αν θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 120 υπογραφές, με δεδομένο και τον μεγάλο αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών. Το ΚΚΕ έσπευσε να τοποθετηθεί, ζητώντας αντικείμενο του δημοψηφίσματος να μην είναι μόνον το ν/σ για τη Μικρή ΔΕΗ, αλλά «η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη Μικρή ΔΕΗ». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκριναν την αντίδραση του Περισσού ως αναμενόμενη, έλεγαν ωστόσο ότι φυσικά δεν θα αποδεχτούν τέτοια διεύρυνση του αντικειμένου. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ δεν είναι αρνητική στην πρωτοβουλία Τσίπρα, ενώ αναμένεται η αντίδραση και των ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε χθες από το Αμύνταιο, όπου είχε πάει για να στηρίξει τις αντιδράσεις διαμαρτυρίας στη Μικρή ΔΕΗ, ότι θα επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε, ακόμη κι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ, να κινηθεί διαδικασία συγκέντρωσης 120 υπογραφών βουλευτών και να συζητήσει η Βουλή -στην Ολομέλεια- για το αν η ιδιωτικοποίηση της Μικρής ΔΕΗ θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, οι επικοινωνίες αυτές θα γίνουν σήμερα: η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε σε πρώτη φάση να λειτουργήσει επικοινωνιακά η πρόταση μόνη της.

Νομική βάση της πρωτοβουλίας αποτελεί η παράγραφος 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος που ορίζει ότι «Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα 3/5 των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των 2/5 του συνόλου», δηλαδή 120 βουλευτές να υπογράψουν την πρόταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μεταφέρει το ζήτημα από τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών στην κοινωνία, ρίχνοντας, όπως λένε στελέχη του, το γάντι στην κυβέρνηση για τις συντεχνίες. «Ας δεχτεί την πρόταση για δημοψήφισμα αν θεωρεί ότι αντιτίθενται στα σχέδιά της συντεχνιακές μειοψηφίες», λένε τα στελέχη του. Πέρα από αυτό πάντως επιδιώκει να «στριμώξει» και τους κυβερνητικούς βουλευτές που έχουν εκφράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενστάσεις στο ν/σ – στην Κουμουνδούρου αναφέρουν ως παραδείγματα τους κ. Π. Κουκουλόπουλο (ΠΑΣΟΚ) και Μ. Παπαδόπουλο (Ν.Δ.). Οπως λένε, αυτοί δεν μπορούν να αρνηθούν να συζητηθεί η πρόταση δημοψηφίσματος από τη Βουλή. Ο πολιτικά σημαντικότερος στόχος πάντως είναι να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να συσπειρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 120 βουλευτών και έτσι να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή, κάτι που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αυξάνει τον κυβερνητικό εκνευρισμό και αποσταθεροποιεί την κυβερνητική πλειοψηφία. Πέραν τούτου, με την κλιμάκωση της πίεσης γι’ αυτή την υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στους επιχειρηματίες που ενδεχομένως σκέφτονται να καταθέσουν προσφορά για τη Μικρή ΔΕΗ να μην το κάνουν.

«Υψηλή τάση» στη Βουλή

Εκρηκτικά χαοτικό ήταν το κλίμα που επικράτησε για περισσότερο από μία ώρα χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ. Η αντιπολίτευση έθεσε με έμφαση θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, ζητώντας να επιλυθούν πριν από την επί της ουσίας συζήτηση: 1) Την προσυπογραφή του νομοσχεδίου από νυν υπουργό Οικονομικών αφού το υπό συζήτηση σχέδιο κατατέθηκε προ ανασχηματισμού και φέρει υπογραφή του κ. Γ. Στουρνάρα, 2) Παρουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Μανιάτη (προσήλθε, τελικά, με μικρή καθυστέρηση, απευθείας από το αεροδρόμιο καθώς επέστρεφε από ταξίδι στο εξωτερικό) και 3) Ενημέρωση της Βουλής για φημολογούμενες αλλαγές σε διατάξεις του νομοσχεδίου προτού αρχίσει η συζήτηση. Ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι θα περιγράφει προτεινόμενες αλλαγές αφού ακούσει τα κόμματα. Ωστόσο, ο κ. Π.Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) διαμαρτυρήθηκε εντόνως, παρουσιάζοντας κιόλας ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ μέσω της οποίας προαναγγέλλονταν αλλαγές στο σχέδιο νόμου. «Εκτιμώ ότι η ανακοίνωση εμπεριέχει προτάσεις που ακούμε από βουλευτές», ανταπάντησε ο κ. Μανιάτης, προσθέτοντας ότι οι όποιες προτάσεις κινούνται σε θετική κατεύθυνση θα υιοθετηθούν.

Τέλος, ο κ. Π. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεξετάσει (ενν. ως κυβέρνηση) την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μιλώντας για «ένα έγκλημα που δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή