ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Επταπλάσια ταχύτητα στα δημόσια δίκτυα Wi-Fi υπόσχονται επιστήμονες

Επταπλάσια ταχύτητα στα δημόσια δίκτυα Wi-Fi υπόσχονται επιστήμονεςΤέλος στην ταλαιπωρία που συνεπάγεται η χρήση των δημόσιων δικτύων Wi-Fi –σε αεροδρόμια, βιβλιοθήκες ή συνέδρια– υποστηρίζουν ότι θα δώσουν επιστήμονες από το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Κι αυτό γιατί, όπως ανακοίνωσαν με ανάρτησή τους στο μπλογκ του πανεπιστημίου, ανέπτυξαν ένα νέο πρωτόκολλο το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί στα ήδη υπάρχοντα ασύρματα ρούτερ, αυξάνοντας έως και 700% την απόδοση των Wi-Fi δικτύων που αυτά δημιουργούν.

Παραδοσιακά, οι ρούτερ προσφέρουν στους χρήστες ένα μόνο κανάλι ανταλλαγής δεδομένων. Όταν το δίκτυο χρησιμοποιείται από πολλές συσκευές, όσο πιο πολλά αιτήματα δέχεται από αυτές ο ρούτερ τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να αποστείλει τα δεδομένα που του έχουν ζητηθεί. Το μηχάνημα συχνά είναι προγραμματισμένο ώστε να δίνει υψηλή προτεραιότητα σε όλα τα πακέτα δεδομένων που πρέπει να αποστείλει, με συνέπεια όμως τότε οι συσκευές να μην μπορούν να υποβάλουν νέα αιτήματα. Κάτι που οι χρήστες αντιλαμβάνονται σαν το δίκτυο να έχει διακόψει τη σύνδεση μαζί τους.

Το πρωτόκολλο που ανέπτυξαν οι αμερικανοί ερευνητές, το οποίο ονομάζεται WiFox, αναλαμβάνει ουσιαστικά τον ρόλο τροχονόμου, για να διασφαλίζει ότι τα «πακέτα» δεδομένων θα μεταδίδονται με σταθερή ροή και προς τις δύο κατευθύνσεις. Το WiFox παρακολουθεί την κίνηση στα κανάλια Wi-Fi, εντοπίζει με «έξυπνο» τρόπο πότε είναι πιθανό να υπάρξει «μποτιλιάρισμα» και δίνει προτεραιότητα στα «πακέτα» δεδομένων που είναι έτοιμα να το προκαλέσουν. Έτσι, καταφέρνει να διατηρεί ομαλή την επικοινωνία του ρούτερ με τις συνδεδεμένες συσκευές.

Η ομάδα αναφέρει ότι δοκίμασε το πρωτόκολλο σε ρούτερ στα εργαστήριά της με 45 χρήστες σε σύνδεση, διαπιστώνοντας ότι οι ιντερνετικές ταχύτητες βελτιώθηκαν έως και κατά 700%. Κατά μέσο όρο, υποστηρίζουν, η απόδοση του Wi-Fi δικτύου αυξήθηκε κατά 400%.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι το WiFox μπορεί να λειτουργήσει στα περισσότερα ρούτερ που χρησιμοποιούνται σήμερα, με την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμιστεί το firmware τους. Κάτι που σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι των δημόσιων Wi-Fi δικτύων δεν θα χρειαστεί να αγοράσουν νέο εξοπλισμό για να αναβαθμίσουν τις ταχύτητες που προσφέρουν.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ