Δεύτερος κατάσκοπος στη Γερμανία

Δεύτερος κατάσκοπος στη Γερμανία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενα δεύτερο κατάσκοπο, ο οποίος φέρεται ότι είχε στρατολογηθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ανακρίνουν οι γερμανικές αρχές. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα κατασκοπείας των ΗΠΑ σε βάρος της Γερμανίας, εξέλιξη που προκαλεί νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που συμμετέχουν στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ζήτησαν -διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τους, Τόμας Οπερμαν- διαλεύκανση της υπόθεσης.

Επικρατεί αναταραχή

Η καγκελαρία, τα υπουργεία, οι ανακριτές κι οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε αναταραχή, έγραψε στο ρεπορτάζ του το περιοδικό Spiegel. To SPD καλεί την Ουάσιγκτον να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε κατασκοπευτική δραστηριότητα σε βάρος της Γερμανίας, καθώς αυτή απειλεί να επιβαρύνει σοβαρά τις αμερικανογερμανικές σχέσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Οπερμαν. «Προτείνω στους Αμερικανούς να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να αναστείλουν κάθε κατασκοπευτική ενέργεια», συμπλήρωσε. «Η εμπιστοσύνη είναι πυλώνας της φιλίας. Οι ΗΠΑ πρέπει να προσέχουν να μη διαρραγεί πλήρως», κατέληξε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Την περίπτωση του δεύτερου κατασκόπου ερευνά η Εισαγγελία της Καρλσρούης, ενώ τις υποψίες για το συγκεκριμένο άτομο αποκάλυψε πρώτα η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Στη συνέχεια οι Αρχές επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν έρευνες στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του υπόπτου, που διαμένει και εργάζεται στην ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου.

Ο δεύτερος ύποπτος φαίνεται ότι απασχολείται στον στρατό και στο υπουργείο Αμυνας με αποστολή την αναχαίτιση κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων. Eκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται έρευνες στο εσωτερικό του υπουργείου. H νέα περίπτωση φαίνεται πως είναι σοβαρότερη από την πρώτη, σύμφωνα τουλάχιστον με το ρεπορτάζ της Sueddeutsche Zeitung. Οι σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον είχαν δοκιμαστεί μετά τους ισχυρισμούς του Εντουαρντ Σνόουντεν ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν ακόμη και το κινητό της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Οι Πράσινοι επιμένουν τώρα με ακόμη περισσότερη έμφαση ότι ο Σνόουντεν πρέπει να καταθέσει αυτοπροσώπως (κι όχι μέσω βίντεο) ενώπιον της επιτροπής του Κοινοβουλίου που εξετάζει τη δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA). Ο πρώτος κατάσκοπος, ένας 31χρονος υπάλληλος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και παραδέχθηκε ότι έδωσε έγγραφα που αφορούσαν ακόμη και τις εργασίες της προαναφερθείσας κοινοβουλευτικής επιτροπής σε έναν σύνδεσμό του στις ΗΠΑ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ εμφανίζονται απρόθυμοι να φέρουν στη Γερμανία για να καταθέσει τον Σνόουντεν, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία έχοντας εξασφαλίσει άσυλο. Φοβούνται ότι μια τέτοια ενέργεια θα εξόργιζε τους Αμερικανούς που θέλουν ο Σνόουντεν να δικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο με την κατηγορία της προδοσίας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μόνο ημέρες εκλήθη να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση ο Αμερικανός πρέσβης, Τζον Εμερσον, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης της κατάστασης. Ερωτηθείσα σχετικά η καγκελάριος είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει το ακριβές περιεχόμενό τους. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που παρακολουθούν από κοντά τη σύλληψη του υπαλλήλου των μυστικών υπηρεσιών, ανέφεραν ότι εμπλέκεται και η CIA στην υπόθεση στρατολόγησης του υπόπτου.

Μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, το Βερολίνο είχε ζητήσει από την Ουάσιγκτον να συναινέσει στη σύναψη μιας συμφωνίας «μη κατασκοπείας» (no-spy agreement), αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δεσμευτούν. Οι παρακολουθήσεις είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, όπου οι μνήμες από τη ναζιστική Γκεστάπο και από την κομμουνιστική Στάζι έχουν καταστήσει ιερό το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή