Μνημείο Ολοκαυτώματος, η επόμενη μέρα

Μνημείο Ολοκαυτώματος, η επόμενη μέρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες το μεσημέρι, τίποτε δεν θύμιζε ότι το Μνημείο του Ολοκαυτώματος είχε βανδαλιστεί πριν από λίγες μέρες. Δίπλα στα κυπαρίσσια, τις ελιές, τις αγριοπιπεριές και τα μυριστικά φυτά, στο ξέφωτο αυτού του αθηναϊκού πράσινου θόλου, απέναντι από το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, πρόβαλλε καθαρό, σεμνό, με μία δύναμη σχεδόν αρχέγονη το διαμελισμένο άστρο του Δαβίδ.

Με τα επικλινή του μέρη, σε υποκίτρινο χρώμα που δένει με το χώμα της αττικής γης, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος είχε δεχθεί καθαρισμό με τη φροντίδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Τα προσβλητικά και απειλητικά συνθήματα που είχαν αναγραφεί στις 27 Ιουνίου σε ένα τμήμα του μνημείου είχαν απαλειφθεί (καθώς το μνημείο προστατεύεται με μεμβράνη αντι-γκράφιτι) και η ζωή έδειχνε να συνεχίζεται. Πλην όμως κανείς δεν αγνοεί την πραγματικότητα που μπορεί να γεννήσει φαινόμενα ακρότητας.

Οι άνθρωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, που έχει την έδρα της στην παρακείμενη οδό Μελιδόνη, εκεί όπου βρίσκεται και η Συναγωγή Αθηνών, έχουν πλήρη επίγνωση του φαινομένου και διατηρούν άριστες σχέσεις με την Αστυνομία και τον Δήμο Αθηναίων (στον οποίον έχει δωρηθεί το μνημείο, έργο της γλύπτριας Ντιάνας Μαγγανιά). «Ολοένα και περισσότερο, καλλιεργούμε την εξωστρέφεια της Κοινότητας με διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις», λέει ο κ. Μίνος Μωυσής, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, άνθρωπος με εσωτερική συγκρότηση και οργανωμένο πνεύμα. Πρόθεση της Κοινότητας είναι η τοποθέτηση επιγραφής δίπλα στο Μνημείο που να υποδηλώνει σε κάθε περαστικό ότι εδώ τιμάται η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του ναζισμού. Σήμερα, πέρα από τα ονόματα των ελληνικών πόλεων (που είχαν θύματα) εγχάρακτων στο μνημείο, υπάρχει μόνο μία φράση του συγγραφέα Ελί Βιζέλ, επιζήσαντος των στρατοπέδων, που μιλάει για την αντίσταση στη λήθη.

Το πρόσφατο κρούσμα βανδαλισμού στην Αθήνα ήρθε να ανασύρει αυτό το Μνημείο, με την υποβλητική του επίδραση, και να το παρουσιάσει εκ νέου ανάγλυφο στον αθηναϊκό χάρτη. Η Αθήνα ήταν η τελευταία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χωρών με μεγάλο αριθμό θυμάτων ανάμεσα σε Εβραίους πολίτες, που ενέκρινε την ανέγερση Μνημείου Ολοκαυτώματος. Η έγκριση δόθηκε μόλις το 2009 επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη και με υπουργό Πολιτισμού τον σημερινό πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Ως πρώτο βραβείο σχετικού διαγωνισμού στήθηκε το 2010 και χρηματοδοτήθηκε από την κυρία Δέσποινα Αλαζράκη εις μνήμην του συζύγου της, ιατρού Ζακ Αλαζράκη. Εκτοτε, το Μνημείο ανήκει στον δήμο (με παραχώρηση εκ μέρους της Κοινότητας), ο οποίος θεσμικά και ουσιαστικά έχει την ευθύνη της ακεραιότητας και της διατήρησής του σε άριστη κατάσταση.

Με νέες ιδέες και ικανούς ανθρώπους, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών χτίζει σταδιακά μια δυναμική και αμφίδρομη σχέση με την αθηναϊκή κοινωνία. Εθελοντές όλοι, βοηθούν ουσιαστικά σε όλα τα θέματα (εκπαίδευσης, περίθαλψης, θρησκευτικών αναγκών, πολιτιστικών δράσεων, εκδηλώσεων μνήμης, διασύνδεσης με τους Χριστιανούς Ελληνες κ.ά). Οπως μου έλεγαν, ο πρόεδρος Μίνος Μωυσής και ο γεν. γραμματέας Ζοζέφ Μιζάν, υπάρχει διάθεση για έργο ουσίας και σύνθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή