Πρόωρη αναστολή χειρουργείων στο ΚΑΤ

Πρόωρη αναστολή χειρουργείων στο ΚΑΤ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόωρη «καλοκαιρινή» αναστολή όλων των τακτικών χειρουργείων οδηγείται το ΚΑΤ λόγω «εξάντλησης» του προϋπολογισμού του. Την προηγούμενη Παρασκευή, η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε το προσωπικό ότι λόγω υπέρβασης των δαπανών του πρώτου εξαμήνου σε σχέση με τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να «περιοριστούν» τα τακτικά περιστατικά «μέχρι να ισορροπήσουν τα οικονομικά μεγέθη ή να αυξηθούν οι πιστώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό θα σταματήσουν πλήρως τα τακτικά περιστατικά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2014. Σημειώνεται ότι ούτως ή άλλως το καλοκαίρι λόγω υποχρεωτικών αδειών του προσωπικού και συντήρησης των χειρουργικών αιθουσών η πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων σταματά τέσσερις με πέντε εβδομάδες, που σημαίνει ότι εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα στο ΚΑΤ, εφέτος οι «διακοπές» αυτές θα ξεκινήσουν τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Με δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται στο ΚΑΤ περί τις 100 χειρουργικές επεμβάσεις από τη «λίστα» (τακτικά περιστατικά), αυτό θα σημαίνει ότι θα μεταφερθούν για μετά το καλοκαίρι περίπου 300 επεμβάσεις που θα γίνονταν μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΑΤ, η οικονομική υπηρεσία έχει ετοιμάσει αίτημα αύξησης των πιστώσεων, ενώ για το θέμα αυτό θα υπάρξει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου με τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, οπότε και ενδέχεται να δοθεί λύση ώστε το ΚΑΤ να μην κλείσει «πρόωρα» τα χειρουργεία στα τακτικά περιστατικά.

Πάντως, το πρόβλημα των υπερβάσεων στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων δεν αφορά μόνο το ΚΑΤ αλλά και άλλα νοσοκομεία, ενώ είναι έκδηλη και η ανησυχία των συλλογικών οργάνων των γιατρών για εξάντληση των προϋπολογισμών εντός του καλοκαιριού. Σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος συναντάται με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ συνάντηση έχει πραγματοποιήσει ήδη ο υπουργός Μάκης Βορίδης με το Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς. Σε αυτήν τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των γιατρών του ΕΣΥ υποστήριξαν ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων επαρκούν έως τέλος Ιουλίου και ζήτησαν επιπλέον χρηματοδότηση. Επίσης, οι γιατροί αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία αλλά και στις ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που -όπως επισημαίνουν- δεν μπορούν να καλυφθούν από τον αριθμό των προσλήψεων που ανακοίνωσε ο υπουργός.

Ειδική αναφορά έγινε από τον υπουργό και στο θέμα του ωραρίου των γιατρών (υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της υπέρβασης του 48ώρου εβδομαδιαίας εργασίας έχει φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), ο οποίος επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει τις προτάσεις του σε επόμενη συνάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή