Στο Αμστερνταμ με παιδιά

7' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξιδεύουμε οικογενειακώς! Νοικιάζουμε σπίτι με όλα τα… απαραίτητα για μικρά παιδιά (από παιχνίδια έως μίνι μαχαιροπίρουνα) και απολαμβάνουμε τις βόλτες στην πόλη -στα κανάλια, τα πάρκα και τα μουσεία της-, επιλέγοντας δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι οι διακοπές με τα πιτσιρίκια δεν είναι… ακριβώς διακοπές· είναι κάτι σαν babysitting με καλύτερη θέα. Και με κάμποσες άλλες δυσκολίες, όπως το να στριμώχνονται τρία, τέσσερα ή και πέντε άτομα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου το ροχαλητό ή το κλάμα του ενός ξυπνάει τους υπολοίπους.

Μέχρι πρότινος, όμως, ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ένα μέρος με σχετική άνεση ή έστω λίγο στυλ για να μείνει μια οικογένεια οικονομικά. Ευτυχώς που οι καιροί αλλάζουν και πλέον υπάρχουν λύσεις για όλους, όπως η δυνατότητα ενοικίασης ορισμένων πολύ καλά εξοπλισμένων εξοχικών σπιτιών, από απλά αγροτόσπιτα μέχρι πολυτελείς βίλες, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία σε family-friendly ξενοδοχεία. Μια άλλη ενδιαφέρουσα λύση είναι επίσης η ολιγοήμερη διαμονή σε κανονικά οικογενειακά σπίτια.

Το «Kid & Coe» είναι το πνευματικό παιδί της Zoie Kingsbery Coe, συζύγου ενός πολυταξιδεμένου DJ, η οποία ίδρυσε την εταιρεία της όταν συνειδητοποίησε ότι η υπάρχουσα ξενοδοχειακή υποδομή δεν κάλυπτε τις ανάγκες μιας οικογένειας και ότι η ίδια δυσκολευόταν πολύ να βρει να νοικιάσει σπίτι για διακοπές με όλο τον εξοπλισμό που χρειαζόταν για τα παιδιά της. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρώσει στη διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησε περί τα 300 σπίτια σε 68 προορισμούς του κόσμου, από την Κορνουάλη έως τα νησιά Γκαλάπαγκος, με μίνιμουμ διαμονή από μία έως επτά νύχτες, ανάλογα με την τοποθεσία.

Στο «Kid & Coe» βρίσκει κανείς σύγχρονες κατοικίες με μοντέρνα επίπλωση, κουζίνες με μίνι μαχαιροπίρουνα και παιδικά δωμάτια γεμάτα παιχνίδια. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας υπάρχουν πληροφορίες για τον εξοπλισμό κάθε σπιτιού, από ψηλές καρέκλες μέχρι πλυντήριο ρούχων, ενώ, αν χρειάζεστε περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη μέσω της φόρμας επικοινωνίας που θα βρείτε στο site.

Μόλις δε προχωρήσετε σε κάποια κράτηση, το «Kid & Coe» ξεκλειδώνει τον προσωπικό σας ταξιδιωτικό οδηγό («City Scout») για τον προορισμό που θα επισκεφτείτε, με προτάσεις για αγορές, παιχνίδι και φαγητό. Πρόκειται για ένα μικρό μαύρο βιβλίο με συμβουλές και προτάσεις από ντόπιες οικογένειες.

Από πρώτο χέρι

Κάπως έτσι βρεθήκαμε κι εμείς στο Αμστερνταμ. Αναζητώντας έναν προορισμό φιλικό προς τις τέχνες και το ποδήλατο και τον οποίο θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε με τρένο, νοικιάσαμε μέσω του «Kid & Coe» ένα πανέμoρφο σπίτι με ξύλινο πάτωμα στο Wouwermanstraat, μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια, ακόμη και με βηματισμό μικρού παιδιού, από το Rijksmuseum και το καταπράσινο Vondelpark, το μεγαλύτερο πάρκο της ολλανδικής μητρόπολης.

Το σπίτι φάνταζε στα παιδιά μας… παράδεισος. Η ποικιλία των παιχνιδιών που υπήρχαν στο υπόγειο playroom ήταν τόσο μεγάλη -και δεν υπάρχουν καλύτερα παιχνίδια από αυτά ενός άλλου παιδιού!- που αρκετές φορές με δυσκολία τα πείθαμε να βγούμε έξω. Το πεντάχρονο, για παράδειγμα, είχε κυριολεκτικά κολλήσει με μια πολύ ντιζαϊνάτη κούνια εσωτερικού χώρου, γεγονός που μας επέτρεπε να χαλαρώνουμε ανενόχλητοι στο κομψό μας σαλόνι. Συγχρόνως, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού μάς είχαν αφήσει όχι μόνο κάμποσους οδηγούς της πόλης, αλλά και ένα χάρτη σχεδιασμένο από τους ίδιους με τα αγαπημένα τους σημεία στη γύρω περιοχή, στο πολυσύχναστο Amsterdam-Zuid, για φαγητό και δραστηριότητες: πού φτιάχνουν τις καλύτερες μηλόπιτες και πού βρίσκονται οι παιδικές χαρές! Μας είχαν αφήσει επίσης σημείωμα πάνω στο γεμάτο λιχουδιές ψυγείο τους να καταναλώσουμε ό,τι θέλουμε, αλλά και πληροφορίες για έμπιστες νταντάδες, σε περίπτωση που παρουσιαζόταν ανάγκη, ενώ μας απάντησαν αμέσως μόλις τους ζητήσαμε να μάθουμε τα χορτοφαγικά εστιατόρια της περιοχής. Μας επέτρεψαν ακόμη να χρησιμοποιήσουμε το ποδήλατό τους με το τρέιλερ.

Βρισκόμασταν άλλωστε στο Αμστερνταμ, στην πόλη όπου… δίνουν το ρυθμό οι ποδηλάτες και όπου ένας νέος ποδηλατόδρομος διασχίζει το κέντρο του Rijksmuseum. Στο μουσείο, η «Νυχτερινή Περίπολος» του Ρέμπραντ φαίνεται πως υπνώτισε το μικρό μας, ενώ το πεντάχρονο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για άλλες αίθουσες, όπως τα κουκλόσπιτα του 17ου αιώνα, αλλά και το μουσείο μοντέρνας τέχνης Stedelijk.

Το Αμστερνταμ επίσης διαθέτει πολύ καλές επιλογές για φαγητό και κυρίως για γλυκό για τα παιδιά· ειδικά αν γι’ αυτά το ιδανικό γεύμα αποτελείται μονάχα από… υδατάνθρακες. Το «Pancake Bakery» είχε ένα τεράστιο μενού με 79 διαφορετικές γεύσεις pancake, ενώ για την καλύτερη μηλόπιτα οι οικοδεσπότες μας μας έστειλαν στο «Winkels», κοντά στον Κεντρικό Σταθμό. Και μόνο που σκέφτομαι αυτήν τη μηλόπιτα, μου τρέχουν τα σάλια.

Κάνοντας πλέον πάντοτε οικογενειακές διακοπές, ένιωσα μια νοσταλγία για τις περασμένες εποχές: τότε που χανόμουν για ώρες στα μουσεία και δεν έκανα αγώνα δρόμου ανάμεσα στα έργα και τότε που απολάμβανα ένα ξέγνοιαστο απογευματινό ποτό ή μπορούσα να σταθώ μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων που μου τραβούσαν την προσοχή.

Αναλογιζόμενη, από την άλλη, την εμπειρία των τελευταίων πέντε χρόνων, από τότε που οι δύο γίναμε τρεις και έπειτα τέσσερις, αυτό ήταν αναμφισβήτητα το πιο ξεκούραστο από όλα τα ταξίδια μας ως οικογένεια.

Αν και ίσως να μπερδεύτηκε κάπως το πεντάχρονο με όλα αυτά τα «βότανα» που μύριζαν λίγο περίεργα στα καταστήματα και τα καφέ…

> Το σπίτι όπου μείναμε κόστιζε 330 ευρώ τη βραδιά συν 50 ευρώ για το καθάρισμα, με μίνιμουμ διαμονή τα δύο βράδια. Μέσω του «Kid and Coe», πάντως, μπορείτε να βρείτε στο Αμστερνταμ κατοικίες που μπορούν να φιλοξενήσουν 5 ενηλίκους και 2 παιδιά από 198 ευρώ τη βραδιά, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις οι τιμές που βρίσκουμε είναι από 72 ευρώ. Στη δική μας περίπτωση, και δεδομένου ότι το σπίτι διέθετε δύο διπλά κρεβάτια, δύο κούνιες και ένα παιδικό κρεβάτι, θα μπορούσαμε να το είχαμε κλείσει με άλλη μία οικογένεια και να μοιραστούμε το κόστος.

Πληροφορίες και κρατήσεις: +1 212-905.6065, kidandcoe.com

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com


Δωρεάν (ή σχεδόν δωρεάν) δραστηριότητες στην πόλη

Το Αμστερνταμ προσφέρει επιλογές για όλη την οικογένεια με καθόλου ή λίγα χρήματα.

Κείμενο: ROWENA CARR-ALLINSON (GUARDIAN NEWS & MEDIA 2014)   

Επίσκεψη στη βιβλιοθήκη

Ιδανική επιλογή για τις βροχερές ημέρες. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης (Openbare Bibliotheek) είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης, στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο στην προκυμαία και απλώνεται σε επτά ορόφους. Εδώ υπάρχει ένας ολόκληρος όροφος αφιερωμένος στα παιδιά, με εκατοντάδες βιβλία, πολύχρωμη επίπλωση στα… μέτρα τους και τακτική εξιστόρηση παραμυθιών (και στα Αγγλικά). Με ελεύθερη είσοδο για όσους είναι κάτω από 19, οι έφηβοι μπορούν να δουν ταινίες, να ακούσουν μουσική και να επωφεληθούν της δωρεάν πρόσβασης στο Ιντερνετ στους 600 υπολογιστές της βιβλιοθήκης. Κάτι τελευταίο που δεν πρέπει να χάσετε είναι το καφέ του έβδομου ορόφου με την πανοραμική θέα.

> Oosterdokskade 143, ανοιχτή καθημερινά από 10 π.μ. έως 10 μ.μ., oba.nl/allerkleinsten

Στην πόλη με ποδήλατο

Το ποδήλατο είναι το καλύτερο μέσο για να γνωρίσετε το Αμστερνταμ. Τοποθετήστε στο δίκυκλό σας παιδικό κάθισμα ή βάλτε τα μικρά σας σε τρίκυκλο τρέιλερ (bakfiets στα Ολλανδικά), το οποίο είναι ειδικό για τη μεταφορά παιδιών με καθίσματα και ζώνες ασφαλείας. Σχεδιάστε μια διαδρομή που περνάει από τα 400 ετών κανάλια και πλωτά σπίτια, την αγορά των λουλουδιών και τις πολυσύχναστες προκυμαίες.

> Από 10 ευρώ τη μέρα η ενοικίαση ποδηλάτου και στα 25 ευρώ το τρίκυκλο από το MacBike (Τ/+31 20-620.0985, macbike.nl) με 7 υποκαταστήματα στην πόλη.

Μουσεία για παιδιά

Το κτίριο Neerlandia στο Nieuwe Herengracht είναι το Ερμιτάζ του Αμστερνταμ, με εκθέσεις και εργαστήρια για τους πιτσιρικάδες. Στο μουσείο του Βαν Γκογκ (ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά κάτω των 6) υπάρχει δωρεάν κυνήγι θησαυρού και ζωγραφική. Το Museumplein, μπροστά από το μεγαλοπρεπές Rijksmuseum, είναι ιδανικό σημείο για πικνίκ, αλλά και για να σκαρφαλώσουν (και να τα φωτογραφίσετε) στο σήμα κατατεθέν του τουριστικού οργανισμού της πόλης, την τεράστια εγκατάσταση «I amsterdam».

> Μουσείο Ερμιτάζ για παιδιά (hermitage.nl/en/hvk), ανοιχτό καθημερινά 10 π.μ. – 5 μ.μ., ενήλικοι 15 ευρώ, δωρεάν για τους κάτω των 18. Μουσείο Βαν Γκογκ (vangoghmuseum.nl), καθημερινά 9 π.μ. – 5 μ.μ. (και έως τις 10 μ.μ. τις Παρασκευές), ενήλικοι 15 ευρώ, δωρεάν για τους κάτω των 16.

Μετακινηθείτε για διασκέδαση

Για να απολαύσετε τις καλύτερες εικόνες της πόλης μπορείτε να πάρετε το GVB φέρι που φεύγει πίσω από τον Κεντρικό Σταθμό, πλέει στον ποταμό Ij και είναι δωρεάν ή… κάποιο τραμ με εισιτήριο 2,80 ευρώ για τους ενηλίκους για μία ώρα και δωρεάν για τα παιδιά κάτω των 4.

> Στο en.gvb.nl μπορείτε να δείτε τα δρομολόγια του φέρι, καθώς και όλες τις εκδοχές εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να επιλέξετε αυτό που σας συμφέρει περισσότερο.

Χαθείτε στο Vondelpark

Πρόκειται για ένα παραδεισένιο μέρος για τα παιδιά. Ειδικά το καλοκαίρι λειτουργεί εδώ ένα υπαίθριο θέατρο όπου δίνονται δωρεάν παραστάσεις, ενώ έχει επίσης λίμνες με πάπιες και 6 παιδικές χαρές. Μάλιστα η μία από αυτές -κοντά στο Groot Melkhuis- έχει άμμο, σιντριβάνι και καφέ, ενώ στην άλλη άκρη του πάρκου και συγκεκριμένα στη, σχεδιασμένη από τον διάσημο αρχιτέκτονα Aldo van Eyck, παιδική χαρά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι στους δύο πύργους, με τις νεροτσουλήθρες και τις κρεμαστές γέφυρες.

> Είσοδος από τη Van Baerlestraat, ανοιχτό καθημερινά 8 π.μ. – 5 μ.μ., amsterdam.info/parks/vondelpark

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή