Εξωπραγματική η αποτίμηση των 700 εκατ. για το τηλεοπτικό φάσμα

Εξωπραγματική η αποτίμηση των 700 εκατ. για το τηλεοπτικό φάσμα

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η οριστική μετάβαση της χώρας στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και ο διευθύνων σύμβουλος της Digea Γιώργος Μαθιός αναφέρεται στο εγχείρημα. Επίσης, στη συνέντευξή του στην «Κ» δίνει απαντήσεις για το τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία του για την απόκτηση της σχετικής άδειας.

– Είναι εφικτό μέχρι τον Δεκέμβριο να ολοκληρωθεί η μετάβαση όλης της χώρας στην ψηφιακή τηλεόραση, ή για άλλη μια φορά θα χάσουμε έναν ακόμη στόχο;

– Η μετάβαση αυτή για την Ελλάδα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2012, με βάση τις ευρωπαϊκές συστάσεις που επεδίωκαν μια εναρμονισμένη μετάβαση σε όλη την Ε.Ε., έτσι ώστε να μην παρεμβάλλονται οι αναλογικές μεταδόσεις π.χ. της Ελλάδας στις ψηφιακές μεταδόσεις της Ιταλίας. Το τελευταίο χρονικό όριο που υπάρχει διεθνώς είναι ο Ιούνιος του 2015. Εμείς θέσαμε ως όριο τη μετάβαση όλης της χώρας στη νέα εποχή το τέλος του 2014. Προς την κατεύθυνση αυτή η χώρα πιέζεται και από το μνημόνιο, στο οποίο συμφωνήσαμε να φέρουμε έσοδα από την εκχώρηση των απελευθερωμένων συχνοτήτων, γνωστές ως «ψηφιακό μέρισμα». Είναι ενδεικτικό πάντως ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν έχει κλείσει ακόμη την αναλογική μετάδοση. Αυτό το έχουν πετύχει ακόμη η Αλβανία, η Τουρκία και η ΠΓΔΜ. Δυστυχώς η παράδοσή μας συνεχίζεται, αφού η Ελλάδα ήταν η τελευταία που υιοθέτησε το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τώρα την ψηφιακή τηλεόραση.

– Ποια είναι η αντίληψη του κοινού για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση;

– Tην έχει αγκαλιάσει κυριολεκτικά το 100%. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να θέλει να επιστρέψει στην προηγούμενη τεχνολογία, που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50. Εξάλλου είναι και μια «σπάταλη» σε συχνότητες τεχνολογία. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε το κίνητρο της μετάβασης στη νέα τεχνολογία, επειδή αφενός τα κανάλια έπρεπε να προβούν σε μεγάλες επενδύσεις, αφετέρου οι καταναλωτές να αλλάξουν δέκτες τηλεόρασης. Το κίνητρο βρέθηκε και προέκυψε το «ψηφιακό μέρισμα» για το οποίο ενδιαφέρθηκαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Μόλις οι κυβερνήσεις συνειδητοποίησαν το ενδιαφέρον έσπευσαν για την αξιοποίηση της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης. Το ψηφιακό μέρισμα στη Γερμανία απέδωσε 3,7 δισ., στην Ιταλία 3,0 δισ., στην Πορτογαλία 270 εκατ. και στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αποδώσει 292 εκατ.

– Το τελευταίο διάστημα υπήρξε έντονη κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κόστος απόκτησης της άδειας παροχής ψηφιακού σήματος που έλαβε η Digea. Ποια είναι η θέση σας;

– Σε αντίθεση με το «ψηφιακό μέρισμα», το τηλεοπτικό φάσμα εμφανίζει χαμηλή τιμή. Στην πράξη, σε όλη την Ε.Ε. το τίμημα ήταν μηδενικό εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, όπου επιλέχθηκε το μοντέλο του εκπλειστηριασμού των συχνοτήτων. Υπάρχει μια λογική γι’ αυτήν την αντιμετώπιση στην Ευρώπη. Στις περισσότερες χώρες υφίστανται προηγμένα δίκτυα, π.χ. δορυφορικά, καλωδιακής τηλεόρασης, ενώ η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση απευθύνεται στα ιδιαίτερα χαμηλά στρώματα. Δεν απαιτεί υποδομή, συνδρομή κ.λπ., και επειδή ενθαρρύνει την πολυφωνία, πουθενά δεν έχει τεθεί θέμα πληρωμής των συχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αγγλίας. Μόνο στην ελληνική Βουλή τέθηκε το θέμα του τιμήματος της άδειάς μας και μάλιστα τα μεγέθη που ακούστηκαν ξεπέρασαν οποιαδήποτε λογική – εν προκειμένω τα 700 εκατ. που αντιστοιχούν σε 2 εκατ. μηνιαίως για κάθε τηλεοπτικό κανάλι. Το έωλο των ισχυρισμών αυτών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε δεύτερος ενδιαφερόμενος για τη συγκεκριμένη άδεια. Λογικά, μια άδεια που αξίζει 700 εκατ. και πουλιέται 18 εκατ., θα έπρεπε να έχει προκαλέσει αμέτρητους διεκδικητές.

– Ποια είναι η πληθυσμιακή και η γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας από τη Digea με βάση τις υποχρεώσεις που θέτει η άδειά σας;

– Η υποχρέωση που έχουμε είναι η πληθυσμιακή κάλυψη να ανέλθει στο 95%. Είναι μια αρκετά μεγάλη κάλυψη, δεδομένου ότι για να καλύψουμε το 80% του πληθυσμού απαιτούνται 25 κέντρα εκπομπής, ενώ για να ανέλθει στο 90% απαιτούνται 60 κέντρα. Για να φτάσει η κάλυψη στο 95% του πληθυσμού απαιτείται η λειτουργία 155 κέντρων, δηλαδή επιπλέον 100 κέντρα εκπομπής για το επιπλέον 5%. Η υποχρέωσή μας βρίσκεται στο άνω άκρο εκείνων που ισχύουν στην Ευρώπη. Ο δικός μας σχεδιασμός θα φέρει την κάλυψη στο 96,5%.

– Εχουν λυθεί τα θέματα συντονισμού στις παραμεθόριες περιοχές; Θα βλέπουν τα νησιά μας τουρκικά κανάλια;

– Στο μοντέλο που έχουν τοποθετηθεί οι συχνότητες και τα κέντρα εκπομπής, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Ωστόσο ο συντονισμός είναι μια δυναμική κατάσταση και καθώς θα προχωρά το κλείσιμο των αναλογικών κέντρων, θα γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, οι κάτοικοι που βρίσκονται πλησίον των τουρκικών παραλίων θα βλέπουν όλα τα κανάλια που εξυπηρετεί ο τουρκικός ψηφιακός πάροχος και μάλιστα με σήμα… καμπάνα. Καθώς πλέον εκπέμπουμε σε διαφορετικές συχνότητες, η λήψη θα γίνεται χωρίς καμία παρεμβολή. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και αντίστροφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή