1,5 δισ. το τίμημα για τη Μικρή ΔΕΗ

1,5 δισ. το τίμημα για τη Μικρή ΔΕΗ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ελάχιστο τίμημα τη λογιστική αξία των στοιχείων που θα παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία, ποσό που με βάση την αποτίμηση της ΔΕΗ διαμορφώνεται σε 1,5 δισ., θα πουληθεί η Μικρή ΔΕΗ. Αυτό προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις που κατέθεσε χθες στο σχετικό νομοσχέδιο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης και ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα προς κάμψη των συνδικαλιστικών και πολιτικών αντιδράσεων. Προσθήκη στο άρθρο 2 αναφέρει ότι «το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση από τη ΔΕΗ Α.Ε. των μετοχών εκδόσεως της εταιρείας, των οποίων είναι δικαιούχος, δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα».

Οι νέες ρυθμίσεις διασφαλίζουν, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, το σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της ΔΕΗ έναντι των εργαζομένων. Καθιστά επίσης τη ΔΕΗ υπεύθυνη από κοινού με τη νέα εταιρεία για τις υποχρεώσεις που προέκυψαν από τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας έως τον χρόνο ολοκλήρωσης της απόσχισης. Επίσης, η νέα εταιρεία δεσμεύεται έναντι των εργαζομένων από τους όρους εργασίας που ίσχυαν κατά την απόσχιση. Προβλέπεται ακόμη ότι με την ολοκλήρωση της απόσχισης μεταβιβάζεται στη νέα εταιρεία το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΗ, που αφορούν την ασφάλιση των εργαζομένων. Στο ν/σ, πάντως, δεν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με τις απαιτήσεις που εγείρουν σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου από τη ΔΕΗ.

Στις νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η δέσμευση της νέας εταιρείας να μην προβεί σε απολύσεις προσωπικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ για 5 έτη. Η νέα εταιρεία θα υποκαταστήσει το σύνολο των υποχρεώσεων της ΔΕΗ, που αφορά την κάλυψη θέσεων εργασίας που έχουν προκηρυχθεί σε λιγνιτωρυχεία και σταθμούς παραγωγής. Αναλαμβάνει επίσης το σύνολο των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της ΔΕΗ για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών που δεν έχουν σχέση με τη συμμετοχή τους στην αγορά (αρδεύσεις, υποχρεωτικά νερά κ.λπ.). Επιπλέον, υποκαθιστά τη ΔΕΗ σε όλες τις υποχρεώσεις έναντι των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι δεσμεύσεις για απαλλοτριώσεις και μετεγκαταστάσεις οικισμών. Σε ό,τι αφορά το πελατολόγιο, προβλέπεται ότι η πελατειακή βάση της νέας εταιρείας θα απεικονίζει αναλογικά το προφίλ της αντίστοιχης της ΔΕΗ, ιδίως από απόψεως οικονομικής συμπεριφοράς και κατανάλωσης ανά κατηγορία πελατών.

Με τις νέες ρυθμίσεις αναθεωρείται και το καθεστώς αποζημίωσης σε περίπτωση απαλλοτριώσεων μετεγκετάστασης οικισμών για την εξόρυξη λιγνίτη. Οι ιδιωτικές εκτάσεις στον χώρο της μετεγκατάστασης οικισμών θα αποζημιώνονται από το Δημόσιο, κόστος που μέχρι σήμερα αναλάμβανε εξ ολοκλήρου η ΔΕΗ. Προβλέπεται, τέλος, ότι η σύμβαση με τον προτιμητέο επενδυτή θα κατατεθεί προς ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής πριν από τη σύναψή της.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Γ. Μανιάτης ξεκαθάρισε ότι τα έσοδα από την πώληση της Μικρής ΔΕΗ θα πάνε στην Επιχείρηση και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ. Την αντίθεσή τους προς το ν/σ και το αίτημά τους για άμεση απόσυρσή του ζήτησαν χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, σχεδόν όλοι οι κοινωνικοί φορείς που προσκλήθηκαν για να τοποθετηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή