Ανάστατοι οι αλλοδαποί εργάτες γης

Ανάστατοι οι αλλοδαποί εργάτες γης

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαδοχικές αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε καταλύματα Πακιστανών εργατών που μένουν στη Σκάλα Λακωνίας και δουλεύουν στα πορτοκάλια φαίνεται να ήταν ο βασικός λόγος της πενθήμερης απεργίας και της πορείας διαμαρτυρίας που έκαναν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι. Επιπλέον, οι ίδιοι καταγγέλλουν ρατσιστική συμπεριφορά εκ μέρους των τοπικών αρχών και ζητούν καλύτερη αντιμετώπιση. Οπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των Πακιστανών εργατών γης, με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Κ», αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε βάρος τους σε καθημερινά ζητήματα, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγη, ενώ εκδιώκονται από την πλατεία και από άλλους δημόσιους χώρους, όπως παραλίες. Απαντώντας, ο δήμαρχος Ευρώτα Ιωάννης Γρυπιώτης -ο οποίος έχει κατονομαστεί από διαμαρτυρόμενους ως συμμετέχων σε τέτοιες ενέργειες- απέρριψε τις κατηγορίες λέγοντας ότι έχει επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό ότι θα πρέπει να λυθούν τα ζητήματα της νόμιμης παραμονής των εργατών γης, ότι τα επίμαχα επεισόδια αφορούν διενέξεις μεταξύ των μεταναστών και άλλων εργατών άλλης εθνικότητας. Ακόμα, μιλώντας στην «Κ» έκανε λόγο για αίσθημα ανασφάλειας στην περιοχή εξαιτίας της παρουσίας μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και τους ίδιους τους μετανάστες, στην περιοχή εργάζονται 700 – 1.000 Πακιστανοί στη συγκομιδή των πορτοκαλιών. Πληρώνονται 37 λεπτά για κάθε τελάρο προϊόντος που μαζεύουν ή 2,5 λεπτά το κιλό. Τα χρήματα που βγάζουν από μία ημέρα δουλειάς, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι 15-20 ευρώ, ανάλογα με την εμπειρία του εργαζομένου. Οι περισσότεροι συγκεντρώνουν τα χρήματα προκειμένου να βοηθούν τις οικογένειές τους στο Πακιστάν. Οι συνθήκες στις οποίες ζουν και εργάζονται δεν φαίνεται να διαφέρουν και πολύ από εκείνες των εργαζομένων στις φράουλες της Νέας Μανωλάδας. Παρά το αιματηρό επεισόδιο που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2013, όταν επιστάτες εταιρείας φράουλας άνοιξαν πυρ κατά Πακιστανών εργατών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άτομα, δεν φαίνεται να έχει ρυθμιστεί η κατάσταση ούτε στη Νέα Μανωλάδα αλλά ούτε και σε άλλα σημεία όπου απασχολούνται αλλοδαποί εργάτες γης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή