Επιπλέον 98,3 εκατ. ευρώ στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

Επιπλέον 98,3 εκατ. ευρώ στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάθεση ακόμα 98,3 εκατομμυρίων ευρώ στην κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ενέκρινε χθες το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για τη δεύτερη δόση της πρόσθετης χρηματοδοτικής συμβολής που συμφώνησε το δημόσιο να δώσει στο έργο, η οποία φθάνει συνολικά στα 401,5 εκατ. ευρώ. Το συνολικό κόστος του έργου για το δημόσιο ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρει η χθεσινή απόφαση του υπουργείου Υποδομών, προϋπόθεση για την καταβολή της δεύτερης δόσης της πρόσθετης χρηματοδοτικής συμβολής είναι να έχει κατασκευαστεί το 80% του έργου, όπερ και πιστοποιήθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες από τον ανεξάρτητο μηχανικό. Με την καταβολή της δεύτερης δόσης, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου θα έχει λάβει 303,7 εκατ. ευρώ από τα 401,5 εκατ. ευρώ της πρόσθετης χρηματοδοτικής συμβολής που αποφασίστηκε να λάβει με τη συμφωνία επανεκκίνησης των «παγωμένων» παραχωρήσεων στα τέλη του 2013. Επίσης είναι η μόνη κοινοπραξία που έχει λάβει τα προηγούμενα χρόνια το σύνολο της χρηματοδοτικής συμβολής του δημοσίου στο έργο, ήτοι 296,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχει λάβει αποζημίωση 8,8 εκατ. ευρώ (καθυστέρηση έναρξης παραχώρησης), 59 εκατ. ευρώ (στον κατασκευαστή, από τα 84 εκατ. ευρώ της συμφωνηθείσας αποζημίωσης), 7,2 εκατ. ευρώ (στον παραχωρησιούχο). Και επιπλέον 167 εκατ. ευρώ με συμπληρωματική σύμβαση, για την προσθήκη λωρίδας έκτακτης ανάγκης στις σήραγγες. Συνολικά, συνεπώς, θα λάβει 1,13 δισ. ευρώ. Οσον αφορά τα έσοδα από τα διόδια, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχει λάβει το 2008-2013 συνολικά 324,5 εκατ. ευρώ.

Η παράδοση του έργου στην κυκλοφορία τοποθετείται το καλοκαίρι του 2015 και θα είναι το πρώτο από τα τέσσερα «παγωμένα» οδικά έργα που θα ολοκληρωθεί. Το βασικό του τεχνικό έργο αφορά την παράκαμψη των Τεμπών και του Πλαταμώνα με τρεις διαδοχικές σήραγγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή